Dionysius Exiguus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szent Dionysius Exiguus
Jelképes alakja Berry herceg hóráskönyvében
Jelképes alakja Berry herceg hóráskönyvében
Születése
470 körül
Dobrudzsa
Halála
544 körül
Róma
Tisztelete
Egyháza Román ortodox egyház
Tisztelik Ortodox kereszténység
Szentté avatása 2008. július 8., Bukarest
Szentté avatta: Román ortodox egyház zsinata
Ünnepnapja szeptember 1.
Ortodox kereszténység

Dionysius Exiguus (475 k. – 544 k.) keresztény író.

Élete[szerkesztés]

Szerzetes volt és Cassiodorus barátja. Dobrudzsában, szkíta családban született, de I. Geláz pápa hívására viszonylag fiatalon Rómába ment, és hátralévő éveit ott élte le.

Munkássága[szerkesztés]

Gyűjtő és fordító volt, aki előszeretettel foglalkozott kronológiai kérdésekkel (Liber de paschate, Argumenta paschalia, Epistolae duae de ratione paschae). Ennek részeként Nyugaton is elterjesztette a húsvét kiszámításának alexandriai módszerét. 525-ben kiegészítette Alexandriai Kürillosz húsvéti táblázatát. Először ő számolta az éveket Jézus születésétől. Ehhez Krisztus születését – minimum négy év tévedéssel – Róma alapításának 754. évében határozta meg.

Latinra fordította Szent Pakhomiosz életét, Nüsszai Szent Gergely: Az ember teremtése című munkáját, Alexandriai Kürillosz 17., 45. és 46. levelét, valamint Proklosz konstantinápolyi pátriárka Tomus ad Armenos című iratát.

Több joggyűjteményt is szerkesztett; e tevékenységének csúcsaként ő állította össze az apostoli kánonok, zsinati határozatok és dekretálisok első, átfogó gyűjteményét. Ez a gyűjteménye, a Collectio Dionysiana máig a kánonjog alapja.

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap