Drakula halott és élvezi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Drakula halott és élvezi
(Dracula: Dead and Loving It)
1995-ös francia–amerikai–olasz film
Rendező Mel Brooks
Producer Mel Brooks
AlapműDrakula
Műfaj
  • horrorvígjáték
  • filmparódia
  • vámpírfilm
  • könyvadaptáció
Forgatókönyvíró Mel Brooks
Főszerepben
Zene Hummie Mann
Vágó Adam Weiss
Gyártás
Gyártó
Ország Franciaország

Amerikai Egyesült Államok

Olaszország
Nyelv
Forgatási helyszín Kalifornia
Játékidő 88 perc
Forgalmazás
Forgalmazó Columbia Pictures
Bemutató1995
Korhatár12 II. kategória (F/3874/J)
További információk

A Drakula halott és élvezi (Dracula: Dead and Loving It) 1995-ös amerikai filmvígjáték, Mel Brooks rendezésében. A főszerepben Leslie Nielsen és Peter MacNicol láthatók. A film az 1931-es, illetve az 1992-es Drakula című filmek paródiájaként készült; hossza 90 perc. A filmet 1995. december 22-én mutatták be az Egyesült Államokban. Egy évvel később, 1996-ban a filmzene is megjelent, album formájában. Külföldön DVD-n is kiadták, különféle extrákkal.

A film ugyanazt a történetet követi, mint az alapműnek számító könyv és a korábbi filmek, csak itt humoros, parodisztikus formában. A humort főleg az szolgáltatja, hogy Drakula, illetve a főszereplők ügyetlennek vannak ábrázolva.

Fogadtatása[szerkesztés]

A film 30 millió dollárból készült, és 10,7 millió dolláros bevételt hozott. Kritikai és pénzügyi szempontból bukásnak számított az alkotás, sokan gyengének, gyerekesnek és erőltetettnek találták a humort. A Rotten Tomatoes-on 11%-ot ért el a film, és tíz pontból jelenleg hármasra van értékelve. A többi kritikus sem volt nagyvonalú, sokan úgy találták, hogy ez az alkotás csak megcsúfolása az eredeti történetnek, kiemelve, hogy csak a Mel Brooks-rajongók fogják élvezni a filmet. A kritikusok szerint a film nagy része unalmas, és nem lehet olyan jót nevetni rajta, mint ahogy egy ilyen kaliberű filmtől elvárható.

Források[szerkesztés]