Dieter Rams

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dieter Rams
Született 1932. május 20. (91 éves)[1][2][3][4][5]
Wiesbaden[6]
Állampolgársága német[7]
Házastársa Ingeborg Rams[8]
Foglalkozása
Iskolái RheinMain University of Applied Sciences
Kitüntetései
 • a Német Szövetségi Köztársaság Rendjének nagykeresztje
 • honorary Royal Designer for Industry (1968)[9]
 • Hesseni Érdemrend (1997. június 13.)
 • Lucky Strike Designer Award (2007)
 • Moholy-Nagy-díj (2012)

A Wikimédia Commons tartalmaz Dieter Rams témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Dieter Rams (Wiesbaden, Hessen, 1932. május 20. –) német ipari formatervező, akire a legtöbben a Braun cég termékeiről és az ipari tervezés funkcionalista iskolájáról asszociálnak. A designhoz való visszafogott hozzáállása és a „kevesebb, de jobb”-ba vetett hite miatt termékei időtlen minőséget tudtak elérni, és munkái rengeteg embert inspiráltak. Ez tudta elhozni Ramsnak is a világszintű hírnevet és elismerést.

Élete és karrierje[szerkesztés]

Dieter Rams építészet és belső dekoráció szakon kezdte tanulmányait a Wiesbaden Művészeti Egyetemen, 1947-ben. Egy évvel később, 1948-ban, szüneteltette tanulmányait, hogy gyakorlati tapasztalatot szerezzen és befejezze asztalosi képesítését. A Wiesbaden Művészeti Egyetemre 1948-ban tért vissza és 1953-ban dicséretekkel végzett. Ezek után a frankfurti Otto Apel-nek kezdett dolgozni. 1955-ben vették fel a Braunhoz, mint építész és belsőépítész. 1961-re elnyerte a Braun vezető tervezői posztját, amit egészen 1995-ig meg is őrzött.[10]

Dieter Ramsra óriási befolyással volt nagyapja, aki asztalosként dolgozott. Rams egyszer azzal a kifejezéssel magyarázta design felfogását, hogy "Weniger, aber besser" ami annyit jelent, "Kevesebb, de jobb". Rams és csapata olyan emlékezetes termékeket tervezett a Braun-nak, mint például a híres SK-4 lemez lejátszó, vagy a magas minőségű 'D-sorozatú' (D45, D46) 35 mm filmes diavetítő. A Vitsœ-nek is tervezett egy bútorkollekciót a '60-as években, aminek része volt például a 606-os Univerzális Polcrendszer és a 620-as szék is.

Azzal, hogy szigorúan esztétikus és felhasználóbarát elektronikai termékeket tervezett, Rams felhozta a Braun-t egy elismert céggé az '50-es években.

2010-ben, hogy elismerjék hozzájárulását a világ designtörténelméhez, a Cologne-i Nemzetközi Designiskola diákjai "Kölner Klopfer" díjjal tüntették ki, 2009-ben pedig a nagy design díjjal tüntették ki Ausztráliában. Ezen felül pedig, mint a Bauhaus stílusban sikeres tervező, az Ulm-i Design Iskola pártfogoltja lett Németországban.[11]

Dieter Rams: tíz alapelv a jó designhoz[szerkesztés]

Rams vezette be a fenntartható fejlődés elvét a design területén a '70-es években, és kijelentette, az elavulás bűn.[10] Ennek megfelelően, feltette magának a kérdést; "az én designom jó design?" Az erre adott válasz formálta meg, a ma már ünnepelt tíz alapelvet.

A jó design:[12]

 1. Innovatív – Az innovációs lehetőségek semmilyen szempontból nem merülnek ki. A technikai fejlődés mindig új lehetőségeket kínál az innovatív dizájnra. De az innovatív dizájn mindig együtt fejlődik az innovatív technológiával, és soha nem lehet öncélú.
 2. A terméket használhatóvá teszi – A termékeket azért vásárolják, hogy használják azokat. Egy sor kritériumnak meg kell felelniük - nem csak funkcionális, hanem pszichológiai és esztétikai kritériumoknak is. A jó dizájn kihangsúlyozza a termék használhatóságát, és elutasít mindent, ami a hasznosság ellen hat.
 3. Esztétikus – A termék esztétikai minősége szerves része a termék hasznosságának, mivel a termékek mindennapi használatra készülnek, és hatással vannak az emberekre és az ő közérzetükre. Csak a jól megtervezett tárgyak lehetnek szépek.
 4. A terméket értelmezhetővé teszi – Letisztítja a termék struktúráját. Sőt, lehetővé teszi, hogy a termék tisztán kifejezze funkcióját, azáltal, hogy a felhasználó intuíciójára apellál. Legmagasabb fokon: magától értetődővé teszi a terméket.
 5. Diszkrét – A termékek eszközként teljesítik be küldetésüket. Nem dekorációs tárgyak és nem is művészeti tárgyak. A termékek dizájnja éppen ezért semleges és visszafogott kell, hogy legyen, hogy teret engedjen a felhasználó önkifejezésének.
 6. Őszinte – A dizájn önmagában nem teszi a terméket innovatívabbá, erőteljesebbé vagy értékesebbé, mint amilyen. Nem próbálja manipulálni a felhasználót olyan ígéretekkel, amiket nem képes beváltani.
 7. Időtálló – Tartózkodik attól, hogy divatos legyen, és ennek eredményeként sosem lesz divatjamúlt. Az öltözködési divattal ellentétben sok évig életképes marad - még a mai "egyszer használatos" társadalmunkban is.
 8. A legapróbb részletekig alapos – Semmi nem kell öncélúnak vagy választás kérdésének lennie. A dizájnolás folyamata során tanúsított törődés és akkurátusság a felhasználók tisztelete.
 9. Környezetbarát – A dizájn fontos hozzájárulás a környezetünk megmaradásához. Takarékos az erőforrásokkal, minimalizálja a fizikai és vizuális szennyezést a termék teljes életciklusa során.
 10. Olyan kevés dizájn, amennyire csak lehet – Keveset, de jobban - ennek a kevesebb dizájnnak viszont a lényegi aspektusokra kell koncentrálnia. A termék nem terhelhető lényegtelen elemekkel. Vissza a letisztultsághoz, vissza az egyszerűséghez!

Példák Dieter Rams munkáira[szerkesztés]

Hivatkozások[szerkesztés]

 1. Integrált katalógustár (német és angol nyelven). (Hozzáférés: 2014. április 9.)
 2. Brockhaus (német nyelven)
 3. The Fine Art Archive
 4. Artists of the World Online (német és angol nyelven). K. G. Saur Verlag, 2009
 5. Munzinger Personen (német nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 6. Integrált katalógustár (német és angol nyelven). (Hozzáférés: 2014. december 10.)
 7. Museum of Modern Art online collection (angol nyelven). (Hozzáférés: 2019. december 4.)
 8. https://www.museumangewandtekunst.de/en/visit/exhibitions/permanent-presentation/dieter-rams-a-style-room/
 9. 2021. január 9., https://www.thersa.org/about/royal-designers-for-industry/current-honorary-royal-designers-for-industry, 2021. január 9., https://web.archive.org/web/20210109230836/https://www.thersa.org/about/royal-designers-for-industry/current-honorary-royal-designers-for-industry
 10. a b Vitsœ | Dieter Rams. Vitsoe.com. (Hozzáférés: 2012. október 11.)
 11. Dieter Rams Industrial designer. VISTOE.com. (Hozzáférés: 2013. február 11.)
 12. SFMOMA Presents Less and More: The Design Ethos of Dieter Rams. Sfmoma.org. [2012. szeptember 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. augusztus 26.)

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Dieter Rams című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.