Dréta Antal

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Dréta Antal
Dréta Antal ciszterci apát
Dréta Antal ciszterci apát
Életrajzi adatok
Születési név Dréta Antal O.Cist
Született 1762. július 22.
Győrszentmárton, Magyar Királyság
Nemzetiség magyar
Elhunyt 1823. december 28. (61 évesen)
Zirc, Magyar Királyság
Sírhely Zirci apátság, Zirc
Munkássága
Vallás keresztény
Felekezet római katolikus

Hivatal zirci apát
Hivatali idő 1814-1823
Elődje nem volt
Utódja Villax Ferdinánd

Hivatal pilis-pásztói apát (1812-1823)

Dréta Antal O.Cist, születési nevén Dréta János (Győrszentmárton, 1762. július 22.Zirc, 1823. december 28.) ciszterci szerzetes, a Zirci Apátság első magyar apátja, Mezőfalva település alapítója.

Élete[szerkesztés]

Dréta János 1762-ben született Győrszentmártonban. A ciszterci rendbe 1785-ben lépett be, majd 1787-ben szentelték pappá. Egy évig Veszprémben tanított, 1788-1793 között Lókúton plébános, majd Zircen hitoktató. 1794-től 1797-ig Borzavár plébánosa és a zirci apátság házgondnoka, 1803-ig Magyarpolány plébánosa. 1803-ban zirci perjellé, 1812-ben Pilis és Pásztó apátjává nevezték ki. Ferenc magyar király 1814-ben nevezte ki zirci apáttá, s így személyében az akkor létező és így személyében három apátság egyesült.

A rend élete apáti szolgálata alatt[szerkesztés]

Dréta Antal zirci apát kinevezésekor az állam és a társadalom elvárta, hogy a zirci ciszterciek is vegyenek részt a jezsuiták 1773-ban történt feloszlatása következtében elárvult gimnáziumok fenntartásában. Így Zirc elvállalta a székesfehérvári és a pécsi gimnáziumot, miután az egri gimnázium vezetése a Pásztóval való egyesülés következtében ugyancsak ráhárult. Így lettek a magyarországi ciszterciek mintegy tanítórenddé. Az új feladat egyre inkább előtérbe került, és mellette a szerzetesélet követelményei háttérbe szorultak. A gimnáziumokban való oktatás akadályozta a napi zsolozsma közös mondását. Ugyanakkor a politikai viszonyok miatt a rend többi részével és a római Szentszékkel a magyar cisztercieknek nem volt kapcsolatuk. Dréta szigorú eszközökkel kormányzott, és ez tovább fokozta a feszültségeket. Az átszervezések és új feladatvállalások gazdasági problémákat is okoztak. Mindezek ellenére Dréta Antal apát rendezte a személyi kérdéseket, a pásztói apátságot egy tűzvész után építette újjá, megindította a tanári képzést, fejlesztette a könyvtárat. Szolgálata alatt Új-major pusztát újraszervezte, s Hercegfalva néven települést hozott létre, melynek mai neve Mezőfalva. Az első magyar zirci ciszterci apát 1823. december 28-án Zircen halt meg.

Források[szerkesztés]

  • A kiváltságos Ciszterci Rend zirci, pilisi, pásztói, szentgotthárdi egyesített apátságainak névtára az 1910-1911. iskolai évre. Bp. 1910.
  • A hazai Ciszterci Rend emlékkönyve. Budapest, 1896.