Diplomácia (könyv)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Diplomácia
Szerző Henry Kissinger
Eredeti cím Diplomacy
Ország USA
Nyelv angol
Téma Diplomácia
Kiadás
Kiadó Simon & Schuster
Kiadás dátuma 1994
Magyar kiadás dátuma 1996
Média típusa ff
Oldalak száma 957 (eredetiben 912)
ISBN ISBN 963-545-112-1

A Diplomácia Henry Kissinger, az Egyesült Államok külpolitikájának az 1970-es évektől sokáig meghatározó alakja, korábbi külügyminiszter és nemzetbiztonsági tanácsadó 1994-es monumentális (magyar fordításban 957 oldalas) munkája.

Témája a nemzetközi kapcsolatok történelme, illetve a diplomácia művészete, melynek középpontjában a XX. század diplomáciája, illetve a nyugati világ áll. Ezen belül Kissinger mint a realista iskola híve, a nemzeti érdekek koncepcióira, illetve a „Realpolitik”-ra fókuszál elsősorban.

A történelmi áttekintés az 1660-as évek Európájából indul, de hamar elér az első-, majd a második világháborúhoz, illetve az azt követő hidegháborúhoz. Utóbb témában kitér saját diplomáciai tevékenységére is a Nixon-, majd a Ford-kormány alatt. A könyvben leírt események, háborúk, erődemonstrációk segítségével vezeti le és mutatja be, hogy hogyan alakult ki a mai modern diplomácia, illetve a diplomácia művészete és a globális hatalmi egyensúly hogyan teremtette meg azt a világot, melyben ma élünk.

Kissinger könyvét az Egyesült Államok külügyi dolgozóinak ajánlotta.