Domitianus gall császár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Domitianus
Caesar Domitianus Pius Felix Augustus

a Gall Birodalom császára
Uralkodási ideje
270 vagy 271
ElődjeVictorinus
UtódjaPius Tetricus
Életrajzi adatok
Született3. század
Elhunyt271
A Wikimédia Commons tartalmaz Domitianus témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Domitianus (latinul: Imperator Caesar Domitianvs Pivs Felix Avgvstvs) római hadvezér, katonai parancsnok volt, aki magát a Gall Birodalom császárává nyilvánította 271-ben. A Gall birodalom ekkor már csak Gallia és Britannia provinciára terjedt ki. Életéről csak két írott szöveg maradt fenn: Zószimosz leírásai és a Historia Augusta.

Uralma[szerkesztés]

Valószínűleg nemcsak pár napig uralkodott, mivel két pénzérmét is találtak, ami Domitianust ábrázolja, egyiket még 1900-ban a Loire völgyében Franciaországban, amit akkor hamisítványnak véltek, a másikat 2003-ban Oxfordshire-ben, Angliában. 271-ben biztos, hogy meghalt, ekkor vette át az uralmat a gall vidéken Tetricus Esuvius. Arról, hogy gyilkosság áldozata lett, vagy csatában hunyt el, nem maradt fenn információ.

A 2003. évi pénzérme[szerkesztés]

Az Oxfordshire-ben megtalált érme egyértelműen bizonyította Domititanus uralmát, az érmét az Oxfordban lévő Ashmolean Museum vizsgálta meg. A pénzérmén Concordia alakja látható, a CONCORDIA MILITVM felirat felett, utalva arra, hogy Domitianus a birodalomban lévő hadseregek egyesülését akarta.

További információk[szerkesztés]


Előző uralkodó:
Victorinus
Gall császár
270-271
Gallia és a Római Birodalom
Következő uralkodó:
Pius Tetricus