Dexibuprofén

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Dexibuprofen Structural Formulae V.1.svg
(S)-ibuprofen-3D-balls.png
Dexibuprofén
IUPAC-név
(2S)-2-[4-(2-metilpropil)fenil]propánsav
Kémiai azonosítók
CAS-szám 51146-56-6
PubChem 39912
ATC kód M01AE14
Gyógyszer szabadnév dexibuprofen
Kémiai és fizikai tulajdonságok
Kémiai képlet C13H18O2
Moláris tömeg 206,28 g/mol
Terápiás előírások
Alkalmazás orális, Other ROAs Unknown

A dexibuprofén más néven (S)-ibuprofén gyulladáscsökkentő, fájdalom- és lázcsillapító hatású nem szteroid gyulladásgátló vegyület. Az (S)-ibuprofén [= S(+)-ibuprofén] az ibuprofén farmakológiailag aktív enantiomerje.

Hatása[szerkesztés]

Gátolja a prosztaglandin bioszintézisét, alapvetően ez hatásmechanizmusának alapja. A (S)-ibuprofén hatékonyabb ciklooxigenáz-2 (COX-2) gátló mint az ibuprofén. Klinikai vizsgálatokban összehasonlították az ibuprofén és az (S)-ibuprofén hatékonyságát osteoarthrosis, fogászati fájdalom, láz és dysmeorrhoea kezelésében. Ha az ibuprofén adagjának 50%-át alkalmazták (S)-ibuprofénből, az elegendő volt a klinikai hatékonyság tekintetében. Az (S)-ibuprofén/ibuprofén 1:2 dózisaránya alacsonyabb mint azt az összehasonlító farmakokinetikai vizsgálatokból várni lehetett. Egészséges önkénteseken végzett farmakokinetikai vizsgálatok felvetik, hogy a R(-)-ibuprofén (az ibuprofén racém keverékének alkotója) miután átmegy egy metabolikus királis inverzión [S(+)-ibuprofénné azaz (S)-ibuprofénné alakul], hozzájárul a klinikai hatékonyság fokozásához. Az (S)-ibuprofén ibuprofénhez viszonyított fokozott hatékonysága összefüggésben lehet annak fokozott COX-2 szelektivitásával és más magyarázatok is valószínűsíthetők.

Készítmények[szerkesztés]

  • SERACTIL

Jegyzetek[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Dexibuprofen című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.