Dirk Van Mechelen

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dirk Van Mechelen
Dirk Van Mechelen.jpg
Született
1957. augusztus 27. (58 éves)
Kapellen
Állampolgársága belga
Foglalkozása politikus

Dirk Louis Maria Van Mechelen (Belgium, Kapellen, 1957. augusztus 27. –) flamand politikus, jelenleg a flamand közösség kormányának (Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, MVG) minisztere, a Flamand Liberális párt (Vlaamse Liberalen) tagja.

Fiatalkora[szerkesztés]

Tanulmányait a Brasschaat-i Sint-Michielscollege-ban kezdte, majd a Leuveni Katolikus Egyetemen szerzett dimplomát 1980-ban.

Karrier[szerkesztés]

Első munkahelye a Kappellenben található Buchmann Optical Industries vállalat volt, amelynek tulajdonosa Jacky Buchmann PVV politikus volt. 1982-ben kezdődött politikai pályafutása Buchmann pártfogása alatt, amikor önkormányzati képviselőnek választották Kapellen városában.

1985-ben pályája Brüsszelben folytatódott, ahol a kiskereskedelemért felelős szövetségi miniszter (Federaal Minister van Middenstand), Jacky Buchmann tanácsadója lett.

Az 1999. június 13-i parlamenti választásokat követően az akkor 41 éves Van Mechelen a VLD flamand párt színeiben bekerült a flamand régió kormányába, mint Gazdasági, Városfejlesztési és Médiáért felelős miniszter. 2001-ben Kapellen polgármesterének válaszották, pozícióját a 2006-os választások során is megőrizte, választási jelszava: „Kapellen, hier is het leven goed” azaz Kapellen, ahol jó élni.

A 2000–2001-es Lambertmont-egyezményeket követően pozíciója megváltozott és a Pénzügyi és Költségvetési, Várostervezési, Tudományos és Technikai Fejlesztésért felelős miniszter lett.

2004. június 13-a óta a flamand kormány Pénzügyi, Költségvetési, Város- és Videkfejlesztési és Ipari minisztériumát vezeti.

2007. október 10-én, a szintén flamand liberális politikus Fientje Moerman távozását követően miniszterelnök-helyettesnek nevezték ki.

További információk[szerkesztés]