Dogo

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A dogo sör

A dogo sör egy díjnyertes sörmárka melyet Minakucsi-suzó sörfőzdéjében készítenek az Ehime prefektúrabeli Dógoban és Macujamában, Japánban. A dogo sör egyik jellegzetessége a nagyobb szénsavasság melynek célja hogy a Dogo onszenben vett fürdőzés után is érezni lehessen még az alkoholt.

Típusok[szerkesztés]

Minakucsi Suzo belülről

A dogo sör 3 ízben kapható: a Botchan (Kölsch), Madonna (Alt), és Soseki (stout) ízekben. Ezek az elnevezések Szoszeki Natsume Botchan című könyvén alapulnak.

Története[szerkesztés]

A dogo sört készítő Minakucsi-suzót a Mejdzsi-korban alapították 1895-ben, a dogo sört pedig 1996 augusztusában készítették el először. A Nikitaszu kurabu üzlet 2003 áprilisában nyitott meg, ahol is többek között szakét, dogo sört és Sócsút is árusítanak.

Dogo sör készítése[szerkesztés]

A dogo sör készítése

A dogo sört készítő cég brosúrája szerint a dogo sör a következő eljárás szerint készül:[1]

  1. A malátát forró vízbe teszik, így a malátakeményítő malátacukorrá válik
  2. A folyadékot leszűrik, hogy tiszta legyen
  3. Komlót adnak hozzá és addig melegítik, amíg létre nem jön a sör sajátos illata és keserű íze.
  4. A szilárd fehérjéket eltávolítják, így áttetsző folyadékot kapva
  5. Ezt sterilizált körülmények között lehűtik
  6. Erjedés létrehozásához oxigént és sörélesztőt adnak hozzá. Az élesztő hatására a cukorból alkohol és szénsav keletkezik.
  7. Végül az elkészült sört tartályokba töltik és 0 Celsius fokon érlelik, hogy enyhe ízt kapjanak.

Dogo sör Macujamában és Japánban[szerkesztés]

A dogo sörfőzde étterme

A Soseki variáció 2000 októberében elnyerte az első helyet a Japan Beer Grand Prix-en.[2] A Jakoten tartalmazza a dogo sör élesztőt amit 2005 decemberében hoztak létre. A Nikitatsuan étterem 1996 októberében nyílt meg, ahol a vendégek friss dogo sört fogyaszthatnak, amit közvetlenül a Nikitatsuan mellett készítenek. Valamint, a Dogo Biru Kan, ami a dogo sört szállítja, 1996 novemberében nyitotta meg kapuit, pont a dogo onszennel szemközt.

Források[szerkesztés]

  1. Minakuchi shuzo corporation, Dogo (pamphlet) [2011].
  2. Dogo Beer home page (in Japanese)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Dogo_beer című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.