Dora Baltea

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dora Baltea
A Dora Baltea
A Dora Baltea
Közigazgatás
Országok  Olaszország
Földrajzi adatok
Hossz160 km
Forrásszint1400 m
Vízhozam110 m³/s
Vízgyűjtő terület3920 km²
Forrás Entrèves, Courmayeur
Torkolat , Crescentino
é. sz. 45° 10′ 48″, k. h. 8° 02′ 56″Koordináták: é. sz. 45° 10′ 48″, k. h. 8° 02′ 56″
A Wikimédia Commons tartalmaz Dora Baltea témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Dora Baltea (franciául Doire Baltée; frankoprovanszálul Djouére; piemontiul Dòira) egy folyó Észak-Olaszországban. Hossza 160 km, a bal oldali mellékfolyója.

Folyása[szerkesztés]

A Dora Baltea Ivreánál

A Dora Baltea Valle d’Aosta régióban, a Monte Biancón ered, Courmayeur község területén. Vízhozama alapvetően nagy, és ezt gazdagítja Pré-Saint-Didier-nél a beleömlő Dora di Verney, illetve későbbi szakaszain a Dora di Valgrisenche, a Dora di Rhêmes, és a Savara.

Áthalad Aosta város déli részén, itt egyesül a Buthier folyóval. Keresztülfolyik Saint-Christophe, Nus, Fénis, Châtillon és Saint-Vincent területén.

Pont-Saint-Martin az utolsó Valle d'Aosta-i község, amin átfolyik, itt ömlik bele a Lys folyó. Piemontban egy kis kanyon elérése után érkezik Ivreába, ahonnan alacsonyabb vízhozammal távozik a Pó-síkságra, ahol Strambino közelében belefolyik a Chiusella. Crescentino falunál ömlik a Póba.

Képgaléria[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Dora Baltea című olasz Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.