Dombrádi Krisztián

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dombrádi Krisztián
Született1975. december 16. (48 éves)
Budapest
Állampolgárságamagyar[1]
Nemzetiségemagyar
Foglalkozásakommunikáció-kutató,
szociológus,
főiskolai docens
SablonWikidataSegítség

Dombrádi Krisztián (Budapest, 1975. december 16.) kommunikáció-kutató, szociológus, főiskolai tanár.

Érdeklődési területe[szerkesztés]

Elsősorban a társadalmi tőke kommunikációelméleti kérdéseire terjed ki, illetve ezzel összefüggésben a rendszerelméletekre, és a szervezeti, üzleti kommunikációra. Két önálló kötete jelent meg a Századvég kiadó gondozásában, az első 2004-ben Rendszer és politika, majd 2011-ben Ismerős ismeretlen, kommunikáció és társadalmi tőke címmel. Ph.D értekezését a Horányi Özséb vezette Pécsi Tudományegyetem, Kommunikáció Doktori Programján védte meg 2007-ben, disszertációjának témavezetője Buda Béla. Központi témája a részvétel, és a bevonódás elemzése a társadalmi kommunikáció folyamataiba, az együttműködő közösségek problémamegoldó, és értelmezési stratégiáinak megértése. Továbbá a hozzáadott érték, és motiváció létrejöttének kérdéseit vizsgálja az üzleti, és politikai kommunikációs folyamatokban.

Elméletek[szerkesztés]

Gondolkodását elsősorban Niklas Luhmann műveleti konstruktivizmusa alapozza meg, olyan ún. önreferenciális rendszerek elemzése a célja, amelyek leírása az empirikus szociológia eszközeivel jól megragadhatók. Niklas Luhmann számára „az értelemmel egymáshoz kapcsolódó kommunikációk” leírása nem más, mint maga a társadalom leírása. Műveleti konstruktivizmusa ettől válik egyedülállóvá, és ettől lesz markánsan megkülönböztethető az „elaprózott kommunikációs teóriáktól”. (Dombrádi, 2011:9)

Kutatóhely, oktatás[szerkesztés]

Kutatásait a Budapesti Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetében végezte Kopp Mária vezetése alatt, eredményei a Hungarostudy 2004-es elemzéseinek része. Skrabski Árpád professzor felkérése nyomán tanított az Apor Vilmos Katolikus Főiskolán, később a Károli Gáspár Református Egyetemen, majd 2015-ig a Zsigmond Király Főiskola Kommunikáció és Médiatudományi tanszékének volt a vezetője. Felkért bizottsági tag a Pécsi Tudományegyetem Kommunikáció Doktori Program védési eljárásában (2011).

Művei[szerkesztés]

  • Rendszer és politika. A rendszerváltás utáni politikai nyilvánosság szociológiaelméletéről; Századvég, Bp., 2004
  • Boldogulás tudásközösségekben. Kommunikáció, szervezet, társadalmi tőke. Egyetemi jegyzet; Belvedere Meridionale–KGRE, Szeged, 2009
  • Ismerős ismeretlen. Kommunikáció és társadalmi tőke; Századvég, Bp., 2011

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Identifiants et Référentiels (francia nyelven). Agence bibliographique de l'enseignement supérieur. (Hozzáférés: 2020. március 5.)