Dirk Van Mechelen

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Dirk Van Mechelen
Dirk Van Mechelen.jpg
Született 1957. augusztus 27. (64 éves)
Kapellen
Állampolgársága belga
Foglalkozása politikus
Tisztség
  • member of the Flemish Parliament
  • member of the Chamber of Representatives of Belgium
Iskolái Leuveni Katolikus Egyetem
A Wikimédia Commons tartalmaz Dirk Van Mechelen témájú médiaállományokat.

Dirk Louis Maria Van Mechelen (Belgium, Kapellen, 1957. augusztus 27. –) flamand politikus, jelenleg a flamand közösség kormányának (Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, MVG) minisztere, a Flamand Liberális párt (Vlaamse Liberalen) tagja.

Fiatalkora[szerkesztés]

Tanulmányait a Brasschaat-i Sint-Michielscollege-ban kezdte, majd a Leuveni Katolikus Egyetemen szerzett dimplomát 1980-ban.

Karrier[szerkesztés]

Első munkahelye a Kappellenben található Buchmann Optical Industries vállalat volt, amelynek tulajdonosa Jacky Buchmann PVV politikus volt. 1982-ben kezdődött politikai pályafutása Buchmann pártfogása alatt, amikor önkormányzati képviselőnek választották Kapellen városában.

1985-ben pályája Brüsszelben folytatódott, ahol a kiskereskedelemért felelős szövetségi miniszter (Federaal Minister van Middenstand), Jacky Buchmann tanácsadója lett.

Az 1999. június 13-i parlamenti választásokat követően az akkor 41 éves Van Mechelen a VLD flamand párt színeiben bekerült a flamand régió kormányába, mint Gazdasági, Városfejlesztési és Médiáért felelős miniszter. 2001-ben Kapellen polgármesterének választották, pozícióját a 2006-os választások során is megőrizte, választási jelszava: „Kapellen, hier is het leven goed” azaz Kapellen, ahol jó élni.

A 2000–2001-es Lambertmont-egyezményeket követően pozíciója megváltozott és a Pénzügyi és Költségvetési, Várostervezési, Tudományos és Technikai Fejlesztésért felelős miniszter lett.

2004. június 13-a óta a flamand kormány Pénzügyi, Költségvetési, Város- és Videkfejlesztési és Ipari minisztériumát vezeti.

2007. október 10-én, a szintén flamand liberális politikus Fientje Moerman távozását követően miniszterelnök-helyettesnek nevezték ki.

További információk[szerkesztés]