Dexibuprofén

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Dexibuprofen szócikkből átirányítva)


Dexibuprofén
IUPAC-név
(2S)-2-[4-(2-metilpropil)fenil]propánsav
Kémiai azonosítók
CAS-szám 51146-56-6
PubChem 39912
ATC kód M01AE14
Gyógyszer szabadnév dexibuprofen
Kémiai és fizikai tulajdonságok
Kémiai képlet C13H18O2
Moláris tömeg 206,28 g/mol
Terápiás előírások
Alkalmazás orális

A dexibuprofén más néven (S)-ibuprofén gyulladáscsökkentő, fájdalom- és lázcsillapító hatású nem szteroid gyulladásgátló vegyület. Az (S)-ibuprofén az ibuprofén farmakológiailag aktív enantiomerje.

Hatása[szerkesztés]

Gátolja a prosztaglandin bioszintézisét, alapvetően ez hatásmechanizmusának alapja. A (S)-ibuprofén hatékonyabb ciklooxigenáz-2 (COX-2) gátló, mint az ibuprofén. Klinikai vizsgálatokban összehasonlították az ibuprofén és az (S)-ibuprofén hatékonyságát oszteoartrózis, fogászati fájdalom, láz és diszmenorrhea kezelésében. Ha az ibuprofén adagjának 50%-át alkalmazták (S)-ibuprofénből, az elegendő volt a klinikai hatékonyság tekintetében. Az (S)-ibuprofén/ibuprofén 1:2 dózisaránya alacsonyabb, mint azt az összehasonlító farmakokinetikai vizsgálatokból várni lehetett. Egészséges önkénteseken végzett farmakokinetikai vizsgálatok felvetik, hogy a R(-)-ibuprofén (az ibuprofén racém elegyének egyik alkotója) miután átmegy egy metabolikus királis inverzión (S(+)-ibuprofénné, azaz (S)-ibuprofénné alakul), hozzájárul a klinikai hatékonyság fokozásához. Az (S)-ibuprofén ibuprofénhez viszonyított fokozott hatékonysága összefüggésben lehet annak fokozott COX-2 szelektivitásával, de más magyarázatok is elképzelhetők.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Dexibuprofen című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.