Domino Harvey

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Domino Harvey
Született 1969. augusztus 7.
London, angol
Elhunyt 2005. június 27. (35 évesen)
Los Angeles, Kalifornia, USA
Állampolgársága brit
SzüleiPaulene Stone
Laurence Harvey
Foglalkozása
Iskolái Frensham Heights School
Halál okakábítószer-túladagolás

SablonWikidataSegítség

Domino Harvey (London, 1969. augusztus 7.Los Angeles, 2005. június 27.) Laurence Harvey, az elismert színész és Paulene Stone, az egykori modell leánya.

Gyermekkora, ifjúsága[szerkesztés]

Domino 1969. augusztus 7-én született Londonban. Szupermodell édesanyja, Paulene Stone szépségét és apja, a színész Laurence Harvey temperamentumát örökölte. Már gyermekkorában fellázadt a konvenciók, a nagyzással teli élet ellen, s lázadását csak tovább erősítette édesapja halála, melyet négyéves gyermekként volt kénytelen elviselni. Édesanyja, hogy megnevelje a vadóc lányt egy bentlakásos iskolában helyezte el, de sem az iskola, sem az őt körülvevő társadalmi réteg nem tudta csillapítani olthatatlan szenvedélyét.

Karrier[szerkesztés]

Domino modellkedéssel kezdte karrierjét Londonban. Saját bevallása szerint gyűlölte ezt a munkát, és hamarosan ott is hagyta sikeres modellkarrierjét hogy inkább pólókat áruljon a mára megszűnt Kensington Marketen. Később a színészettel is megpróbálkozott, leckéket vett a hírneves Lee Strasberg drámaiskolában.

1989-ben Hollywoodba ment, ahogy mondta: „új izgalmakat” keresve. Onnan San Diegóba állt tovább, ahol a helyi tűzoltóság szolgálatába állt. 1994-ben visszaköltözött Nyugat-Hollywoodba, és csatlakozott a fejvadászokat foglalkoztató Celes King Bail Bond Agencyhez, hogy Los Angeles hírhedt bandanegyedében olyan bűnözők nyomába eredjen, akiket gyilkosságért, fegyveres rablásért köröztek.

Problémák[szerkesztés]

A gazdag, híres emberek világába született, egy gazdag társadalmi rétegbe, melybe sosem tudott beilleszkedni. Mindig dacolt a konvenciókkal. Harvey drogfüggő volt, amiért biszexuális édesapját hibáztatta, mert szerinte az elutasította őt. 1997-ben két évre bevonult egy hawaii rehabilitációs intézetbe, ahol sikerült úrrá lennie betegségén, ám mint a drogfüggők többsége visszaeső volt. Halála előtt egy hónappal letartóztatták Hollywoodban illegális kábítószer-kereskedelem miatt.

A film[szerkesztés]

Életéről Domino címmel Tony Scott, Ridley Scott öccse, készített filmet Keira Knightley főszereplésével. A film folyamán Domino (Keira Knightley) visszaemlékezéseiből ismerjük meg a gyermekkorát, majd ahogy élete váratlan fordulatot vesz, amikor rátalált egy profi fejvadászokat kiképző iskolára. Édesanyját nem csupán ez rémisztette meg. Domino nem csupán a munkába szeretett bele; ekkora már társai jelentették számára a családot. Megtalálta igazi hivatását, s csatlakozott egy igen színes csapathoz: társa lett egy kegyetlen figura, Mosbey (Mickey Rourke), egy faragatlan, de vonzó férfi Choco (Edgar Ramirez), s Alf (Rizwan Abbasi) egy afgán menekült, aki a robbanóanyagok szakértője, valamint sofőrjük.

Hamarosan megkezdik munkájukat; óvadék ellenében szabadlábra helyezett, a törvény szigora elől menekülő bűnözőket üldöznek. Nem sokkal később Mark Heiss (Christopher Walken), a neves producer megkeresi a csapatot, hogy vegyenek részt egy valóságshowban.

Ezt követően már kamerával követik őket az akciók helyszínére, az ügy azonban kezd egyre bonyolultabbá válni; végül a fejvadászok is egy FBI-nyomozás kellős közepébe csöppennek.A rendkívüli sorstörténet hollywoodi klisékkel történt átalakítása után forgatták le 30 millió font költségvetésű filmet, melyet 2005 augusztusában mutattak be. Domino már nem élte meg a film bemutatóját.

Halála[szerkesztés]

2005. június 27-én hétfőn este fél tizenegykor segélykérő hívást kapott a Los Angeles-i seriffiroda Harvey otthonából, a telefonáló azt mondta, hogy Domino valószínűleg belefulladt a kádba. A rohammentősök eszméletlenül találták, és azonnal kórházba szállították, de már nem tudták megmenteni az életét. 35 éves korában heroin-túladagolásban halt meg.

Tony Scott mondta róla: „Olyannyira szabad szellemű volt, mint senki más, akit ismerek.”

További információk[szerkesztés]