Dumbo (film, 2019)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Dumbó (film, 2019) szócikkből átirányítva)
Dumbó
(Dumbo)
2019-es amerikai film

A film hazai plakátja
A film hazai plakátja
RendezőTim Burton
ProducerEhren Kruger
Katterli Frauenfelder
Derek Frey
Vezető producerTim Burton
AlapműWalt Disney Pictures: Dumbo
Műfaj
ForgatókönyvíróEhren Kruger
FőszerepbenColin Farrell
Michael Keaton
Danny DeVito
Eva Green
Alan Arkin
ZeneDanny Elfman[1]
OperatőrBen Davis
VágóChris Lebenzon
JelmeztervezőColleen Atwood
Gyártás
GyártóWalt Disney Pictures, Tim Burton Productions
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol + magyar (szinkron)
Játékidő130 perc[2]
Költségvetés60 millió $ (becsült)[3]
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Walt Disney Studios Motion Pictures
Magyarország Fórum Hungary
BemutatóUSA 2019. március 29.
Magyarország 2019. március 28.
KorhatárUSA PG-13 (mozi)
Magyarország Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Dumbó témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Dumbó (eredeti cím: Dumbo) 2019-es amerikai fantasy-kalandfilm, melyet Tim Burton rendezett, Ehren Kruger forgatókönyvéből. A főszereplők Colin Farrell, Michael Keaton, Danny DeVito, Eva Green, és Alan Arkin.[4]

Az Amerikai Egyesült Államokban 2019. március 29-én mutatták be, míg Magyarországon egy nappal hamarabb szinkronizálva, március 28-án a Fórum Hungary forgalmazásában.

Egy fiatal elefánt, akinek túlméretezett fülei lehetővé teszik számára a repülést, segít megmenteni egy anyagi gondokkal küszködő cirkuszt, de amikor a cirkusz új tulajdonost kap, Dumbo és barátai sötét titkokat fedeznek fel a fényes külső mögött.

Cselekmény[szerkesztés]

Korábbi lovas előadóművész, majd 1919-ben az első világháborús amputált Holt Farrier a háború után visszatér korábbi munkaadójához, a Medici Brothers' Circushoz, amelyet Max Medici vezet. A cirkusz anyagi gondokba került, és Medici elárulja, hogy kénytelen volt eladni a lóistállóját, miután Holt felesége és társművésze, Annie meghalt a spanyolnátha járványban; helyette felveszi Holtot a cirkusz vemhes ázsiai elefánt gondozójának. Az elefánt világra hoz egy kis elefántot, szokatlanul nagy fülekkel, ezért Medici megparancsolja Holtnak, hogy rejtse el a füleket, mert fél, hogy a közönség hogyan reagálna egy ilyen deformációra.

A kis elefánt azonban a Missouri állambeli Joplinban tartott bemutatkozó előadásán véletlenül felfedi a füleit, a tömeg pedig nevetve és gúnyosan „Dumbó”-nak nevezi el, miközben mogyoróval és más tárgyakkal dobálják. Dumbo anyja elborzadva és feldühödve fia rossz bánásmódjától, tombolni kezd, nagy károkat okoz, közben véletlenül megöli azt a gondozót, aki szembeszáll vele. A közfelháborodást megelőzve Medici arra kényszerül, hogy eladja a nőstény elefántot. Holt fia és lánya, Joe és Milly Farrier vigasztalják Dumbót, és felfedezik, hogy a füleivel csapkodva repülni tud. A gyerekek azt is felfedezik, hogy madártollak a kulcsa annak, hogy Dumbo hajlandó legyen repülni.

Dumbót ezután arra kényszerítik, hogy eljátssza a tűzoltó bohóc szerepét egy előadásban, ahol az ormányából kifújt vízzel kell eloltania egy tüzet, de az előadás balul sül el, Dumbo csapdába esik egy magas emelvényen, amelyet lángok vesznek körül. Milly egy tollat ad Dumbónak, ami önbizalmat ad neki, hogy biztonságba repüljön. A közönség megdöbben, és a tehetségének híre terjedni kezd. V. A. Vandevere, a New York-i Dreamland nevű vidámpark gazdag tulajdonosa megkeresi Medicit, és együttműködést javasol; Medici Vandevere üzlettársa lesz, és a Medici Brothers' Circus társulatát állandóan alkalmaznák a Dreamland-ben való fellépésre, ami megoldaná az anyagi gondjaikat.

Vandevere követeli, hogy Dumbo a sztárművésznőjével, a francia trapéz művésznővel, Colette Marchant-nal repüljön. Colette és Dumbo bemutatkozó előadása Dreamland-ben balul sül el, amikor Dumbo majdnem leesik egy magas emelvényről, és pánikszerűen trombitálni kezd, miután rájön, hogy nincs biztonsági háló. Dumbo meghallja az anyja hívását válaszul, és rájön, hogy az anyja a Rémálom-sziget nevű kiállításon van, máshol Dreamland-ben. Dumbo kirepül a cirkuszi manézsból, hogy újra találkozzon az édesanyjával, a közönség nagy csalódására. Dumbo engedetlensége miatt feldühödve, és félve a makulátlan hírnevének elvesztésétől, Vandevere kirúgja a Medici-társulatot, és elrendeli, hogy Dumbo anyjának kiállítását zárják be.

Amikor Holt és a Medici-társulat többi tagja megtudja, hogy Vandevere el akarja altatni Dumbo anyját, és a két elefánt számára már nem biztonságos, hogy ott maradjanak, elhatározzák, hogy mindkettőt kiszabadítják. A cirkuszi artisták a különböző tehetségüket felhasználva kiengedik a nőstény elefántot a ketrecéből, miközben Holt és Colette irányítják Dumbót, hogy kirepüljön a cirkuszból. Vandevere megpróbálja megállítani őket, de Dreamland elektromos rendszerének helytelen kezelésével tüzet okoz, amely elterjed és elpusztítja a parkot.

Miután Dumbo megmenti Holtot és családját a tűztől, a család Colette-tel és a társulat többi tagjával együtt elviszi Dumbót és anyját a kikötőbe, ahol hajóra szállnak, hogy hazatérjenek szülőhazájukba, Indiába.

Néhány évvel később az átnevezett Medici Családi Cirkusz újra megalakul és virágzik, Colette-tel, mint a társulat legújabb tagjával, Millyvel, mint egy tudományos előadás-kiállítás házigazdájával, és a cirkusz új politikájának megfelelően a fellépők állatoknak öltöznek, akik nem használnak fogságban tartott vadállatokat a szórakoztatáshoz.

Eközben Dumbo és anyja találkozik a vadon élő elefántok csordájával, akik megtapsolják legújabb tagjaikat, miközben Dumbo repked az örömtől.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang[5] Szerep
Holt Farrier Colin Farrell Czvetkó Sándor Háborús veterán, korábban cirkuszi művész Kentucky-ban, akit Medici felbérel az újszülött elefántbébi gondozására.[6]
V. A. Vandevere Michael Keaton Csankó Zoltán Kegyetlen és titokzatos vállalkozó, aki megszerzi a cirkusz vezetését, hogy kihasználhassa az elefántot.[7]
Max Medici Danny DeVito Forgács Gábor Porondmester és a cirkusz kisebb részben tulajdonosa, aki azért küzd, hogy visszaszerezze az irányítást Vandevere kezei alól.[8]
Colette Marchant Eva Green Varga Gabriella Francia trapézművész, aki a cirkuszban szokott fellépni.[9]
J. Griffin Remington Alan Arkin Szilágyi Tibor Wall Street-i iparmágnás.[10]
Milly Farrier Nico Parker Vida Sára Holt lánya.
Joe Farrier Finley Hobbins Sándor Barnabás Holt fia.
Rongo DeObia Oparei Bognár Tamás [11]
Neils Skellig Joseph Gatt Bozsó Péter [12]
Miss Atlantis Sharon Rooney Kokas Piroska [13]
Puck Frank Bourke Vincze Gábor Péter
Baritone Bates Michael Buffer Both András Dreamland-beli porondmester.[14]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Danny Elfman to Score Tim Burton’s ‘Dumbo’”, Film Music Reporter , 2017. október 4. (Hozzáférés ideje: 2017. október 4.) 
  2. Williamsburg Cinemas - Movies. Williamsburg Cinemas. (Hozzáférés: 2018. december 30.)
  3. Dermesztő hajsza. The Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2019. február 21.)
  4. Eva Green In Talks For Tim Burton’s ‘Dumbo’ At Disney”, Deadline, 2017. március 7. (Hozzáférés ideje: 2017. március 9.) 
  5. aeonflux – szinkronhangok (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2019. március 28.)
  6. Kroll, Justin. „Colin Farrell in Talks to Star in Tim Burton’s ‘Dumbo’”, 'Variety', 2017. március 24. (Hozzáférés ideje: 2017. június 17.) 
  7. Pressberg, Matt. „Michael Keaton in Talks to Play Villain in Live-Action ‘Dumbo’ Remake”, 'TheWrap', 2017. április 4. (Hozzáférés ideje: 2017. június 17.) 
  8. Busch, Anita. „Danny DeVito Negotiating To Join Tim Burton’s ‘Dumbo’ At Disney”, 'Deadline', 2017. március 9. (Hozzáférés ideje: 2017. június 17.) 
  9. Anderton, Ethan. „Colin Farrell May See An Elephant Fly in Dumbo”, 'SlashNews', 2017. március 24. (Hozzáférés ideje: 2017. június 17.) 
  10. Alan Arkin Joins Tim Burton’s Live-Action ‘Dumbo’ (EXCLUSIVE)
  11. Ramos, Dino-Ray. „Tim Burton’s Live-Action ‘Dumbo’ Adds ‘Game Of Thrones’ Actor DeObia Oparei”, 'Deadline.com', 2017. július 26. (Hozzáférés ideje: 2017. augusztus 2.) 
  12. Ramos, Dino-Ray. „Tim Burton’s ‘Dumbo’ Adds Joseph Gatt To Live-Action Adaptation Of Disney Classic”, 'Deadline.com', 2017. augusztus 7. (Hozzáférés ideje: 2017. augusztus 7.) 
  13. 'Dumbo': Everything to Know About Disney's Live-Action Remake Directed by Tim Burton
  14. [1]

További információk[szerkesztés]