Digital hardcore

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Digital Hardcore/Hardcore Elektropunk

Stíluseredet Hardcore punk
Hardcore techno/Gabba
Industrial
Kulturális eredet Németország, 1990-es évek
Hangszerek Szintetizátor, elektromos gitár, basszus gitár, dobgép, sampler
Népszerűség Alacsony
Leszármazott stílusok
BreakcoreCybergrind

A digital hardcore/Gitár gabba egy olyan típusa az elektropunk zenéknek, mely ötvözi a keményebb elektronikus zenei stílusok elemeit a kőkemény hardcore punk elemeivel. A stílus az 1990-es évek elején fejlődött ki Németországban.

Jellemzői[szerkesztés]

A digital hardcore zenére jellemző a gyors tempó, a hardcore punk zene gyorsaságát kombinálják össze torzabb és keményebb elektronikus hangzásokkal, mint pl.: hardcore techno/gabba, industrial noise és breakcore.

Az elektromos gitár használatát megtartják, és azt samplerekkel, szintetizátorokkal és dobgépekkel együtt használják. A vokálok a hardcore punkra is jellemző agresszív, dühös ordítozásból állnak. A szövegek lázítóak, erősen politikai jellegűek, leginkább baloldali típusú politikai eszmékkel vagy anarchista ideálokkal foglalkoznak. De az anarchizmus mögé bármilyen politikai nézet betehető probléma megoldásaként.

Története[szerkesztés]

A stílust az Atari Teenage Riot nevű banda teremtette meg 1992-ben Németországban/Berlinben. A banda frontembere, Alec Empire nevezte el zenéjük hangzását digital hardcore-nak, és 1994-ben megalapította saját kiadóját is Digital Hardcore Recordings néven. Egyre több német banda írt hasonló hangzású zenéket, a stílus népszerűsége underground szinten nőtt a digital hardcore fesztiválok által, amiket több német városban tartanak. Az 1990-es évek közepe-vége fele sok új kiadó alakult, amelyek hasonló stílusban adtak ki zenéket. Ma már több Németországon kívüli előadó is van mint pl.: Japánból a The Mad Capsule Markets, Kanadából Schizoid és Washingtonból Rabbit Junk, kiknek zenéit erősen befolyásolta a korai német scene és tovább fejlesztették a digital hardcore hangzását, hogy a 21. századnak megfelelő legyen.

Vannak olyan művészek is, akik azzal kísérleteztek, hogy a hardcore punk elemek helyett valami mással ötvözzék az elektronikus zenei elemeket, ilyen pl: Acid Enema, vagy új nevén Sangre, aki a black metalt ötvözte az extrém elektronikus zenék elemeivel. Az ilyen előadók már nem illenek bele a digital hardcore stílusba, mivel hiányoznak a hardcore punk elemek, amik nélkül nem nevezhetőek digital hardcore-nak, persze vannak kivételek is, akik alapból a digital hardcore elemekhez adtak hozzá további elemeket.

Kiemelkedő digital hardcore előadók[szerkesztés]