Dragon Ball Z: Budokai Tenkaichi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dragon Ball Z: Budokai Tenkaichi
FejlesztőSpike
KiadóAtari
Bandai
Namco Bandai Games
PlatformokPlayStation 2
Wii

A Dragon Ball Z: Budokai Tenkaichi sorozat, japán címén Dragon Ball Z: Sparking! (ドラゴンボールZ Sparking!; Hepburn: Doragon Bōru Zetto Supākingu!?) Torijama Akira Dragon Ball című mangáján alapuló verekedős játék-sorozat. A sorozat minden tagját a Spike fejlesztett és a Bandai jelentetett meg Japánban, illetve az Atari Észak-Amerikában és a PAL területeken. Amíg a sorozat első része kizárólag PlayStation 2 konzolra jelent meg, addig a második és harmadik tagja már Wii platformra is. A Bandai szerepét a Namcóval való egyesülése után a Namco Bandai Games vette át, míg az Atari PAL disztribúciós hálózatát a Namco Bandai Partners kebelezte be. 2010 óta a Namco Bandai forgalmazza az összes Dragon Ball Z-játékot, ezzel elvágva az Atari bármiféle közreműködését.[1] A Budokai Tenkaichi trilógiát a 2011-ben PlayStation 3 és Xbox 360 konzolokra megjelent Dragon Ball Z: Ultimate Tenkaichi követte.

A cím eredete[szerkesztés]

A japán cím Sparking! alcíme a Dragon Ball Z animesorozat első nyitófőcím dala, Kagejama Hironobu Cha-La Head-Cha-La refrénjére vezethető vissza, viszont ennek ellenére a sorozat első tagjának japán változatának nyitófőcím dala nem a Cha-La Head-Cha-La, hanem a szintén Kagejama által előadott We Gotta Power.

A nyugati Budokai Tenkaichi alcím a mangasorozat Tenkaicsi budókai (天下一武道会; Hepburn: Tenka'ichi Budōkai?, ’Legerősebb az ég alatt harcművészeti verseny’) harcművészeti versenyének átrendezett alakja.

A Budokai Tenkaichi sorozat a címe ellenére nem a Dragon Ball Z: Budokai sorozat folytatása. Azon kívül hogy a két sorozat teljesen más játékmotoron fut, még a fejlesztőjük is más, illetve Japánban a címük sem hasonló. A nyugati címváltás valószínűleg azért történt, mivel az Atari ki akarta aknázni a Budokai sorozat által megteremtett piacot. A játékok angol nyelvű változatai számos hangeffektet és háttérzenét emeltek át a Budokai sorozatból.

Lokalizációs különbségek[szerkesztés]

A játékok nyugati verziójában nem ugyanazok a zeneszámok szerepelnek, mint a japán kiadásokban. Amíg a Sparking! a Kikucsi Sunszuke által a Dragon Ball Z animesorozathoz írt zenéket tartalmazza, addig az első játék nyugati kiadása a Jamamoto Kendzsi által szerzett Budokai sorozat zenéit használja fel újra.

Játszható szereplők[szerkesztés]

Játszható szereplők
A Budokai Tenkaichiban bemutatott
A Budokai Tenkaichi 2-ben bemutatott
A Budokai Tenkaichi 3-ban bemutatott
  • Goku (Mid) (Base, Super Saiyan) 2
  • Kid Chi-Chi
  • King Cold
  • King Vegeta (Base, Great Ape King Vegeta)
  • Nail
  • Nam
  • Nuova Shenron
  • Piccolo (Early)[2] 2
  • Spopovich
  • Tambourine
  • 1. Szereplők melyek először a Dragon Ball Z: Budokai Tenkaichi 2 európai és japán Wii-változatában jelentek meg, később már a Dragon Ball Z: Budokai Tenkaichi 3 észak-amerikai kiadásában is visszatértek
  • 2. Olyan szereplők, melyek más szereplők különálló formái

Források[szerkesztés]

  1. Sinclair, Brendan: Namco Bandai collects Dragon Ball rights. GameSpot, 2009. július 2. (Hozzáférés: 2011. március 5.)
  2. a b Dragon Ball Z: Sparking! METEOR - Character list, page 1, 2007. június 26. [2007. október 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. október 7.)