Drill (állat)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Drill
Drill hím
Drill hím
Természetvédelmi státusz
Veszélyeztetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon blank.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülők (Theria)
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Euarchontoglires
Rend: Főemlősök (Primates)
Alrend: Orrtükör nélküliek (Haplorrhini)
Alrendág: Majomalkatúak (Simiiformes)
Részalrend: Keskenyorrú majmok (Catarrhini)
Család: Cerkóffélék (Cercopithecidae)
Alcsalád: Cerkófmajomformák
(Cercopithecinae)
Nem: Mandrillus
Faj: M. leucophaeus
Tudományos név
Mandrillus leucophaeus
(F. Cuvier, 1807)
Elterjedés
A drill elterjedési területe
A drill elterjedési területe
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Drill témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Drill témájú médiaállományokat és Drill témájú kategóriát.

A drill (Mandrillus leucophaeus) a cerkóffélék családjába (Cercopithecidae), azon belül pedig a cerkófmajomformák alcsaládjába (Cercopithecinae) tartozó faj.

A páviánok közeli rokona, de sok tulajdonsága eltér azoktól. Legközelebbi rokonával, a mandrillel együtt alkotja a Mandrillus nemet. Az emberszabású majmok után ez a legnagyobb ma élő majomfaj.

Előfordulása[szerkesztés]

Nigéria délkeleti részén, Kamerunban és az Egyenlítői Guineához tartozó Bioko szigetén honos, az ottani esőerdők lakója. Elterjedési területe sehol sem fedi a mandrillét, a két faj között a Sanaga-folyó jelenti a határt Kamerunban.

Alfajai[szerkesztés]

  • Drill (Mandrillus leucophaeus leucophaeus) – ez az alfaj él az elterjedési terület java részén, az afrikai szárazföldön
  • Bioko-drill (Mandrillus leucophaeus poensis) – ez az alfaj kizárólag Bioko szigetén fordul elő

Megjelenése[szerkesztés]

Külsőre igen emlékeztet legközelebbi rokonára, a mandrillra. A legszembeötlőbb különbség, hogy a drillhímen hiányoznak a mandrillra jellemző élénk arcszínek. Szőrtelen arca koromfekete, körülötte a szőrzet fehér, ami még inkább kiemeli fekete arcát. Testének többi része sötétbarna színű. Ülepe a mandrillhoz hasonlóan is vörös, bíbor és kék színű.

Valamivel kisebb a mandrillnál, a nőstények testhossza 50-65, a hímeké 65–75 cm, a farok pedig rendkívül rövid, mindössze 5–7 cm-es. A hímek tömege 10–20 kg, a nőstényeknél az 5–6 kg-os tömeg a jellemző.

Életmódja[szerkesztés]

Általában 18-20 egyedből álló csoportokat alkotva él, s e csoportokban mindig csak egyetlen ivarérett hím él. Ez a csoportszerkezet különösen akkor jellemző, amikor a gyümölcsök beérése miatt aránylag sok időt töltenek az állatok a fákon. Máskor azonban, amikor a talajszinten kutatnak táplálék után (ez a gyakoribb eset), a kisebb csoportok nagy, akár 200 egyedből álló hordává egyesülhetnek. Ezeken a hordákon belül a szűkebb csoportok továbbra is élnek, s az egyes csoportok között csak laza kapcsolat alakul ki. Úgy látszik, ilyen módon jobban tudnak védekezni a ragadozók ellen.

Étrendje igen változatos, gyökereket, gumókat, különféle gyomnövényeket éppoly szívesen fogyaszt, mint magvakat, vagy éppen apró gerincteleneket. A gyümölcsöt is nagyon szereti, noha azért a fára kell mászni, a famászásban pedig ez az állat nem túlzottan ügyes. Különösen a nagy testű hímekre igaz, hogy ha fel is másznak a fára, a vékonyabb ágakra már nem merészkednek ki, így az ott növő gyümölcsökhöz csak akkor férhetnek hozzá, ha azok maguktól leesnek.

Szaporodása[szerkesztés]

Szaporodása kevésbé ismert. 6-7 hónap vemhesség után egyetlen utóda születik.

Természetvédelmi helyzete[szerkesztés]

Fiatal hím drill

Az erdőirtás és a vadászat a drill állományait is veszélyezteti. Jelenleg kevesebb, mint 3000 egyede élhet szabadon, így egyike a legritkább afrikai majomfajoknak A Természetvédelmi Világszövetség a drillt a "Veszélyeztetett" kategóriába sorolta.

Az állatkertek világszerte küzdenek azért, hogy ezt a fajt megmentsék a kihalástól. A drill azonban állatkertekben jóval ritkábban látható, mint a mandrill. Magyarországon jelenleg sehol sem tartják.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]