Devecseri vár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Devecseri vár (Esterházy-kastély (Devecser))
Devecser - Palace.jpg
Ország Magyarország
Építész R. Zillach, Voyta Adolf
Stílus gótikus, reneszánsz, barokk, eklektikus
Család Esterházy család

Jelenlegi funkció könyvtár
Elhelyezkedése
Devecseri vár (Magyarország)
Devecseri vár
Devecseri vár
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 47° 06′ 23″, k. h. 17° 26′ 13″Koordináták: é. sz. 47° 06′ 23″, k. h. 17° 26′ 13″
A Wikimédia Commons tartalmaz Devecseri vár témájú médiaállományokat.

A devecseri vár vagy más néven devecseri Esterházy-kastély Veszprém vármegyében, Devecser város belterületének északi részén található. A kastély és a hozzá tartozó, nagy kiterjedésű park is a kisváros egyik főutcájának számító 7324-es út mellett található, alig néhány száz méterrel onnan, ahol az út kiágazik a 8-as főútból és keresztezi a Székesfehérvár–Szombathely-vasútvonalat. A parkban jelentős károkat okozott a 2010-es ajkai vörösiszap-katasztrófa.

Története[szerkesztés]

A Bakony hegység északi lábánál, a csodálatos szépségű Somló közelében fekszik Devecser kisvárosa, melynek sok történelmi vihart túlélt várában jelenleg könyvtár működik.

Az első adatok a 15. századból vallanak arról, hogy a környéken birtokos Choron nemesi família egy udvarházban lakott, amelyet azonban 1514-ben Dózsa György felkelő keresztes csapatai elpusztítottak. Az újjáépített lakóházat a törökkel vívott vesztes 1526-os mohácsi csata utáni időszakban a belháborús viszonyok miatt várszerűen megerődítették, vagyis erős kőfallal vették körbe, amit magas őrtorony tagolt, míg körülötte vizesárokkal oltalmazták. Védelmi ellenálló erejét jelzi, hogy 1532-ben a Bécs városának ostromára indult óriási szultáni seregek lovasportyázói nem bírták lerohanni, rendes ostromára pedig nem volt elegendő idő. Devecser erődítménye is részét képezte a haditanács által kialakított végvárrendszernek, amellyel próbálták megállítani a hódító Oszmán Birodalom hordáinak betöréseit a magyar és osztrák területekre. Mivel azonban nem került sor az ágyúkkal vívott hadviselés szabályainak megfelelő kiépítésére, nem számították a jelentősebb végvárak közé. 1562 tavaszán a devecseri vitézek is részt vettek a hegyesdi vár visszafoglalásában, amit még az előző esztendőben szálltak meg a törökök. 1583-ban Choron Margit házassága révén a dúsgazdag Nádasdy bárói család szerezte meg, de mivel nem ez volt a szálláshelyük, nem sok gondot fordítottak az omladozó végvárra. 1626-tól előbb zálogként, majd örökbirtokul az Esterházy főnemesi család tulajdonába került át, így tántoríthatatlan Habsburg-hűségük miatt nem robbantották fel, mint oly sok feleslegessé vált magyar erődítményt.

A késő gótikus eredetű, de reneszánsz hatásokat is mutató épületet 1790-ben R. Zillach tervei alapján késő barokk, majd a 19. században Voyta Adolf tervei szerint eklektikus stílusban megújították.

A 18. században jelentősebb mértékben átépítették, részben megfosztották külső védműveitől, lecsapolták és barokk kastélykertté alakították át a közeli halastavat is. Manapság az egykori Choron-várban működik Devecser városának nyilvános könyvtára, melynek termeiben megcsodálhatók a reneszánsz ajtó- és ablakkeretek.

Képgaléria[szerkesztés]

Források[szerkesztés]