Donáth Gyula

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Donáth Gyula
Donát Gyula.jpg
Született 1850. március 13.
Pest
Elhunyt 1909. szeptember 27. (59 évesen)
Budapest
Állampolgársága magyar
Nemzetisége magyar
Foglalkozása szobrászművész
Sírhely Kozma utcai izraelita temető
A Wikimédia Commons tartalmaz Donáth Gyula témájú médiaállományokat.

Donáth Gyula, (Donát Gyula) (Pest, 1850. március 13.Budapest, 1909. szeptember 27.) magyar szobrászművész.

Életpályája[szerkesztés]

Művészeti tanulmányait 1867-ben Joseph Knabl irányítása alatt kezdte Münchenben, Robert Hertel vezetése alatt Drezdában folytatta, majd Hans Semper és Michael Wagmüller tanítványaként fejezte be Bécsben. 1873-tól Bécsben díszítőszobrászként működött. Őt bízták meg az 1873. évi bécsi világkiállítás főkapujának szobrászati díszítésével, majd 1880-ban visszatért Budapestre. Itt részt vett többek között az Operaház és a Vigadó szobrászati díszítésében. Az 1890-es évek elejétől kezdett síremlékeket készíteni és hamarosan a főváros legelismertebb sírkőszobrászává vált. Klasszicista, akadémikus stílus jegyében alkotott. Az 1890-es évek közepétől emlékműszobrokat is készített.

Legismertebb műve a bánhidai Turul-emlékmű. Ő készíthette el az I. Ferenc József által a magyar nemzetnek ajándékozott tíz szobor egyikét, a budapesti Ferenciek terén[1] 1908-ban felavatott Werbőczy-szobrot[2] Elismert, köztiszteletben álló szobrászként halt meg 1909-ben. Sírja a Kozma utcai izraelita temetőben van.

Főbb művei[szerkesztés]

Turul a budai várban

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Akkori Kígyó téren
  2. A szobrot 1945. május 6-án – mint „a korai magyar feudalizmus és a kiváltságos nemesség fővédnökének, a jelképpé lett Tripartitum szerzőjének szobrát” – ledöntötték

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]