Dinátrium-guanilát

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Dinátrium-guanilát
Disodium guanylate.png
IUPAC-név dinátrium-[(2R,3S,4R,5R)-5-(2-amino-6-oxo-3H-purin-9-il)-3,4-dihidroxi-

2-tetrahidrofuranil]metilfoszfát

Más nevek nátrium-5′-guanilát
dinátrium-5′-guanilát
Kémiai azonosítók
CAS-szám 5550-12-9
PubChem 21712
SMILES
C1=NC2=C(N1C3C(C(C(O3)COP(=O)([O-])[O-])O)O)NC(=NC2=O)N.[Na+].[Na+]
Kémiai és fizikai tulajdonságok
Kémiai képlet C10H12N5Na2O8P
Moláris tömeg 407,184 g/mol
Ha másként nem jelöljük, az adatok az anyag standardállapotára (100 kPa) és 25 °C-os hőmérsékletre vonatkoznak.

A dinátrium-guanilát (más néven nátrium-guanilát, nátrium-5′-guanilát, dinátrium-5′-guanilát, vagy E627) a guanozin-monofoszfát két darab nátriumionnal alkotott sója. Főként ízfokozóként alkalmazzák, gyakran a glutaminsavval vagy a nátrium-glutamáttal együtt.

Mivel előállítása viszonylag drága, ezért csak elvétve alkalmazzák a glutaminsav vagy a nátrium-glutamát nélkül. Ha az utóbbiak a csomagoláson nincsenek feltüntetve, az azt jelenti hogy nem tartalmaz hozzáadott glutamátokat vagy glutaminsavat, ellenben az élelmiszerben ezek természetes úton, magas koncentrációban találhatók meg, mint például a szójából készült élelmiszerek esetében. Dinátrium-inozináttal (E631) együtt alkalmazva általában dinátrium-5′-ribonukleotidok (E635) néven tüntetik fel.

Élelmiszeripari felhasználás[szerkesztés]

Élelmiszerek esetén a dinátrium-guanilátot elsősorban ízfokozóként alkalmazzák. Íze hasonlít az umami ízhez, de kevéssé intenzív, mint a glutamátoké. Használatával az élelmiszerek intenzívebb ízűek lesznek. Számos élelmiszerben előfordulhat. Napi maximum beviteli mennyisége nincs meghatározva.

Egészségügyi hatások[szerkesztés]

12 hétnél fiatalabb csecsemők, valamint asztmás betegek esetében fogyasztása nem ajánlott. Mivel lebontása során purin keletkezik, köszvénytől szenvedő embereknél problémák jelentkezhetnek, de ez nem jellemző, mivel az élelmiszerekben általában alacsony koncentrációban fordul elő.

Külső források[szerkesztés]