Dies Irae

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dies Irae
Mauser a zenekar gitárosa és énekese.
Mauser a zenekar gitárosa és énekese.
Információk
Eredet Lengyelország, Olsztyn
Alapítva1992
Aktív évek19921997, 2000–napjainkig
MűfajDeath Metal
KiadóMetal Blade, Metal Mind
Kapcsolódó előadókVader, Behemoth, UnSun, Spinal Cord, Virgin Snatch, Devilyn, Decapitated
Tagok
Jacek Hiro
Maurycy "Mauser" Stefanowicz
Marcin "Novy" Nowak
Korábbi tagok
Krzysztof "Doc" Raczkowski
Jarosław "China" Łabieniec
Piotr "Czarny" Bartczak
Gilan
A Dies Irae weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Dies Irae témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Vitek, 2004
Novy, 2004
Hiro, 2005

A Dies Irae egy lengyel death metal formáció, mely 1992-ben alakult. 1997-es feloszlásukig egyetlen demót készítettek, majd 2000-ben ujjáalakultak. A zenekar soraiban egykori Behemoth és Vader zenészek is megtalálhatóak.

Pályafutás[szerkesztés]

China (gitár), Mauser (gitár, ének), Czarny (basszus) és Gilan (dob) alkotta az eredeti felállást. A Serenades Records égisze alatt jelent meg az első demó 1994-ben Fear of God címmel. A demó tipikusnak mondható death metalt tartalmazott, erős Vader és Morbid Angel hatásokkal. 1997-ben csatlakozott a zenekarhoz egy korábbi Vader muzsikus Mauser, de az együttműködés nem tartott sokáig, hiszen a Dies Irae 1997-ben feloszlott.

Néhány évvel később azonban Mauser szerződést írt alá a Massive Management-tel, mely olyan előadók útjait egyengeti, mint a Vader, a Sceptic, vagy a Decapitated. Doc (Vader), Novy (Devilyn) és Hiro (Sceptic) személyében Mauser új tagokra lelt, és megkezdődtek a debütalbum felvételei. Az Immolated album 2000-ben jelent meg a Metal Blade égisze alatt, Japánban és Lengyelországban azonban a Metal Mind terjeszti lemezeiket. A lemez borítóját Jacek Wisniewski készítette, míg a dalszövegeket Łukasz Szurmiński írta. Videóklip a "Lion of Knowledge" dalra készült, majd az első Európa turnén a Nile előtt játszhattak. A következő lemez 2002-ben jelent meg The Sin War címmel. A korong összetett és változatos death metalt tartalmaz, melyben figyelmet érdemel Hiro gitárjátéka. A lemez turnéján együtt játszottak a Hate, Lost Soul és az Esqarial zenekarokkal. A Metal Blade szerződés lejárta után a világ többi részén is a Metal Mind vette át a promóciós feladatokat. 2004-ben jelent meg a 3. lemez a Sculpture of Stone, melynek turnéján a Trauma, a Sceptic, és a Shadows Land együttesekkel játszottak.

2005 elején együtt játszottak a Hate, Decapitated, Crionics zenekarokkal, majd egy DVD-t és koncert CD-t adtak ki The Art of an Endless Creation címmel. A kiadás részben tisztelgés a tragikusan elhunyt "Doc" dobos előtt..[1]

A zenekar tagjai több formációban is érdekeltek, Novy a Virgin Blöff soraiban zenél, Mauser az UnSun tagja, míg Hiro a Sceptic sorait erősíti.

Diszkográfia[szerkesztés]

Megjelenés Cím Kiadó
1994 Fear of God (Demo) magánkiadás
2000. november 20. Immolated Metal Blade Records
2002. szeptember The Sin War Metal Blade Records
2004. május 19. Sculpture of Stone Metal Mind Productions

Források[szerkesztés]

  1. Dies Irae News – News : DIES IRAE Ready To Release The Art of an Endless Creation'. idiomag, 2008. szeptember 25. (Hozzáférés: 2008. szeptember 26.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]