Diabolo

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Utcai előadóművész diabolóval

A diaboló egy zsonglőreszköz, eredete a 4000 évvel ezelőtti Kínára nyúlik vissza. A krónika szerint maga Napóleon is diabolózott. Ilyen történelmi pályafutás után mára egy tökéletesített, műanyagból és fémből készült változattal találkozhatsz a cirkuszi porondon, a zsonglőriskolában, a parkban vagy a strandon.

Alakja, anyaga[szerkesztés]

Egy standard és egy kisebb méretű diabolo (háttérben a pálcával)

A diabolo egy orsóból áll, amit forgatni és dobni lehet egy zsinórral, ami a két, kezünkben lévő pálcát köti össze. Diabolo trükkök egész tárháza áll a rendelkezésünkre.

A diabolóban nincs mozgóalkatrész: a színes gumiharangok, a kúpok, és középen a tengely egy csavarral jól össze vannak húzva. A diaboló játék közben gyorsan forog, így a pörgettyűhatás miatt nem billen le a kötélről. A tengely a zsinegen csúszik, súrlódik, ezért időnként hajtani kell - illetve a trükkök egy része gyorsítja a diabolót. Ezért előnyös, ha acélból van a tengely, mert az acél tükörfényesre kopik, így a diaboló kevésbé fékeződik. A sebesség megtartásához másik fontos tényező a méret és a súly.

A zsinór[szerkesztés]

Diabolózsinórnak elég sok minden megfelel. Legfőbb kritérium a kötéllel szemben, hogy kis átmérőjű legyen (<2 mm). A gyári diabolókötél és az 1 mm-es lavinazsinór merevebb, míg a reluxazsinór és a 2 mm-es hegymászózsinór rugalmasabb. Ez utóbbit mi nem is használjuk. Előnyös a körszövött kivitel, mert a külső szőtt 'harisnya' miatt könnyen csúszik a zsineg önmagán.

Forrás[szerkesztés]

diabolo.hu

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Diabolo témájú médiaállományokat.