Dharmapála

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A dharmapála (szanszkrit, páli: धर्मपाल, tibeti: ཆོས་སྐྱོང་, wylie: chos skyong, kínai: 护法神, pinjin: hu-fa-sen) a vadzsrajána buddhizmusban egyfajta haragos istenség. A kifejezés jelentése szanszkrit nyelven a „Dharma védelmezője”, amelyből a dharma jelentése „törvény”.

Jellemzése[szerkesztés]

A vadzsrajána ikonográfiában és a thangka ábrázolásokon a dharmapálák félelmetes lények, gyakran sok fejjel, kézzel és lábbal, kék, fekete vagy vörös bőrrel, félelmetes arckifejezéssel és kiálló fogakkal. A rémisztő külső ellenére a dharmapálák bodhiszattvák vagy buddhák, azaz az együttérzés megtestesülései, amelyek haragos módon cselekszenek az érzőlények javára.

Tibeti buddhizmus[szerkesztés]

Vadzsrabhairava thangka ábrázolása, 1740. körül

Tibetben a fő dharmapálák a következők:

Tibetben a legtöbb kolostornak saját kiválasztott dharmapálája van, amely kezdetben egy védőszellemhez volt hasonlatos. Például a Mahákála különféle helyi alakja, mind Avalókitésvara különböző megnyilvánulása. Kalarupa, Jamántaka és Srí Dévi (tibeti: Palden Lhamo) a bölcsesség buddha, Mandzsusrí különböző manifesztációi.

A dharmapála legfőbb szerepe állítólag az, hogy elhárítsa a belső és a külső akadályokat a spirituális gyakorló útjából, hogy elérhessék a spirituális céljaikat, illetve, hogy a gyakorlataikhoz ideális körülményeket teremtsenek.[1]

Singon buddhizmus[szerkesztés]

A japán singon buddhizmusban, amely a tangmi aliskolája, a dharmapálák, úgy mint Acsala vagy Jamántaka bölcsességkirálynak számítanak. Más dharmapálák, mint például Mahákála, a tenbuk (dévák) közé tartozik, akik az istenségek negyedik szintjét alkotják.

Kapcsolódó istenségek[szerkesztés]

A tibeti buddhizmusban ezen kívül létezik még két másikféle védelmező is: a lokapálák és a ksetrapálák. Papija, Kuan Jü és Hacsiman szintén védelmező alakoknak számítanak.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Heart Jewel: The Essential Practices of Kadampa Buddhism, pages 71-3, Tharpa Publications (2nd. ed., 1997) ISBN 978-0-948006-56-2

Források[szerkesztés]

  • Kalsang, Ladrang (1996). The Guardian Deities of Tibet Delhi: Winsome Books. (Third Reprint 2003) ISBN 81-88043-04-4.
  • Linrothe, Rob (1999). Ruthless Compassion: Wrathful Deities in Early Indo-Tibetan Esoteric Buddhist Art London: Serindia Publications. ISBN 0-906026-51-2.
  • De Nebesky-Wojkowitz, Rene (1956). Oracles and Demons of Tibet. Oxford University Press. Reprint Delhi: Books Faith, 1996 - ISBN 81-7303-039-1. Reprint Delhi: Paljor Publications, 2002 - ISBN 81-86230-12-2.

További információk[szerkesztés]