Dovzsenko Filmstúdió

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Dovzsenko Filmstúdió
Кіностудія Довженка.jpg
Hivatalos név
  • Киевская кинофабрика
  • Киностудия имени А. Довженко
Típus
Alapítva 1927
Névadó Alekszandr Petrovics Dovzsenko
Székhely Kijev
Iparág filmkészítés
Forma állami tulajdonú vállalat
Termékek film
Dovzsenko Filmstúdió (Ukrajna)
Dovzsenko Filmstúdió
Dovzsenko Filmstúdió
Pozíció Ukrajna térképén
é. sz. 50° 27′ 21″, k. h. 30° 26′ 59″Koordináták: é. sz. 50° 27′ 21″, k. h. 30° 26′ 59″
A Dovzsenko Filmstúdió weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Dovzsenko Filmstúdió témájú médiaállományokat.

A Dovzsenko Filmstúdió (ukránul: Кіностудія імені Олександра Довженка) Ukrajna egyik legjelentősebb, nagy múltú filmvállalata a fővárosban, Kijevben. A Szovjetunió fennállásának idején több mint 900 filmet, köztük számos fesztiváldíjas alkotást gyártottak falai között.

A filmgyár mintegy 17,5 hektárnyi területén nyolc filmfelvételi műterem található, köztük van Európa egyik legnagyobb, kb. 2500 m²-es műterme is.

Története[szerkesztés]

Az ukrán fővárosban létesítendő állami filmgyár tervét 1925-ben fogadták el. Az építkezés 1927 tavaszán kezdődött, és már ősszel leforgatták az első némafilmet (Vanyka és a Bosszúálló, rendezője Axel Lundin). Ebben a stúdióban készült el az első szovjet hangosított dokumentumfilm, Dziga Vertov A Donyec-medence szimfóniája (1931) című műve. Az első Kijevben forgatott színes filmet, a Szorocsinci vásárt Nyikolaj Ekk rendezte 1939-ben. A filmstúdió leghíresebb rendezője és szervező egyénisége azonban vitathatatlanul Alekszandr Petrovics Dovzsenko volt, aki itt készítette el világszerte ismertté vált alkotásait, köztük A Föld című művét (1930), mely felkerült a világ legjobb filmjeiként elismert Brüsszeli tizenkettő listájára. A stúdió egy másik produkciója, Mark Donszkoj a Szivárvány (1944, oroszul: Raduga) című alkotása az amerikai Filmakadémia legjobb külföldi filmnek járó díját nyerte el.

1941-ben a német támadás elől a filmgyárat Taskent és Ashabad városokba menekítették, ahonnan csak Kijev felszabadítása után költözhetett vissza. 1957-ben a filmvállalat felvette Dovzsenko nevét. A következő évek a filmstúdió legproduktívabb időszakának számítanak, amikor olyan kiemelkedő filmek születtek, mint például a sok országban nagy sikerrel vetített Fekete tollú fehér madár (1971, Jurij Iljenko) vagy Szergej Ioszifovics Paradzsanov zajos nemzetközi sikert aratott filmje, az Elfelejtett ősök árnyai (1964). Az 1960-as évek végén a filmgyárban tv-filmek készítésére szakosodott részleg alakult, és a gyár filmszínészei stúdiószínházat szerveztek.

A Szovjetunió felbomlása a filmiparban is komoly problémákat okozott, az 1990-es évek közepétől a kijevi filmgyárban gyakorlatilag szünetelt a produkciós tevékenység. A következő évtizedben újraindult ukrán nemzeti filmgyártás főleg történelmi témájú, például Bogdan Hmelnyickijről vagy Mazeppa hetmanról szóló művekkel jelentkezett.

Források[szerkesztés]