Downing Street

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Downing Street
Downing Street.jpg
Ország Egyesült Királyság
Névadó Sir George Downing, 1st Baronet
Elhelyezkedése
Downing Street (London)
Downing Street
Downing Street
Pozíció London térképén
é. sz. 51° 30′ 12″, ny. h. 0° 07′ 39″Koordináták: é. sz. 51° 30′ 12″, ny. h. 0° 07′ 39″
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Downing Street témájú médiaállományokat.
Downing Street, White Hall, London (UK)

A Downing Street London belvárosának Whitehall elnevezésű részén található utca, mely több mint kétszáz éve szolgál a mindenkori angol miniszterelnök és az Egyesült Királyság pénzügyminiszterének lakhelyéül. A brit miniszterelnök hivatalos rezidenciája a Downing Street 10.

Az utca a londoni parlament épületétől mindössze pár percnyire, a Buckingham Palotától valamivel messzebb helyezkedik el. Az utca építője és névadója, Sir George Downing[1] (1632-1689) itt, az úgynevezett Hampden-házban lakott az 1680-as években. Az utca nyugati oldalán található épületeket a XIX. században lebontották, hogy teret adjanak a kormányzati irodáknak, ahol ma a Külügyi és Jóléti Iroda található.

A miniszterelnök rezidenciája[szerkesztés]

Downing Street 10

Az utca leghíresebb címe a 10-es szám, a miniszterelnök hivatalos rezidenciája. A 10. számú ház 1735 óta a mindenkori brit miniszterelnök rezidenciája, de a kétemeletes téglaházban miniszteri hivatalok is helyet kaptak. A 11. számú házban a pénzügyminiszter lakik. Biztonsági okokból 1989 óta kapu zárja le az utcát a Whitehalltól.

Downing meggazdagodásának kulcsát abban látta, ha ingatlanokat szerez közel a Westminsterhez. Közel 30 évet kellett várnia, hogy 1682-ben a kiszemelt terület feletti bérlet jogát megszerezze. Az ott lévő házakat azonnal lebontatta. Terve az volt, hogy egy 15-20 házból álló zsákutcát építtet a mai Downing Street északi oldalán. Mivel azonnali megtérülést és hasznot akart, ezért a házak alacsony költséggel, csekély alapozással, silány kivitelben készültek el az akkor még mocsaras területen.

A házak számozása teljesen esetleges volt, a mai 10-es szám is 5-ösként kezdte pályafutását, amíg 1779-ben újra nem számozták.

Amikor az ír függetlenedési mozgalom erőszakossá kezdet válni, egy 3 méter magas fa torlaszt építettek, hogy lezárják az utca két végét, ezt 1922-ben a szabad ír állam létrejöttekor bontották le. Azonban biztonsági okokból 1989-ben újra, a mai is látható acél kerítést, kaput és az úttestből kiemelkedő acél barikádot állították fel.

A híres 10-es számú ajtó[szerkesztés]

A mai Downing Street 10. két épület egyesítéséből, – a Downing-féle épület és a mögötte lévő Horse Guard Parade-ra néző, 1677-ben épült nagyobb épületből – jött létre.

Az 1730-as évekre jelentős változások mentek végre a politika, a parlament és a kormányzás terén, ekkor II. György brit király odaajándékozta az épületegyüttest Sir Robert Walpole-nak, aki ezidőtájt a „First Lord of the Treasury” tisztét betöltve, gyakorlatilag az első miniszterelnök volt. Walpole visszautasította az ajándékot, azt kérve, hogy az épület szolgáljon a mindenkori miniszterelnök hivatalául. 1735-re átépítették és berendezték úgy, hogy megfeleljen a miniszterelnöki státusznak. Ettől kezdve megtalálható a híres 10-számú ajtón a „First Lord of the Treasury” feliratú bronz levélszekrény.

Azonban nem sikerült azonnal hagyományt teremteni, az idők folyamán sok miniszterelnök döntött úgy, hogy nem költözik be a házba. Így a háznak a több száz éves fennállása alatt voltak fényes és kevésbé fényes korszakai. Ez idő alatt állaga hol leromlott, hol felújították, bővítették és átalakították. 1938-ban még az is felmerült, hogy lerombolják az utca északi oldalán álló házakkal együtt, hogy helyükön egy új modern épületegyüttest emelhessenek. Végül a terv nem valósult meg.

A fekete „sárgatéglás” épület[szerkesztés]

Az új épület építésének terve még egyszer, a második világháborút követően is felmerült, de végül csak a 12-es számú épületet rombolták le és a 10-t és 11-t történelmi múltja miatt – a légibombázások alatt elszenvedett károk ellenére is – renoválták és felújították.

A munkálatok 3 évig tartottak és a tervezett 500 000 fontos költségvetés dupláját vették igénybe. A renoválás során kiderült, hogy a fekete épület valójában sárga, és a évszázadok során rárakódott szennyeződés adja jellegzetes sötét színét. Hogy megőrizzék hangulatát, ezért a felújítást követően ismét feketére festették.

Downing Street 11.[szerkesztés]

A szomszédos 11-es számú épület a mindenkori pénzügyminiszter hivatalos rezidenciája 1928 óta. Bár hivatalosan a 10-es a miniszterelnök, a 11-es a pénzügyminiszteri otthona, de nem minden esetben volt ez így. Legutóbb Tony Blair miniszterelnöksége idején cseréltek házat – az akkor pénzügyminiszter – Gordon Brown-nal, hogy a több gyermekes Blair család kényelmesebben elférjen a nagyobb, 11-es épületben.

Megjegyzések[szerkesztés]

  1. Bármilyen furcsa is, de ezen prominens utca megalapítója és névadója valójában egy – a sötét ingatlan üzleteiről ismert – köpönyegforgató volt. Downing egyike volt a Harvard Egyetem első végzőseinek, szolgált Cromwell seregében, volt hágai angol nagykövet és végül II. Károly informátora.

Források[szerkesztés]