Douzelage

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search

A Douzelage testvérvárosi kezdeményezés, mely Európai Uniós kisvárosokat köt össze. Minden tagországból egy kisváros lehet a tagja. Hazánkat Kőszeg képviseli.

Céljai[szerkesztés]

Céljai között szerepel, hogy előmozdítsa az európai uniós eszmék átadását, valamint hogy többek között kölcsönös oktatási, gazdasági, idegenforgalmi, sport és kulturális kapocs alakuljon ki a programban részt vevő kisvárosok között.

Céljait, törekvéseit alapszabályzatban rögzíti. Évente két alkalommal kerül sor közgyűlésre, ahol minden városból általában 5 fő meghívottként vesz részt a 3 napos programon. Itt a küldöttgyűlés elé kerül számos közérdeklődésre számot tartható kérdés. A közgyűlésről jegyzőkönyv készül, amely tartalmazza a határozatokat, témákat, felvetéseket. A programokat európai uniós és saját forrásokból finanszírozzák.

Története[szerkesztés]

A kezdeményezés ötlete Granville (Franciaország) és Sherborne (Nagy-Britannia) testvérvárosi együttműködése során merült fel 1989-ben. Az akkori 12 alapító tagország egy-egy kisvárost delegált a programhoz. Az alapítása Douzelage Charter aláírásával jött létre 1991-ben a franciaországi Granville-ben.

Francia eredetű neve a „douze” (tizenkettő, mely az 1991-es induláskor a tagországok számára utal) és „jumelage” (összekapcsolás, iker) szavak összevonásával jött létre. Annak ellenére, hogy a tagországok csatlakozásával változik a programban részt vevő városok száma is, a Douzelage neve változatlan maradt.

A Douzelage élén egy elnök és két alelnök áll, akiket 3-3 évre választanak. A hivatalos nyelve az angol és a francia.

A kezdeményezés 1993-ban az Európai Bizottság által "Golden Stars of Twinning" (Testvérvárosi Aranycsillag) elismerésben részesült.

Programjai[szerkesztés]

  • Cserediák programok (Socrates, Youth, Comenius)
  • Műhelyfoglalkozások (oktatás, szociális kérdések stb.)
  • Városközi vásárok

Tagok[szerkesztés]

Alapító tagok:

Később csatlakozott:

A 2004-es európai uniós csatlakozással érkeztek:

A 2007-es és későbbi csatlakozással érkeztek:

Horvátország nem csatlakozott még.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Douzelage című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.