Dinátrium-inozinát

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dinátrium-inozinát
IUPAC-név Dinátrium-[(2R,3S,4R,5R)-3,4-dihidroxi-5-(6-hidroxi-
9H-purin-9-il)tetrahidrofuran-2-il]metilfoszfát
Más nevek Dinátrium-5′-inozinát
Nátrium-5′-inozinát
Dinátrium-inozin-5′-monofoszfát
Inozin-5′-(dinátrium-foszfát)
Nátrium-inozinát
Kémiai azonosítók
CAS-szám 4691-65-0
PubChem 20819
SMILES
C1=NC(=O)C2=C(N1)N(C=N2)C3C(C(C(O3)COP(=O)([O-])[O-])O)O.[Na+].[Na+]
Kémiai és fizikai tulajdonságok
Kémiai képlet C10H11N4Na2O8P
Moláris tömeg 392,17 g/mol
Ha másként nem jelöljük, az adatok az anyag standardállapotára (100 kPa) és 25 °C-os hőmérsékletre vonatkoznak.

A dinátrium-inozinát (E631) az inozinsav két darab nátriumionnal alkotott sója. Főként ízfokozóként alkalmazzák, gyakran a glutaminsavval, vagy a nátrium-glutamáttal együtt.

Mivel előállítása viszonylag drága, ezért csak elvétve alkalmazzák a glutaminsav, vagy a nátrium-glutamát nélkül. Ha az utóbbiak a csomagoláson nincsenek feltüntetve, az azt jelenti hogy nem tartalmaz hozzáadott glutamátokat, vagy glutaminsavat, ellenben az élelmiszerben ezek természetes úton, magas koncentrációban találhatók meg, mint például a szójából készült élelmiszerek esetében. Dinátrium-guaniláttal (E627) együtt alkalmazva általában dinátrium-5′-ribonukleotidok (E635) néven tüntetik fel.

Élelmiszeripari felhasználás[szerkesztés]

Élelmiszerek esetén a dinátrium-inozinátot elsősorban ízfokozóként alkalmazzák. Íze hasonlít az umami ízhez, de kevéssé intenzív, mint a glutamátoké. Használatával az élelmiszerek intenzívebb ízűek lesznek. Számos élelmiszerben előfordulhat. Napi maximum beviteli mennyisége nincs meghatározva.

Egészségügyi hatások[szerkesztés]

12 hétnél fiatalabb csecsemők, valamint asztmás betegek esetében fogyasztása nem ajánlott. Mivel lebontása során purin keletkezik, köszvénytől szenvedő embereknél problémák jelentkezhetnek, de ez nem jellemző, mivel az élelmiszerekben általában alacsony koncentrációban fordul elő.

Források[szerkesztés]