DreamHack

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Dreamhack szócikkből átirányítva)

A DreamHack a világ legnagyobb digitális fesztiválja. A helyi hálózatok összejövetelén élő koncertek zajlanak, illetve versenyek kerülnek megrendezésre digitális művészet formájában, és emellett az e-sport is kiemelkedő szerepet kap. Az első rendezvényt Malungban tartották meg, Svédországban. A DreamHacket Európa-szerte számos helyen megrendezték már: Stockholmban és Jönköpingben (Svédországban), és turnézott egész Európában, mint például Franciaországban, Bukarestben és Kolozsváron, emellett Valencia és London is helyet kapott. 2016-ban a DreamHack megtartja az első eseményét az amerikai kontinensen a texasi Austinban.

Köztudott a Guinness Rekordok Könyvéből, hogy a Twin Galaxies a világ legnagyobb LAN-party- és számítógépes fesztiválja, valamint az is, hogy itt a világon a leggyorsabb az internetkapcsolat és a legtöbb a generált forgalom. Az internetkapcsolat rekordot 2012-ben mérték, a világ második legnagyobb számítógép-fesztiválján: A „The Gathering” alkalmával Norvégiában.

2007-ben a DreamHack alapítói becsület-oklevelet kaptak a jönköpingi önkormányzattól, amiért fontosak szerepet vállaltak az oktatás, a társadalom és a helyi közösségek számára.

Eseményösszefoglaló[szerkesztés]

A DreamHack önmaga szerint a világ legnagyobb digitális fesztiválja. A téli eseményen következetesen mintegy 10%-kal több a látogató, mint a nyári eseményen, de minden más szempontból ezek nagyon hasonlóak. Mindkét esemény 72 órát tart, és ütemezett tevékenységgel rendelkezik éjjel-nappal, minden nap.

2011 telére a rendezvény behálózta az Elmia Kongresszusi és Kiállítási Központot, valamint a szomszédos jégkorongarénát és az ütővel játszott sportok központját. A résztvevők teljes száma 27 000 fő volt, ebből nagyjából 800 volt a személyzet.

A résztvevők életkora általános iskolásoktól idősekig terjedt, bár az átlagéletkor 16-17 év volt. Az emberek a világ minden tájáról eljöttek, hogy részt vegyenek rajta. A legutóbbi DreamHack Bukarestben 2015. április 24–27. között került megrendezésre.

A rendezvény öt fő részből áll: a fesztiválból, a játékversenyekből, a digitális művészetek versenyéből, az élő koncertekből és az expóból.

Összetevők Leírás
Fesztivál Minden jelenlévő kap egy asztalt (60 cm mély és 83 cm széles), egy széket, egy konnektort és egy LAN-csatlakozót, amelyen keresztül a DreamHack szolgáltatja az egyik leggyorsabb internetkapcsolatot a világon, mintegy 2011 óta. Erre a helyre általában saját felszerelést visznek ki, többek közt egy kijelzőt vagy tv-t, számítógépet vagy konzolt. Néhányan a saját irodai széküket hozták el, hogy helyettesítse a tartozékokat. Mivel a nap huszonnégy órájában van aktivitás, a résztvevők alhatnak a szomszédos alvó csarnokokban, amelyekhez saját alvási berendezések járnak.
Játékversenyek A teljes összbevétel több mint 3 millió svéd korona, mivel a DreamHack e-sport-versenyei vonzzák a profi játékosokat a világ minden tájáról, leginkább Dél-Koreából. A DreamHack mintegy száz különböző videót sugároz folyamatosan az interneten, amelyből a legfelkapottabbak az e-sport-versenyek. Ezek közül 21 a DreamHack munkássága, a többi független és közvetíti a svéd nemzeti TV. Ezeket nézik az emberek a világ minden kontinensén, és a 2011-es téli DreamHack egyedi nézőinek száma több mint 1,6 millió volt, ami újabb rekord.
Digitális művészetek versenye A „DreamHack Kreativ” versenyen a digitális dolgok létrehozásában versenyeznek digitalizált fényképekkel, rajzokkal, zenével, 3D-modellekkel, bemutatókkal, játékokkal, animációkkal és filmekkel. Ez sokak számára az egyik legfontosabb része az eseménynek, hiszen az ilyen versenyek nagyon ritkák, és az olyan helyek, ahol ezek a művészek személyesen találkozhatnak a közönséggel, még ritkábbak. Néhány résztvevő az egész eseményt olyan kreatív alkotások készítésével töltötte, mint például egy film vagy zenemű létrehozása. Az órákon át tartó „ceremónia” során az összes beadványt bemutatják a hatalmas képernyőkön, és lejátsszák a nagyszínpadról, hatalmas ovációt váltva ki a közönségből, amely nagyon nagyra értékeli ezeket az alkotásokat.
Élő koncertek Minden este nagyszabású zenei programok kerülnek megrendezésre a nagyszínpadon. Ez a szempont drámaian növelte a DreamHack népszerűségét, és az egyik legfontosabb tényező a napijegyek növekvő értékesítése terén, és úgy gondolják a szervezők, hogy a jövőbeli koncertek valószínűleg még nagyobb szabásúak lesznek. A fesztivál technológiai iránya azt tükrözi, hogy a nagyszínpad szokatlanul látványos egy ilyen méretű színpadhoz képest: kifinomult lézerek- és fénytechnikával, valamint videó közvetítő eszközökkel van felszerelve.
Expo Sok cég mutatja be a termékeit az Expo területén, és gyakori, hogy a nagy játékfejlesztő stúdiók engedik a látogatóknak, hogy játszhassanak a jelenleg fejlesztés alatt álló játékokkal is. Vannak még különböző szemináriumok és előadások, valamint egy boltja a számítástechnikai berendezéseknek.

Története[szerkesztés]

A DreamHack iskolatársak és barátok kis összejövetele volt a Malung általános iskola alagsorában a ’90-es években. 1994-ben átköltözött az iskolai kávézóba, és egyike lett a nagyobb regionális vállalkozásoknak. Az 1994-es összejövetel volt az első, ahol DreamHack néven tűntek fel.

1997-ben az esemény átköltözött az Arena Kupolenbe, Borlängébe, így ez lett Svédországban a legnagyobb, Skandináviában pedig a harmadik legnagyobb LAN-party. Továbbá a 2001-es DreamHack óta a rendezvényeket az Elmia Kongresszusi és Kiállítási Központban, Jönköpingben tartják meg.

2002-től kezdve a DreamHack félévenkénti eseménnyé vált: a DreamHack Summer – amelyet júniusban tartanak és leginkább a játékokat célozza meg – mellett megrendezik a DreamHack Wintert, amely viszont jóval nagyobb hangsúlyt fektet a digitális művészetekre, ezt november utolsó hétvégéjén tartják. A különbség oka azóta sem világos, és talán sosem fog teljesen eltűnni.

2011-ben a DreamHack AB vállalati reformon ment keresztül, megújítva a cég igazgatását.

A DreamHack Winter 2011 volt a házigazdája a világ legelső League of Legends világbajnokságnak. A következő évi League of Legends világbajnokságot külön rendezték.

2012. november 5-én elhangzott, hogy a DreamHack partneri megállapodást kötött a Major League Gaminggel (MLG) és az Electronic Sports League-gel (ESL), hogy elősegítsék a növekedést és a fejlődést az észak-amerikai és európai e-sport-életben. Ez a partnerség egységesített versenystruktúrákat, egyetemes ranglistákat és több más érdekes dolgot tartalmaz.

2013-ban a már teljes értékű DreamHack AB is elkezdett dolgozni egy harmadik eseményen nyár végén, Stockholmban. A konferencia házigazdája 2014-ben a Globe Arena.

2015 novemberében a Modern Times Group nevű cég teljesen felvásárolta a DreamHack vállalatot, igen kimagasló összegért, 244 millió svéd koronáért.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a DreamHack című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.