Ugrás a tartalomhoz

Dobókocka

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dobókockák
Szerepjátékokban használt különböző oldalszámú dobótestek

A dobókocka vagy dobótest egy véletlenszám-generátorként használt poliéder. A dobókocka lapjait megkülönböztetik egymástól, például számokkal, színekkel vagy mintával. Olyan társasjátékok gyakori tartozéka, amelyekben a véletlennek fontos szerepe van: a dobókocka kellő erejű eldobása után ideális esetben mindegyik lap azonos valószínűséggel kerül felülre.

A dobótestek legismertebb és leggyakoribb fajtája a kocka (hexaéder). A hagyományos dobókocka lapjain 1-től 6-ig pöttyök szerepelnek úgy, hogy a szemben lévő lapokon lévő pöttyök számainak összege mindig hét. (1 + 6 = 7; 2 + 5 = 7 ; 3 + 4 = 7). (Ez alól egyes régebbi gyártású dobókockák kivételt képezhetnek, régen készültek pl. olyan dobókockák, amelyeken az egymás után következő pöttyszámok - pl. az 5-ös és a 6-os - egymással szembe kerültek.)

A szerepjátékokban különböző oldalszámú dobótesteket is használnak:

  • 2 oldalú az érme, az oldalait nem számozzák, hanem fejnek és írásnak nevezik és általában ellentétes eseményeket rendelnek hozzájuk (pl. egy próbálkozás sikerült vagy nem sikerült),
  • 4 oldalú (tetraéder),
  • 6 oldalú, a hagyományos kocka,
  • 8 oldalú (oktaéder),
  • 10 oldalú (pentagonális antidipiramis),
  • 12 oldalú (dodekaéder),
  • 20 oldalú (ikozaéder),
  • 30 oldalú (rombtriakontaéder),
  • 100 oldalú, ami valójában egy 1-10 (vagy 0-9) között (egyesével) és egy 00-90 között (tízesével) beszámozott tízoldalú „kocka” eredményének az összege.

A 6-tól eltérő oldalszámúakat is gyakran kockának nevezik, ez azonban helytelen, helyettük a kn, ill. dn elnevezést szokás használni, ahol n az oldalak száma (pl. d4 a tetraéder, 1-4 közötti lehetséges eredménnyel).

A tetra-, hexa-, okta-, dodeka- és ikozaéderek szabályos testek.

Kockajáték[szerkesztés]

Az ókori Európában közkedvelt jóslási forma és szerencsejáték volt a kockavetés. Ezt két kockával, egy pohár segítségével játszották, és az eredményre fogadást kötöttek, vagy misztikus jelentést tulajdonítottak neki.

Ebből alakult ki a napjainkban a kaszinókban játszott kockajáték és a kockapóker, a póker egyszerűbb változata.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Dice
A Wikimédia Commons tartalmaz Dobókocka témájú médiaállományokat.
Commons:Category:Role-playing dice
A Wikimédia Commons tartalmaz Szerepjátékos dobókocka témájú médiaállományokat.
File:Wiktionary-logo-hu.svg
Nézd meg a dobókocka címszót a Wikiszótárban!