Duklai-hágó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Duklai-szoros szócikkből átirányítva)
Duklai-hágó
Földrajzi adatok
Országok
Legmagasabb pont502 m
Elhelyezkedése
Duklai-hágó (Szlovákia)
Duklai-hágó
Duklai-hágó
Pozíció Szlovákia térképén
é. sz. 49° 25′ 04″, k. h. 21° 41′ 45″Koordináták: é. sz. 49° 25′ 04″, k. h. 21° 41′ 45″
A Wikimédia Commons tartalmaz Duklai-hágó témájú médiaállományokat.
A Duklai-hágó Felsőkomárnok felől
A háborús emlékmű a hágó tetején

A Duklai-hágó (szlovákul: Dukliansky priesmyk, lengyelül Przełęcz Dukielska, németül: Duklapass) egy igen fontos átkelőhely és hágó Szlovákia és Lengyelország között. Az 502 méter tengerszint feletti magasságával az Északnyugati- és a Keleti-Kárpátok legalacsonyabb hágója. Nevét a már lengyel oldalon fekvő Dukla nevű faluról kapta. Szlovák oldalon a Felsővízközi járáshoz tartozik, 1920-ig Magyarországon az azonos nevű járásbeli Felsőkomárnok (szlovákul Vyšný Komárnik) faluhoz tartozott. Jelenleg az E371-es számú közúton lehet megközelíteni.

További hágók keleti irányban, Ukrajna felé az Uzsoki-hágó (853 méter) és a Vereckei-hágó (841 méter). Mind az első, mind a második világháborúban heves harcok zajlottak a környéken a magyar-német, illetve az szovjet csapatok között, 1944 októberében itt tört be a Vörös Hadsereg Szlovákia területére. A hágó tetején emlékmű áll az áldozatokra emlékezve. A közelben hadtörténeti park található.

Időjárási szempontból is fontos jelentősége van, mivel télen a Kelet-Európa felől beáramló hideg légtömegek általában itt törnek először be a Kárpát-medencébe, elárasztva ezáltal az egész Alföldet.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Dukla Pass
A Wikimédia Commons tartalmaz Duklai-hágó témájú médiaállományokat.