Digitális média

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A fogalom alatt 3 meghatározást is érthetünk:

1.Elektronikus sajtó és média, olyan sajtókiadványok, melyek elsősorban elektronikus formátumban jelennek meg, azaz portálok, blogok és egyéb kiadványok, de ideérthetőek a közösségi oldalak is.

2. Digitális formátumú médiafájlok, amely lehet kép, hang, vagy mozgókép azaz videó. Ezekre szintén jellemző, hogy elsősorban elektronikus módon, főleg az Interneten keresztül lehet hozzájuk jutni.

3. Digitális médiahordozók, amelyek azon tárolóeszközök, amelyek a digitális formátumban létező médiaanyagok hordozására alkalmasak. Ezek lehetnek optikai, (CD, DVD, BD) vagy memóriachipek, illetve merevlemezek.

Más meghatározás szerint a digitális médiumok az analóg (házi szórakoztató) rendszereket követően kialakult közvetítők, melyek rendszerek rendszerint bináris számokat használnak bevitelhez, feldolgozáshoz, átvitelhez, tároláshoz, vagy megjelenítéshez. Legszembetűnőbb példája az analóg-digitális korszakváltásnak az a jelenség, hogy a házi videó rendszerünket felváltja a házi-mozi rendszer, amely optikai adathordozói révén (DVD, Blu-ray), mozi minőséget produkál otthonunkban.

jellemzői: A digitális médiarendszerben a korábbi alapelvek (egyoldalúság, koncentráció professzonializmus a szervezésben, gyártásban, szűkös erőforrások az adatátvitel és tárolás területén, eltérő szabványú analóg technológiák) kérdőjeleződnek meg, sőt válnak érvénytelenné. Azzal, hogy a korábban elkülönült kommunikációs infrastruktúrák – a hálózatok és a felhasználói eszközök – átjárhatóvá válnak, összemosódnak az egyéni és a nyilvános kommunikációt biztosító szolgáltatások, valamint vállalati fúziókon és szövetségeken keresztül összeolvadnak a különböző információs és kommunikációs piacok.

A digitalizáció és a konvergencia végső soron egy új médiarendszer kialakulásának alapja, amelyben feloldódnak a kommunikáció korábbi médiumai.

Források[szerkesztés]

http://netpedia.hu/digitalis-media

http://tudasbazis.sulinet.hu/hu/informatika/informatika/informatika-9-12-evfolyam/hagyomanyos-mediumoktol-kulonbozo-informatikai-eszkozoket-alkalmazo-lehetosegek-es-azok-alkalmazasa/a-digitalis-media-jellemzoi