Dredd

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dredd
(Dredd)
2012-es brit–dél-afrikai–amerikai–indiai 3D-s film
RendezőPete Travis
ProducerAlex Garland
Andrew MacDonald
Allon Reich
Vezető producer
  • Stuart Ford
  • Adi Shankar
AlapműDredd bíró (John Wagner & Carlos Ezquerra)
Műfaj
  • sci-fi film
  • akciófilm
  • haverzsarufilm
  • disztópikus film
ForgatókönyvíróAlex Garland
FőszerepbenKarl Urban
Olivia Thirlby
Wood Harris
Lena Headey
ZenePaul Leonard-Morgan
OperatőrAnthony Dod Mantle
VágóMark Eckersley
Gyártás
GyártóDNA Films
IM Global
Reliance Entertainment
Ország UK  USA  IND  ZAF
Nyelvangol, magyar (szinkron)
Forgatási helyszínDél-afrikai Köztársaság
Játékidő95 perc
Költségvetés50 millió amerikai dollár[1]
Képarány2,35:1
Forgalmazás
ForgalmazóEntertainment Film Distributors
Lionsgate
PARLUX Entertainment (Magyarország)
Bemutató2012. július 11. (Comic-Con International)
2012. szeptember 7. (Egyesült Királyság)
2012. szeptember 21. (világszerte)
Korhatár16 IV. kategória (NFT/0503/2012)
Bevétel36,5 millió amerikai dollár[1]
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Dredd témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Dredd 2012-es sci-fi akciófilm, melyet Pete Travis rendezett, a film forgatókönyvírója és producere Alex Garland. A film alapjául a 2000 AD Dredd bíró című képregénysorozata szolgált, amelyet John Wagner és Carlos Ezquerra alkotott meg. Karl Urban alakítja Dredd bírót, aki a törvény embereként a poszt-apokaliptikus, bűnözéstől sújtott metropoliszban, Mega-City One-ban egyszerre rendelkezik rendőri, bírói és végrehajtói jogkörrel. A történet szerint Dreddnek és újonc, tapasztalatlan társának, Anderson bírónak (Olivia Thirlby) egy kétszáz emeletes lakótömbben kell rendet tenniük, végezve egy veszedelmes drogbáróval, Ma-Mával (Lena Headey), illetve annak felfegyverzett embereivel.

Garland 2006-ban látott neki a forgatókönyv megírásának, de a film elkészítését – melynek cselekménye nem kapcsolódik az 1995-ös Dredd bíró eseményeihez – csupán 2008 decemberében hozták nyilvánosságra. A forgatásra, melynek során 3D kamerákat is alkalmaztak, Fokvárosban és Johannesburgban került sor, 2010 novemberétől kezdődően.

A Dredd az Egyesült Királyságban 2012. szeptember 7-én került a mozikba, világszerte 2012. szeptember 21-én mutatták be. A kritikusok dicsérték a film vizuális effektjeit, a szereplőválogatást és az akciójeleneteket, de az eredeti képregényre jellemző szatirikus elemek hiányát, illetve a túlzott erőszakot negatív bírálatok érték. A pozitív kritikai fogadtatás ellenére a becslések szerint kb. 45-50 millió dolláros költségvetésből készült film mindössze 36 millió dolláros bevételre tett szert a jegyeladásokból.[1] A film a DVD és Blu-ray disc eladások tekintetében nagyobb sikert ért el, és kultuszfilm státuszt szerzett. A jegyeladásokból befolyt alacsony bevétel alapján valószínűtlennek tűnik egy folytatás lehetősége, azonban az eladott lemezek és a 2000 AD rajongóinak erőfeszítései mégis fenntartják a lehetőséget egy újabb film elkészítésére.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

A jövőben az Amerikai Egyesült Államok radioaktív pusztasággá változik. Az ország keleti partvidékén fekszik a bűnözéstől sújtott metropolisz, Mega-City One. Itt 800 millió lakos él és naponta 17 ezer bejelentett bűneset történik, melyeknek csupán 6%-ával tudnak a hatóságok foglalkozni. A városban egy újfajta drog jelenik meg, a fogyasztóinak időérzékelését átmenetileg a normális 1%-ára csökkentő Slo-Mo. Az egyetlen rendfenntartó erőt a bírók képviselik, akik rendőrként az ítélethozás és a (gyakran halálos) ítélet azonnali végrehajtásának jogkörével is rendelkeznek. Dredd bíró (Karl Urban) főnökétől egy fiatal újoncot kap maga mellé: Cassandra Anderson (Olivia Thirlby) telepatikus képességekkel bír, és korábban csupán néhány ponton múlt, hogy nem tudta teljesíteni a bírók alkalmassági vizsgáját.

Peach Treesben, egy kétszáz szintes, lepusztult toronyházban 75 ezren laknak. Az épület tetején van Madeline 'Ma-Ma' Madrigal (Lena Headey) bandájának főhadiszállása. Ma-Ma brutálisan kivégeztet három rivális drogdílert (miután Slo-Mo-t adott be nekik), a megnyúzott tetemeket pedig figyelmeztetésképpen a legfelső szintről a toronyház központi csarnokába hajíttatja. Dreddet és Andersont küldik a helyszínre, akik rajtaütnek egy drogüzleten és letartóztatják Kayt (Wood Harris), Ma-Ma egyik fontos emberét. Anderson gondolatolvasó képességével megérzi, hogy Kaynek köze volt a dílerek kivégzéséhez, ezért Dredd-del úgy döntenek, magukkal viszik a férfit a bírók központjába, további kihallgatás céljából. Hogy elkerülje Kay kihallgatásának lehetőségét és a drogüzlet lelepleződését, Ma-Ma egy biztonsági tesztnek álcázva hermetikusan lezáratja az épületet, így a bírók képtelenek elhagyni Peach Treest és segítséget sem tudnak hívni.

Ma-Ma elrendeli Dredd és Anderson megölését, akiknek ezután menekülés közben számos felfegyverzett bandataggal kell szembenézniük. A 76. emeleten Ma-Ma és emberei gépágyúkkal veszik össztűz alá a szintet, melyek darabokra szaggatják a falakat és sok lakóval végeznek. A bíróknak sikerül kijutniuk az épület külső részére, és erősítést hívniuk. Dredd gyanakodni kezd, hogy Ma-Ma valamiért kétségbeesetten próbálja elkerülni Kay kihallgatását, és ezért zárta őket csapdába az épületben. Erőszakkal próbálja meg szóra bírni a férfit, de Anderson közbeavatkozik, és látnoki képességével hamar kideríti, hogy Peach Trees a Slo-Mo kábítószer előállításának és terjesztésének központja. Dredd azt javasolja Andersonnak, hogy az erősítésre várakozás helyett inkább saját kezűleg végezzenek Ma-Mával. Két bíró, Volt és Guthrie a helyszínre érkezik, de az épület Ma-Ma által manipulált számítógépes szakembere elhiteti velük, hogy csupán biztonsági okokból zárták le a lakótömböt. Két felfegyverzett tizenéves fiú rátámad Dredd-re és Andersonra, a zűrzavart kihasználva Kay lefegyverzi és túszul ejti Andersont és magával viszi őt a legfelső szintre, Ma-Ma bázisára.

Mialatt Dredd tovább halad a legfelső szint felé, Ma-Ma felbérel négy korrupt bírót, Lexet, Kaplant, Chant és Alvarezt, hogy végezzenek Dredd-del. Dredd találkozik Channel, de egy elejtett félmondatból gyanússá válik neki a bíró, melyet szóvá is tesz. Chan nekitámad, de a küzdelemben Dredd kerekedik felül. Eközben Kay Anderson kivégzésére készül, melyet a lány saját fegyverével akar végrehajtani, de a DNS-olvasóval felszerelt fegyver – avatatlan kezekbe kerülve – felrobban és leszakítja a férfi karját, ezután Anderson megöli Kayt. Anderson találkozik Kaplannal, de képességével azonnal rájön, hogy a bíró korrupt és végez vele. Az épület egy másik részében Dredd lelövi Alvarezt, de közben elfogy a lőszere; Lex megsebesíti a bírót és már Dredd kivégzésére készül, amikor Anderson – kihasználva Dredd időhúzását – hátulról agyonlövi Lexet.

Anderson és Dredd bejut Ma-Ma bázisára, ahol Ma-Ma közli velük, hogy a testére egy jeladót szerelt; ha leáll a szívverése, felrobban az épület felső szintje, mely leomolva elpusztítja az egész épületet. Dredd rájön, hogy a jeladó nem elég erős, hogy a földszintről is működjön, ezért Slo-Mót ad be Ma-mának és kihajítja őt az ablakon. A film végén Anderson elfogadja, hogy megbukott a vizsgán, mivel korábban hagyta magát lefegyverezni. Azonban amikor a bírók főnöke megkérdezi Dredd-et, átment-e a lány a vizsgán, Dredd igennel felel.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Főszereplők[szerkesztés]

Karl Urban, Dredd megformálója
Olivia Thirlby alakítja Anderson bírót a filmben
Lena Headey kapta meg Ma-Ma szerepét

Hírhedt és rettegett bíró. Allon Reich a következőképpen írta le a szereplőt: „kirívó egyéniség, aki különösen elfogulatlanul szolgáltat igazságot”. Urban kereste fel a producereket, hogy csatlakozzon a filmhez. A szerepben nagy kihívást látott, mert az általa alakított szereplő sosem veszi le sisakját a filmben, ezért tekintetének használata nélkül, pusztán arcmimikájával kell kimutatnia érzéseit. Urban a szereplőt úgy látja mint egy átlagos embert, aki nagyon fáradságos munkát végez egy darabjaira hulló társadalomban, Dredd hősiességét a tűzoltókéhoz hasonlította.[2] A szerepre való felkészülés fizikai erőfeszítéseket is igényelt; Urban intenzív edzésprogramnak vetette alá magát, hogy „vadállatias emberré” váljon.[3] Emellett fegyveres és taktikai kiképzést is kapott, hogy megtanuljon egy tűzharcban cselekedni, bűnözőket letartóztatni és ajtókat betörni. A színész ragaszkodott ahhoz, hogy a motoros jeleneteket kaszkadőr nélkül forgassa le. Dredd szerepét reszelős és durva hanghordozással alakította, mely „egy csontokat átvágó fűrész hangjához” hasonlatos, ez pedig megterhelő volt számára.[4]

Újonc bíró és genetikai mutáns, aki erőteljes pszichikus képességekkel bír.[5] Anderson képes mások gondolatait és érzéseit megérezni.[6] Thirlby szembeállította a szereplőt Dredd „fekete-fehér” nézőpontjával, szerinte Anderson „egy szürke világban él, ahol mindent kihangsúlyoz vagy éppen elhomályosít az a tény, hogy a lány tudja, mi folyik egy személy legbelső lényében”. A színésznő fegyveres és pusztakezes edzésen vett részt, melynek során megtanulta egy körrúgás végrehajtását, hogy hihetően alakíthasson a filmben egy átlagosnál jóval harcedzettebb embert. A szereplőt részben Debbie Harry énekesnő inspirálta.[7]

Ma-Ma klánjának tagja. Harris gonosztevőként jellemezte a szereplőt, de mégis olyasvalakinek látja, aki önmagát nem tartja rosszabbnak a bíróknál. Harris a következőket mondta erről: „...Dredd szó szerint elítél és megöl bárkit, ha az rosszat tett... Bárki, aki szembeszáll a rendszerrel, rosszfiúként végezheti. Ezért úgy vélem, Kay ezzel igazolja önmaga számára a tetteit”.[8]

Egykori prostituált, akiből drogbáró és bandavezér lett, a Slo-Mo egyedüli terjesztője. Headey alakítását Patti Smith punk-rock énekesnő inspirálta. Reich úgy jellemezte a szereplőt, mint „olyasvalaki, akit egyáltalán nem érdekel, mint gondolnak vagy éreznek mások, és azt teszi vagy úgy viselkedik, ahogyan akar”.[9] Headey úgy gondol a szereplőre, mint „egy öreg, hatalmas fehér cápára, amely csak arra vár, hogy egy nagyobb és erősebb valaki megjelenjen és megölje őt... készen áll rá. Valójában alig várja, hogy ez bekövetkezzen... Függő, ezért ebben az értelemben már halott, de az a bizonyos végső csapás még nem következett be”.[10] Mielőtt Headey elvállalta volna a szerepet, Ma-Ma alakját erősen kisminkelt, sebhelyes és túlsúlyos idősebb nőként jellemezték.[11]

Egyéb szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang
Domhnall Gleeson névtelen komputerzseni Welker Gábor
Warrick Grier Caleb, Ma-Ma jobbkeze Sörös Sándor
Deobia Oparei TJ, Peach Trees orvosa Schneider Zoltán
Langley Kirkwood Lex bíró Galambos Péter
Edwin Perry Alvarez bíró Láng Balázs
Karl Thaning Chan bíró Galbenisz Tomasz
Michele Levin Kaplan bíró Sipos Eszter
Francis Chouler Guthrie bíró
Daniel Hadebe Volt bíró
Rakie Ayola a bírók főnöke
Jason Cope Zwirner, Dredd első áldozata a filmben Barabás Kiss Zoltán
Scott Sparrow Japhet, Anderson első áldozata
Nicole Bailey Cathy, Japhet felesége

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Dredd című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c Dredd (2012) (angol nyelven). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2013. szeptember 23.)
  2. Production Notes 7-9. oldal
  3. Stevens, Match: Interview: Karl Urban (angol nyelven). Shave. [2014. augusztus 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. szeptember 23.) „If you have ever seen the comics, you know he is typically drawn like a beast of a man. Obviously it entails a lot of physical preparation.”
  4. Production Notes 7-9. oldal
  5. Production Notes 3-4. oldal
  6. Production Notes 12. oldal
  7. Production Notes 10-11. oldal
  8. Production Notes 12. oldal
  9. Production Notes 11-12. oldal
  10. ‘Dredd’: ‘Game of Thrones’ star takes ‘mad’ sci-fi detour (angol nyelven). Los Angeles Times, 2012. május 7. [2012. szeptember 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. szeptember 23.) „I think of her like an old great white shark who is just waiting for someone bigger and stronger to show up and kill her... She’s ready for it. In fact, she can’t wait for it to happen... She’s an addict, so she’s dead in that way, but that last knock just hasn’t come.”
  11. Lyttelton, Oliver: Confirmed: Lena Headey To Play Villain In 'Dredd' (angol nyelven). Indie Ware, 2011. január 12. [2012. szeptember 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. szeptember 23.) „...described in Garland's script as being heavily made-up and scarred, in her later 50s/early 60s, and enormously fat.”

Források[szerkesztés]

Production Notes: Dredd Production Notes (angol nyelven). Lions Gate Entertainment. [2012. szeptember 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. szeptember 23.)

További információk[szerkesztés]