Douglas parfüméria

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Douglas parfüméria
Típus
  • üzleti vállalkozás
  • vállalkozás
  • perfumery
Alapítva1949
SzékhelyDüsseldorf
Iparág
TulajdonosCVC Capital Partners
FormaGesellschaft mit beschränkter Haftung
Termékek
LeányvállalataiNocibé

Douglas parfüméria (Németország)
Douglas parfüméria
Douglas parfüméria
Pozíció Németország térképén
é. sz. 51° 13′ 57″, k. h. 6° 49′ 10″Koordináták: é. sz. 51° 13′ 57″, k. h. 6° 49′ 10″
A Douglas parfüméria weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Douglas parfüméria témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Douglas Parfüméria egy nemzetközi illatszer-lánc, központja Németországban található. A cégcsoport 2400 üzlettel rendelkezik és éves 3,2 milliárd euró forgalmat generál, amivel piacvezető Európában. A Douglas Parfüméria márka üzletei 111 éves múltra tekintenek vissza és 20 éve vannak jelen Magyarországon. Az első Douglas Parfüméria üzlet 2001. 09.28-án nyitott meg Budapesten. Három fő kategóriában találhatóak meg termékek a Douglas Parfüméria boltokban: parfüm, smink és bőrápolás.

A cég története[szerkesztés]

A cég több, mint 200 éves múltja John Sharp Douglasszal kezdődött, aki 1821-ben Hamburgban megalapította a Douglas Parfüm és-Szappangyárat. Termékei rövid időn belül meghozták neki a sikert és a modern gyártási folyamatoknak köszönhetően egyre több szappant tudott kitermelni, ezzel egyre több emberhez jutott el az áru, miközben az olcsóbbá vált. Douglas 1847-ben bekövetkezett halála után fiai örökölték a céget. A fiúk egy idő után eladták a céget. Az új tulajdonosok, Gustav Adolph Heinrich Runge és Johan Adolph Kolbe szélesítették a termékkínálatot bőráruval, utazási kellékekkel és divatcikkekkel. Kolbe felesége örökölte a cég ügyvezetői posztját.

Az első Douglas Parfüméria[szerkesztés]

Berta Kolbe üzletet kötött a Cartens nővérekkel, így 1910-ben nyitotta meg kapuit a Parfümerie Douglas első üzlete Hamburgban. A cég tulajdonképpeni sikere 1969-ben kezdődött amikor Dr. Jörn Kreke vezetése alatt 6 kisebb parfümériát vettek át. Ebben az időben a szépségápolási piac még gyerekcipőben járt Németországban.

Parfümtől a nagyvállalatig[szerkesztés]

Nem telt el 10 év és a hálózat már Németország vezető parfümkereskedésévé vált, miközben 100. parfümériájának megnyitását ünnepelte. A cég kézről kézre járt, figyelme pedig a németországi növekedés mellett hamar a nemzetközi piacok felé fordult. A külföldi terjeszkedés Ausztriában kezdődött, azóta számos országban nyitottak üzletet, így 2001. 09.28-án Magyarországon is megnyílt az első üzlet.

Terjeszkedési politika[szerkesztés]

Kezdetben Hollandiában, Franciaországban, Olaszországban és az Egyesült Államokban jelentek meg Douglas Parfüméria üzletek. A berlini fal leomlása után Kelet-Németország, Svájc, Portugália és Spanyolország következett. Az évezred beköszöntével a terjeszkedés nem állt le. Újabb és újabb országokban nyitott a márka üzleteket, emellett pedig 2000-ben saját webshopot tett elérhetővé a márka online.

Tulajdonosváltás és stratégia átrendezés[szerkesztés]

2015-ben a Douglas Parfüméria részvénypiaci bevezetését tervezték Németországban, azonban ez meghiúsult, mivel ugyanezen év júniusában a társaság 85 százalékát eladták a CVC Capital Partners nevű pénzügyi befektetőnek, a Kreke családnál továbbra is megmaradt 15 százalékos kisebbségi részesedés. A változtatásoknak ezzel korántsem volt vége. Isabelle Parize vette át a Douglas vezérigazgatói posztját és a központot áthelyezték Hagen-ből Düsseldorfba abból a célból, hogy az összes ügyfélorientált részleg és az online tevékenységek egy helyen koncentrálódjanak. Ugyanebben az évben a vállalat kivonult Törökországból.

2017 már a terjeszkedésről, kisebb parfümériák bekebelezéséről szólt. Júliusában megvásárolta a spanyol Bodybell illatszer-láncot, novemberben pedig a spanyol Perfumerías If, valamint az olasz Limoni és a La Gardenia illatszerláncot is. 2017 novemberében Tina Müller vette át a Douglas csoport vezérigazgatói posztját.

Üzletek Parfüméria üzletek Magyarországon[szerkesztés]

A Douglas Parfüméria első üzletét 2001-ben nyitotta meg Budapesten. Jellemző a cégre, hogy forgalmas csomópontokon, vagy sétálóutcákon, illetve hatalmas üzletközpontokban alakít ki üzletet. Magyarországi üzleteinek száma mintegy 23, ebből 10 budapesti és 13 vidéki üzlet. A Douglas Parfüméria irodájának különlegessége, hogy a több mint 130 éves Thonet-házban, a Váci utca szívében kapott helyet, amit amellett, hogy műemléképület Budapest első modern kereskedőházaként tartunk számon. Homlokzatát Zsolnay díszíti.

Douglas Parfüméria üzletek Budapesten[szerkesztés]

  • Október 23-a utca 8-10. Douglas Parfüméria Allee
  • Kerepesi út 9. Douglas Parfüméria Arena Mall
  • Örs vezér tere 25. Douglas Parfüméria Árkád
  • Nagytétényi út 37-43. Douglas Parfüméria Campona
  • Üllői út 201. Douglas Parfüméria Shopmark
  • Lövőház utca 2-6. Douglas Parfüméria Mammut
  • Alkotás utca 53. Douglas Parfüméria MOM Park
  • Szentmihályi út 131. Douglas Parfüméria Pólus Center
  • Váci utca 11/a. Douglas Parfüméria Thonet-ház
  • Váci út 1-3. Douglas Parfüméria WestEnd City Center

Douglas Parfüméria üzletek vidéken[szerkesztés]

COVID járvány hatása a Douglas-ra[szerkesztés]

Míg nemzetközi szinten 600 üzletet bezárni kényszerült a vásárlási szokások megváltozása miatt, úgy Magyarországon további három üzletet nyitott meg a Douglas Parfüméria.

Márkák[szerkesztés]

A Douglas Parfüméria kínálata nagyon sok kis és nagy márkát sorakoztat fel, pl. Estee Lauder, La Mer, Lancome, Shiseido, La Pairie, Rituals.

Saját termékpalettáját a Douglas „Douglas Collection” néven dobta piacra.

A Douglas Parfüméria Magazin[szerkesztés]

A Douglas márka újítása egy online interaktív újság, a Douglas Magazin. A tartalmakhoz kapcsolódó videók, akciók, részletes termékleírások mellett megoldásokat kínál a sminkelés kérdéseire, rámutat arra, hogy kell használni helyesen a terméket. A képek nagy része kattintható így egy kattintással a a megfelelő oldalra visz.

Az ezotéria iránt érdeklődők számára illathoroszkópot is tartalmaz, ahol minden márka mellé párosul egy különleges illat, ami kapható a Douglas Parfüméria boltjaiban.

A Douglas Parfüméria webshopja[szerkesztés]

A márka színes kínálata online is megvásárolható a webshopon keresztül, ami nagyon felhasználóbarát és ahol egyben elérhető az összes Dougles Parfüméria termék árlistája is. A weboldalon gyakrabban van akció, mint magukban az üzletekben.

Tervezett üzletek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Douglas Holding című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Külső hivatkozások[szerkesztés]