Dinátrium-inozinát

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dinátrium-inozinát
Disodium inosinate.png
IUPAC-név Disodium [(2R,3S,4R,5R)-3,4-dihydroxy-5-(6-hydroxy-
9H-purin-9-yl)tetrahydrofuran-2-yl]methyl phosphate
Más nevek Disodium 5'-inosinate
Sodium 5'-inosinate
Disodium inosine 5'-monophosphate
Inosine 5'-(disodium phosphate)
Sodium inosinate
Kémiai azonosítók
CAS-szám 4691-65-0
PubChem 20819
SMILES
C1=NC(=O)C2=C(N1)N(C=N2)C3C(C(C(O3)COP(=O)([O-])[O-])O)O.[Na+].[Na+]
Kémiai és fizikai tulajdonságok
Kémiai képlet C10H11N4Na2O8P
Moláris tömeg 392,17 g/mol
Ha másként nem jelöljük, az adatok
az anyag standard állapotára vonatkoznak.
(25 °C, 100 kPa)

A dinátrium-inozinát (E631) az inozinsav két darab nátriumionnal alkotott sója. Főként ízfokozóként alkalmazzák, gyakran a glutaminsavval, vagy a nátrium-glutamáttal együtt.

Mivel előállítása viszonylag drága, ezért csak elvétve alkalmazzák a glutaminsav, vagy a nátrium-glutamát nélkül. Ha az utóbbiak a csomagoláson nincsenek feltüntetve, az azt jelenti hogy nem tartalmaz hozzáadott glutamátokat, vagy glutaminsavat, ellenben az élelmiszerben ezek természetes úton, magas koncentrációban találhatók meg, mint például a szójából készült élelmiszerek esetében. Dinátrium-guaniláttal (E627) együtt alkalmazva általában dinátrium-5'-ribonukleotidok (E635) néven tüntetik fel.

Élelmiszeripari felhasználás[szerkesztés]

Élelmiszerek esetén a dinátrium-inozinátot elsősorban ízfokozóként alkalmazzák. Íze hasonlít az umami ízhez, de kevéssé intenzív, mint a glutamátoké. Használatával az élelmiszerek intenzívebb ízűek lesznek. Számos élelmiszerben előfordulhat. Napi maximum beviteli mennyisége nincs meghatározva.

Egészségügyi hatások[szerkesztés]

12 hétnél fiatalabb csecsemők, valamint asztmás betegek esetében fogyasztása nem ajánlott. Mivel lebontása során purin keletkezik, köszvénytől szenvedő embereknél problémák jelentkezhetnek, de ez nem jellemző, mivel az élelmiszerekben általában alacsony koncentrációban fordul elő.

Külső források[szerkesztés]