Dominikánus vida

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:TaxoboxInfobox info icon.svg
Dominikánus vida
Vidua macroura-20030928.jpg
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Verébalakúak (Passeriformes)
Család: Vidafélék (Viduidae)
Nem: Vidua
Faj: V. macroura
Tudományos név
Vidua macroura
(Pallas, 1764)
Hivatkozások
Wikispecies

A Wikifajok tartalmaz Dominikánus vida témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Dominikánus vida témájú médiaállományokat és Dominikánus vida témájú kategóriát.

A dominikánus vida (Vidua macroura) a madarak osztályának verébalakúak (Passeriformes) rendjébe, azon belül a vidafélék(Viduidae) családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

A Szaharától délre szinte egész Afrikában elterjedt faj.

Elsősorban a szavannákon élő faj, de előfordul magas fűvel benőtt eredi tisztásokon, mezőgazdasági területeken, sőt falvak környékén is.

Alfajai[szerkesztés]

  • Vidua macroura macroura
  • Vidua macroura arenosa

Megjelenése[szerkesztés]

Testhossza 12-13 centiméter. A nászruhás hím középső faroktollai nagyon nagy mértékben megnyúlnak, messze túlnyúlnak a rövid farkon. Testhossza így a 34 centimétert is elérheti. A hím a nászidőszak során jellegzetes fekete-fehér színű. Mindezek ellenére a madár nem túl feltűnő, miközben a talajon keresgél magvak után. A nőstény és a fiatal egyedek tollazata felül világosbarna alapon feketével csíkozott. Fejük felső részének mindkét oldalán hosszanti csík húzódik. Testük alsó része ságásbarnával futtatott. Nászidőszakon kívül a hím tollazata is hasonló. Ilyenkor is jól elkülöníthető a tojóktól vörös színű csőrével és lábaival, melyek a tojókon szürkék.

Nászruhás hím
és a tojó

Életmódja[szerkesztés]

A faj a költési időszakon kívül kisebb csapatokban él. Tápláléka vadon élő fűfélék és termesztett gabonafélék magvai.

Szaporodása[szerkesztés]

A dominiánus vida poligám faj, egy hímre négy-öt nőstény is jut. Mint az a vidafélék családjában általános, ez a faj is költésparazita. A megtermékenyített nőstény felkeresi a díszpintyfélék családjába tartozó korallcsőrű asztrild (Estrilda troglodytes) vagy a Helena-pinty (Estrilda astrild) fészkeit és azokba egy-egy tojást rak. A kikelő fiókák a gazdamadár fiókáival együtt nevelkednek fel.

Források[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Dominikanerwitwe című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

További információk[szerkesztés]