Dietrich Fischer-Dieskau

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dietrich Fischer-Dieskau
Életrajzi adatok
Született1925. május 28.[1][2][3][4][5]
Berlin
Elhunyt2012. május 18. (86 évesen)[1][3][4][5][6]
Berg am Starnberger See[7]
SírhelyFriedhof Heerstraße
Házastársa
 • Irmgard Poppen (1949–1963)
 • Ruth Leuwerik (1965–1967)
 • Kristina Pugell (1968–1975)
 • Várady Júlia (1977–2012)
Gyermekei
 • Mathias Fischer-Dieskau
 • Martin Fischer-Dieskau
 • Manuel Fischer-Dieskau
IskoláiBerlini Művészeti Egyetem
Pályafutás
Hangszerénekhang
Hangbariton
Díjak
 • a francia Becsületrend lovagja (1990)
 • Francia Köztársaság Művészeti és Irodalmi Rendjének parancsnoka (1995. január 26.)
 • A művészetek és a tudományok érdemrendje (1984)
 • Berlin díszpolgára
 • a Német Szövetségi Köztársaság nagykeresztje csillaggal
 • Ernst Reuter-emlékérem (1993)
 • Musikpreis der Stadt Duisburg (2007)
 • Praemium Imperiale (2002)
 • Léonie Sonnings musikpris (1975)
 • Gramophone-életműdíj (1993)
 • Maximilian Érdemrend a Tudományért és Művészetért (1984)
 • Royal Philharmonic Society Gold Medal (1988)
 • Berliner Kunstpreis (1950)
 • Gold Goethe medal (2009)
 • Friedrich Rückert-díj (1977)
 • a Heidelberg Egyetem díszdoktora
 • Brahms-Preis (1998. szeptember 12.)
 • Ernst von Siemens Music Prize (1980)
 • Robert Schumann Prize of the City of Zwickau (1987)
 • a Német Szövetségi Köztársaság érdemrendje (1958)
 • Frankfurter Musikpreis (2001)
 • Berliner Bär (2006)
Tevékenységoperaénekes, karmester
Kiadók
 • Deutsche Grammophon
 • EMI
Hangminta
Hanganyag Hangminta?*
A Wikimédia Commons tartalmaz Dietrich Fischer-Dieskau témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Dietrich Fischer-Dieskau (Berlin, 1925. május 28.Berg am Starnberg, 2012. május 18.) ötszörös Grammy-díjas német operaénekes (lírai bariton), karmester. A második háború utáni időszak egyik leghíresebb dalénekese, „a 20. század egyik legkiemelkedőbb énekhangja”.[8]

A franciák „Le miracle Fischer-Dieskau” névvel illették, Elisabeth Schwarzkopf szerint „egy született isten, tökéletes hanggal.”[9] Rendkívül nagyra értékelték előadói intuícióját, valamint gyönyörű hangja fölötti tökéletes uralmát. Fischer-Dieskau számos kiemelkedő operaszerepet is eljátszott, felvételeket is szívesen készítettek vele a kiadók, minden idők legtöbbet rögzített operaénekese.[10] Harminc éven át mind az opera, mind a klasszikus koncertek világában domináns szerepe volt.[11]

Lenyűgöző, századokat átívelő repertoárt rögzített, Alan Blyth brit zenetudós megjegyzése szerint: „Nincs még egy olyan énekes korunkban, de bizonyára máskor sem, aki Dietrich Fischer-Dieskau széleskörű, változatos repertoárjának, elért eredményeinek akár a közelébe is jöhetne. Legyenek azok operák, dalok vagy oratóriumok, németül, olaszul vagy angolul: mind természetes volt számára. Mégis, minden egyes előadását a precizitás, az egyediség jellemezte.” Az említett nyelveken kívül franciául, oroszul, héberül és magyarul is készített felvételeket.

Élete[szerkesztés]

„Családi zenetörténete” a 18. századig nyúlik. Őse volt az a Ludwig Fischer (1745–1825) basszista, aki az első Ozmin volt Mozart Szöktetés a szerájból c. Singspieljében, valamint Carl Heinrich von Dieskau udvari kamarás, akinek Bach a Parasztkantátát írta.

Albert Dietrich Fischer-Dieskau édesapja, iskolaigazgató volt, édesanyja, Dora pedig tanítónő. Már gyermekként elkezdett énekelni, formális énekképzésben 16 éves korától vett részt. A Wehrmachtba való bevonulása idején, 1943-ban Fischer-Dieskau épphogy befejezte gimnáziumi tanulmányait és a berlini konzervatórium első szemeszterét végezte. 1945-ben, Olaszországban hadifogságba esett, két évet töltött egy amerikai irányítás alatt lévő táborban, ahol gyakran énekelte a hazavágyó német katonák kedvenc Liedjeit.

Énekesi karrierje[szerkesztés]

1947-ben tért haza Németországba, Badenweilerbe, ahol kezdetét vette énekesi karrierje: Brahms Német requiemjét énekelte el minden előzetes gyakorlás nélkül (utolsó pillanatban kellett beugrania egy indiszponált énekes helyére). Első dalestjét Lipcsében tartotta, 1947 őszén, és röviddel ezután igen sikeres koncertet adott a berlini Titania-Palastban.

Karrierje korai szakaszától kezdve együttműködött Elisabeth Schwarzkopf és Irmgard Seefried jól ismert lírai szopránokkal, valamint Walter Legge producerrel, Franz Schubert és Hugo Wolf dalaiból készült albumaik zajos sikert arattak.

Fischer-Dieskau 1948 őszén, a Berlini Városi Opera (nyugat-berlini Kerületi Opera) vezető baritonjaként, Posa márki szerepében mutatkozott be Verdi Don Carlosában, Fricsay Ferenc karmesterrel. E társulat, amelyet 1961 után Német Operaként ismertek, maradt művészi otthona egészen a színpadtól való 1978-as elbúcsúzásáig.

Fischer-Dieskau vendégművészként gyakran lépett fel Bécs és München operaházaiban. 1949 után Európa több országában koncertezett, így Hollandiában, Svájcban vagy Olaszországban. 1951-ben mutatkozott be a Salzburgi Ünnepi Játékokon, majd ugyanabban az évben az Egyesült Királyságban is. 1954 és 1961 között rendszeresen fellépett a Bayreuthi fesztiválon, és 1956 és a 70-es évek eleje között rendszeres vendégművésze volt a salzburgi fesztiválnak is.

Operaénekesként elsősorban Berlinben és a müncheni Bajor Állami Operában lépett fel. Vendégként azonban a bécsi Operában, a Covent Gardenben, Japánban és Hamburgban is énekelt. 1955-ben lépett fel először az Egyesült Államokban, Bach és Brahms műveit énekelte. Első amerikai dalestjén Franz Schubert-dalokat adott elő, ugyanabban az évben április 19-én. Amerikai fellépésein Gerald Moore zongorista kísérte.

1951-ben készítette Fischer-Dieskau és Gerald Moore az első közös dalfelvételeket az EMI londoni stúdiójában, majd az évek során számtalan alkalommal dolgoztak együtt. Felvételeiket néha elő is adták élő koncertek alkalmával.[12] Színpadi együttműködésük egészen 1967-ig tartott, amikor Moore visszavonult a nyilvános fellépésektől, de még 1972-ig készítettek közösen felvételeket, amikor is befejezték grandiózus művüket: hanghordozóra rögzítették Schubert férfihangra alkalmas összes dalát. Gerald Moore 1972-ben teljesen visszavonult és 1987-ben, 87 évesen halt meg.

Fischer-Dieskau 20. századi klasszikus műveket is előszeretettel adott elő, köztük Benjamin Britten (aki Fischer-Dieskaut választotta a War requiem bariton szólóhangjának), Samuel Barber, Winfried Zillig, Gottfried von Einem vagy Aribert Reimann alkotásait. Részt vett Gottfried von Einem An die Nachgeborenen című kantátájának 1975-ös premierjén majd 1993-as felvételén is, amely művet az ENSZ megrendelésére írt a szerző 1973-ban. A felvételt Hamari Júliával és a Bécsi szimfonikusokkal rögzítették, Carlo Maria Giulini vezényelt.[13]

A német zeneirodalom rögzítésén felül Fischer-Dieskau az olasz operákban is alkotott kiváló felvételeket. Verdi Rigolettója (Renata Scottóval) vagy a Don Carlos Posája igen tiszteletre méltó teljesítmények. Más operákban nyújtott alakításai kevésbé hatásosak, hangjából hiányzik a mediterrán vibrálás. Hanghordozón megjelent művei legnagyobb része azonban végiggondolt, intelligens előadás, csakúgy, mint Schwarzkopf vagy Maria Callas művészete, fontos elemük a kottához való hűségük. Fricsay Ferenc karmester egyszer azt nyilatkozta: „Soha nem gondoltam volna, hogy egy olasz baritont találok Berlinben.” Fischer-Dieskau 1978-ban fejezte be az operaéneklést, abban az évben, amikor utolsó operáját, Aribert Reimann Lear című művét felvette, amelyet a zeneszerző az ő javaslatára komponált meg.

Egész karrierjét végigkísérte hibátlan zenetudása és művészi technikája. Greg Sandow, az Opera News írója szerint „Mindent egybevetve technikája lélegzet elállító; akár emlékművet is szentelhetnénk neki.”[14] 1993 Újév napján – 67 évesen – hagyta ott végleg a színpadot, és a továbbiakban karmesterként, énektanárként (főleg a dalok előadását oktatta), festőművészként és zeneíróként tevékenykedett. Narrátorként is tovább szerepelt, felolvasta például Strauss Hugo von Hofmannsthalhoz intézett leveleit a Rheingau Musik Festivalon, 1994-ben; valamint szerepelt Strauss melodrámájában, az Enoch Ardenben. Tiszteleti tagja a Robert Schumann Társaságnak.

A „világ legnagyobb Lied-dalnokaként” (Time) rendszeresen telt házas koncerteken lépett fel, egészen 1992-es visszavonulásáig. Előadásai precíz felépítése, amelyben a zene és a szöveg harmonikusan épültek egybe, máig érvényes standardot alakítottak ki. Elsősorban az ő munkásságának köszönhető, hogy napjainkban ismét megnövekedett a német romantikus dalok utáni érdeklődés. A legelismertebb Schubert dalénekesként Fischer-Dieskaunak csak egy vetélytársa akadt Joachim Kaiser kritikus szerint – saját maga, mivel az évtizedek során új meg új mércéket állított fel, új technikákkal kísérletezett, és meglepetésszerű érzelmeket jelenített meg.[15]

Díjai[szerkesztés]

Unokaöccse, Thomas átveszi a Dietrich Fischer-Dieskaunak ítélt Polar-díjat XVI. Károly Gusztáv svéd királytól

Magánélete[szerkesztés]

Fischer-Dieskau 1949-ben vette feleségül Irmgard Poppen gordonkaművésznőt. Három fiuk született: Mathias (díszlettervező), Martin (karmester), és Manuel (gordonkaművész). Irmgard az ő születését követő komplikációkban halt meg, 1963-ban.

Ezután Fischer-Dieskau házastársa Ruth Leuwerik színésznő volt 1965–1967 között, majd Kristina Pugell, 1968–1975 között. 1977-től Várady Júlia szoprán énekesnő volt a felesége.

Halála[szerkesztés]

2012. május 18-án hunyt el, 10 nappal 87. születésnapja előtt.[16]

Diszkográfia[szerkesztés]

(csak a CD-n [is] megjelent felvételek)

Énekesként[szerkesztés]

Teljes operák
 • Mozart: A varázsfuvola – Papageno (Maria Stader, Ernst Haefliger, Rita Streich, Josef Greindl stb.; Nyugat-berlini Rádió [RIAS] Kamarakórusa és Zenekara, vez. Fricsay Ferenc) (1955) Deutsche Grammophon 4761752
 • Gioachino Rossini: Tell Vilmos – címszerep (Gianni Jaia, Giuseppe Modesti, Jolanda Mancini, Ivan Sardi stb.; a RAI Milánói Ének- és Zenekara, vezényel: Mario Rossi) (1956) Claque 3001/2/3, Myto 3MCD 001 212, Andromeda ANDCD 5045 és Line Music 6829425
 • Beethoven: Fidelio – Don Pizzaro (Kieth Engen, Ernst Haefliger, Leonie Rysanek stb., Bajor Áll. Opera Ének- és Zenekara, vez. Fricsay Ferenc) (1957) Deutsche Grammophon 453 106-2
 • Mozart: Don Giovanni – címszerep (Walter Kreppel, Sena Jurinac, Ernst Haefliger, Maria Stader, Karl Christian Kohn, Ivan Sardi, Irmgard Seefried; Nyugat-berlini Rádió [RIAS] Kamarakórusa és Zenekara, vez. Fricsay Ferenc) (1958) Deutsche Grammophon 483 6380 [CD + Pure Audio Blu-ray]
 • Wagner: Tannhäuser – Wolfram von Eschenbach (Hans Hopf, Elisabeth Grümmer, Marianne Schech stb.; Berlini Állami Opera Ének- és Zenekara, vez. Franz Konwitschny) (1960) Electrola [EMI] 0 96550 2
 • Verdi: Rigoletto – címszerep (Renata Scotto, Carlo Bergonzi, Fiorenza Cossotto stb.; La Scala Ének- és Zenekara, vez. Rafael Kubelík (1963) Deutsche Grammophon 477 5608
 • Alban Berg: Wozzeck – címszerep (Evelyn Lear, Helmut Melchert, Fritz Wunderlich stb.; Nyugat-berlini Német Opera Ének- és Zemekara, vez. Karl Böhm (1964) Deutsche Grammophon
 • Hindemith: Cardillac – Cardillac aranyműves (Leonore Kirschstein, Elisabeth Söderström stb.; Kölni Rádió Ének- és Zenekara, vez. Joseph Keilberth (1965) Deutsche Grammophon 431 741-2 és Opera d'Oro OPD 1427
 • Alban Berg: Lulu – Dr. Schön (Evelyn Lear, Patricia Johnson stb.; Nyugat-berlini Német Opera Ének- és Zenekara, vez. Karl Böhm) (1967) Deutsche Grammophon 435 705-2
 • Verdi: La Traviata – Georges Germont (Pilar Lorengar, Jaume Aragall i Garriga stb.; Nyugat-berlini Német Opera Ének- és Zenekara, vez. Lorin Maazel) (1968) Decca 443 000-2
 • Richard Strauss: Salome – Johanán (Richard Cassilly, Gwyneth Jones, Mignon Dunn stb.; Hamburgi Áll. Opera Zenekara, vez. Karl Böhm) (1970) Deutsche Grammophon 463 541-2 és Brilliant Classics 9094
 • Humperdinck: Jancsi és Juliska – Péter (Anna Moffo, Helen Donath, Christa Ludwig, Arleen Augér, Lucia Popp stb.; Tölzi Fiúkórus, Müncheni Rádiózenekar, vez. Kurt Eichhorn) (1971) RCA 74321 25281 2
 • Richard Strauss: Salome – Johanán (Gerhard Stolze, Leonie Rysanek, Várnay Astrid stb., Bajor Áll. Opera Zenekara, Ferdinand Leitner) (a Müncheni ünnepi játékok 1971. júl. 26-i előadása) Melodram CDM 2.7098
 • Pfitzner: Palestrina – Borromeo bíboros (Nicolaï Gedda, Bernd Weikl, Karl Ridderbusch stb.; Bajor Rádió Szimfonikus Zenekara, vez. Rafael Kubelík) (1973) Deutsche Grammophon 427 417-2 és Brilliant Classics
 • Richard Wagner: A nürnbergi mesterdalnokok – Hans Sachs (Peter Lagger, Roland Hermann, Plácido Domingo, Catarina Ligenza, Christa Ludwig, Ivan Sardi stb.; a Deutsche Oper Berlin Ének- és Zenekara, vezényel: Eugen Jochum) (1976) Deutsche Grammophon 415 278-2 és 477 7599
 • Schumann: Genoveva – Siegfried (Edda Moser, Peter Schreier, Siegfried Lorenz stb.; Lipcsei Gewandhaus Zenekara, vez.: Kurt Masur) (1976) Brilliant Classics 95117
 • Cimarosa: Titkos házasság – Geronimo (Várady Júlia, Arleen Augér, Hamari Júlia stb.; Angol Kamarazenekar, vez. Daniel Barenboim) (1977) Deutsche Grammophon 437 696-2 és Brilliant Classics 93 962
 • Richard Strauss: Arabella – Mandryka (Várady Júlia, Kurt Böhme, Hertha Töpper, Edith Mathis stb.; Bajor Állami Zenekar, vez. Wolfgang Sawallisch) (a müncheni opera 1977. jan. 31-i előadásának felvétele) Golden Melodram GM 3.0096
 • Aribert Reimann: Lear – címszerep (Várady Júlia, Helga Dernesch, Richard Holm; Bajor Áll. Opera Énekkara, Bajor Állami Zenekar, vez. Gerd Albrecht) (1978) Deutsche Grammophon 463 480-2
 • Beethoven: Fidelio – Don Fernando (Hans Sotin, René Kollo, Gundula Janowitz stb.; Bécsi Áll. Opera Énekkara, Bécsi Filharmonikus Zenekar, vez. Leonard Bernstein) (1978) Deutsche Grammophon 474 420-2
 • Bartók Béla: A kékszakállú herceg vára – Kékszakállú (Várady Júlia; Bajor Állami Zenekar, vez. Wolfgang Sawallisch) (1979) Deutsche Grammophon 423 236-2 [magyarul]
 • Richard Strauss: Arabella – Mandryka (Várady Júlia, Walter Berry, Helga Schmidt, Helen Donath stb.; Bajor Állami Zenekar, vez. Wolfgang Sawallisch) (1980) Orfeo C169 882H
 • Beethoven: Fidelio – Don Fernando (Peter Schreier, Várady Júlia stb.; Aja Ének- és Zenekar, vez. Nikolaus Harnoncourt) (1986) Celestial Audio CA 275
 • Bartók Béla, A kékszakállú herceg vára, Fricsay Ferenccel [németül]
 • Busoni, Doktor Faust, vezényelt Ferdinand Leitner
 • Gluck, Orfeusz és Euridiké Karl Richterrel
 • Gluck, Iphigénia Auliszban Artur Rotherrel
 • Gluck, Iphigénia Auliszban Kurt Eichhornnal és Anna Moffóval
 • Mozart, A varázsfuvola, Karl Böhmmel
 • Mozart, A varázsfuvola, Solti Györggyel (az öreg pap szerepében)
 • Mozart, Figaro házassága, Karl Böhmmel
 • Mozart, Figaro házassága, Fricsay Ferenccel
 • Mozart, Don Giovanni, Karl Böhmmel
 • Mozart, Così fan tutte, legkevesebb két felvételt készített, az egyiken Gundula Janowitz szerepel Fiordiligi szerepében; a másikban Irmgard Seefried a sztár, mindkettő karmestere Karl Böhm
 • Puccini, Tosca, Birgit Nilssonnal, valamint német részletek Anja Siljaval, Decca Records
 • Richard Strauss, Elektra, Karl Böhmmel
 • Strauss, Die Frau ohne Schatten, Joseph Keilberthszel, Deutsche Grammophon
 • Strauss, A rózsalovag, Karl Böhmmel
 • Strauss, Ariadné Naxosz szigetéről, Kurt Masurral
 • Strauss, Capriccio, Wolfgang Sawallischsal
 • Johann Strauss, A denevér, Willi Boskovskyval
 • Verdi, Az álarcosbál (németül), Fritz Buschsal
 • Verdi, Otello
 • Verdi, Falstaff, Leonard Bernsteinnel
 • Verdi, Macbeth, Elena Souliotis
 • Verdi, Don Carlos, németül, Fricsay Ferenccel és Josef Greindllel, 1948 (debütálása az opera színpadán)
 • Verdi, Don Carlos, olaszul, Solti Györggyel
 • Wagner, A nürnbergi mesterdalnokok, Fritz Kothner, a pék szerepében, Andre Clutyensszel, Bayreuthban, 1956
 • Wagner, Lohengrin Rudolf Kempével (EMI), Friedrich von Telramund szerepében
 • Wagner, Lohengrin, Eugen Jochummal, Bayreuthi Fesztiválzenekar, 1954, Heerrufer szerepében
 • Wagner, Lohengrin, Solti Györggyel, Bécsi Filharmonikus Zenekar, Decca
 • Wagner, A bolygó hollandi, Franz Konwitschnyvel, EMI
 • Wagner, A Rajna kincse, Herbert von Karajannal, DG
 • Wagner, Az istenek alkonya, Solti Györggyel és a bécsi Filharmonikusokkal, Decca
 • Wagner, Trisztán és Izolda, Wilhelm Furtwänglerrel
 • Wagner, Tristan und Isolde, Carlos Kleiberrel
 • Wagner, Parsifal, Hans Knappertsbuschsal (élő, Bayreuth, 1956, a CD-t az Arkadia készítette)
 • Wagner, Parsifal, stúdiófelvétel, Solti Györggyel
Oratorikus művek
Dalok

Narrátorként[szerkesztés]

 • Melodrámák. Schumann, Liszt, Strauss, Ullmann (Burkhard Kehring) Deutsche Grammophon 477 5320

Karmesterként[szerkesztés]

Videográfia[szerkesztés]

Könyvei[szerkesztés]

 • Auf der Spuren der Schubert-Lieder. Werden – Wesen– Wirkung. Wiesbaden, 1971 (még három német kiadás) Magyarul: A Schubert-dalok nyomában. Születésük – világuk – hatásuk. Ford. Tandori Dezső. Budapest, 1975. Gondolat K. ISBN 9632801520
 • The Fischer-Dieskau Book of Lieder: The Original Texts of over 750 Songs, fordította Richard Stokes és George Bird. Random House, 1977 (ISBN 0-394-49435-0)
 • Reverberations: The Memoirs of Dietrich Fischer-Dieskau, fordította Ruth Hein. Fromm International, 1989 (ISBN 0-88064-137-1)
 • Robert Schumann Words and Music: The Vocal Compositions, fordította Reinhard G. Pauly. Hal Leonard, 1992 (ISBN 0-931340-06-3)
 • Wagner and Nietzsche, fordította Joachim Neugroschel. Continuum International, 1976
 • Jupiter und ich: Begegnungen mit Furtwängler, Berlin University Press, 2009

Magyarul[szerkesztés]

 • A Schubert-dalok nyomában. Születésük – világuk – hatásuk; ford. Tandori Dezső; Gondolat, Bp., 1975
 • Johannes Brahms. Élet és dalok; ford. Gáti István, fotóvál. Várbiró Judit; Holnap, Bp., 2014

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. a b Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2014. április 9.)
 2. Nagy szovjet enciklopédia (1969–1978), Фишер-Дискау Дитрих, 2015. szeptember 28.
 3. a b Francia Nemzeti Könyvtár: BnF források (francia nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 10.)
 4. a b Dietrich Fischer-Dieskau (holland nyelven)
 5. a b Encyclopædia Britannica (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 6. SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 7. Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2014. december 30.)
 8. Ted Libbey. The NPR Listener's Encyclopedia of Classical Music New York: Workman Publishing, 2006 (angolul)
 9. Dietrich Fischer-Dieskau: the Baritone of Our Age by Richard Wigmore June 6, 2007
 10. Inc. Marquis Who's Who. Who's Who in the World: Marquis Who's Who., 2004
 11. Matthew Boyden. The Rough Guide to Opera 3rd Edition London: Rough Guides Ltd., 2002
 12. Concert Programme, 31 Jan 1952.
 13. Einem, Gottfried von: An die Nachgeborenen. Boosey & Hawkes. (Hozzáférés: 2010. június 29.)
 14. Greg Sandow. „21 Sides of Fischer-Dieskau” Opera News November 2000
 15. http://www.bach-cantatas.com/Bio/Fischer-Dieskau-Dietrich.htm
 16. [1]
 17. Hans Joachim Moser Heinrich Schütz: a short account of his life and works 1967 - 121 „St. Matthew Passion (SWV 479) Soloists, Hugo-Distler-Chor, Berlin, conducted by Klaus Fischer- Dieskau Archive 198 174 (mono),”

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]