Dienes Sándor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Dienes Sándor
Született 1925. július 3.
Kolozsvár
Elhunyt 2019. október 2. (94 évesen)[1]
Marosvásárhely
Nemzetisége magyar
Foglalkozása orvos,
egyetemi tanár

Dienes Sándor Lajos, névváltozat Diénes[2] (Kolozsvár, 1925. július 3.Marosvásárhely, 2019. október 2.) orvos, tanszékvezető egyetemi tanár, munkaegészségügyi kutatásokat folytatott.

Életpályája[szerkesztés]

Földrajz-földtan szakos tanári diplomát a Bolyai Tudományegyetem természettudományi karán, orvosit a marosvásárhelyi OGYI-ban szerzett, ahol 1950-től tanársegédként működött; 1952-től az egészségügyi felügyelőség szolgálatában állt. Az intézetbe visszatérve 1957-től adjunktus, majd egyetemi tanár, a munkaorvostani tanszék vezetője, az orvostudományok doktora (1970). 1991. júniusában helyezték nyugállományba.

Tanulmányt írt az ólommérgezésről a korondi fazekasok között, a szilikózis terén végzett kutatásokat, s általában a foglalkozási betegségek tárgyköréből közel száz dolgozata jelent meg a Revista Medicală – Orvosi Szemle, Igiena, Microbiologie, Stomatologie s más hazai, valamint osztrák, olasz, német és magyarországi szaklapokban. A Korunk Lakásártalmak c. tanulmányát közölte (1970/5), a TETT munkatársa.

Mint a marosvásárhelyi vívócsapat három évtizedes elnöke és vívója, vívásélettani szakcikkeivel a sportirodalom művelője. A marosvásárhelyi Egészségügyi Nevelési Ház több felvilágosító füzetét adta ki. Az Általános közegészségtan c. kőnyomatos tankönyv (Marosvásárhely, 1951-52) társszerzője.

Társasági tagság[szerkesztés]

1990. február 24-én Marosvásárhelyen megalakult a Romániai Magyar Orvosok és Gyógyszerészek Szövetsége. Elnökké Dienes Sándort választották.

Egyetemi jegyzetei[szerkesztés]

  • Munkaegészségtan (Marosvásárhely, 1961)
  • Medicina muncii (Marosvásárhely, 1977)
  • Munkaorvostan (Marosvásárhely, 1980)

Díjai[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]