Die PARTEI

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Die Partei szócikkből átirányítva)
Die PARTEI

Adatok
ElnökMartin Sonneborn

Alapítva2004. augusztus 2.
SzékházKopischstr. 10
10965 Berlin
Ifjúsági tagozatHintnerJugend
PártújságTitanic
Tagok száma24.087[1] (2017. július 6.)

Ideológia
Parlamenti jelenlétEurópai Parlamentben:
1 / 96
Weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Die PARTEI témájú médiaállományokat.

A Die PARTEI, magyarul A Párt német politikai párt, amelyet 2004-ben alapítottak a Titanic szatirikus magazin szerkesztői.

A név rövidítés, a teljes név: Partei für Arbeit, Rechtsstaat, Tierschutz, Elitenförderung und basisdemokratische Initiative (lefordítva: „Párt a Munkáért, a Törvényességért, az Állatok Védelméért, az Elitek Előmozdítására, és Alapvető Demokratikus Kezdeményezés”). A die Partei kifejezést korábban Kelet-Németországban az egyeduralkodó kommunista pártra (Német Szocialista Egységpárt), még korábban a Náci Pártra (NSDAP) használták, így ez a név szemtelen utalás a Die PARTEI alapítóinak totalitariánus ambícióira.

Céljaik[szerkesztés]

A párt azokat a szavazókat akarja egybegyűjteni, akik más pártokban már csalódtak. Saját elmondásuk szerint a Die PARTEI „populista kampányt” folytat.

A célok:

  • Újraépíteni a berlini falat.
  • Megreformálni az egészségügyi biztosítás rendszerét.
  • Megvédeni a természeti erőforrásokat.
  • A munkaórák csökkentése és „a neoliberális Schröder rezsim” bevezette Hartz-IV és egyéb törvények eltörlése.
  • Új alkotmány, amelyet a jelenlegi 146-os cikkely alapján az emberek vitatnak meg és fogadnak el.

A párt céljai könnyen azonosíthatóan anti-neoliberálisak, balra hajlóak és közel állnak a szociáldemokraták, baloldali zöldek, illetve az új Munka és Szociális Igazság Párt nézeteihez. Az egyedüli programpontjuk, amihez még csak hasonló sincs más pártok programjában, a berlini fal újraépítése. Ezt bizonyos felmérések szerint az egyesítés gazdasági és egyéb következményei miatti kiábrándultság okán a németek mintegy 20%-a támogatná.

Összességében, a párt céljai a populizmus és a vegytiszta képtelenség közti tartományban szóródnak, és szatirikus ízükkel a Titanic magazin népszerűségének emelését célozzák.

A 2005-ös kampány[szerkesztés]

2005 júniusában a die Partei Zweckbündnis néven választási szövetségre lépett a Német Anarchista Pogo Párttal.

A párt leglátványosabb kampányakciója az volt, hogy az eBay aukciós portálon keresztül elárverezték az ingyen televíziós kampányidejüket (minden induló párt ingyen reklámidőhöz jut a kampányidőszakban).

A Die PARTEI csak Hamburgban és Berlinben indult a 2005-ös választásokon és 10 379 szavazatot, szövetségi szinten 0,022%-ot kapott.

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]