Desperados: Wanted Dead or Alive

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Desperados: Wanted Dead or Alive
Fejlesztő Spellbound
Kiadó Infogrames
Sorozat Desperados-sorozat
Platformok Microsoft Windows
Linux
OSX
Kiadási dátum 2001. április 20.
Legfrissebb kiadás
Stabil 1.01
Műfaj stratégia
Játékmódok egyjátékos mód
USK-besorolás USK 12
Adathordozó CD (1)
A Desperados: Wanted Dead or Alive weboldala

A Desperados: Wanted Dead or Alive egy valós idejű stratégia játék (RTS), melyet a Spellbound készített, és 2001-ben jelent meg az Infogrames gondozásában. A játékban a játékos nem kevesebb, mint hat szereplőt irányíthat a vadnyugati környezetben. A főhős egy egyszerű fegyverforgató, John Cooper, aki a híres vonatrabló, "El Diablo" fejére kitűzött jutalomra pályázik. Mikor Cooper nekifog "El Diablo" megkeresésének, öt barátja is a segítségére lesz. A játék valós idejű, és lopakodáson alapul, csakúgy, mint a Commandos: Behind Enemy Lines (bár a Desperados-ban van egy tűzpárbajos rész, ahol a valós idő nem teljesen igaz). A játék folytatása a Desperados 2: Cooper's Revenge 2006 márciusának végén jelent meg.

Történet[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

A játék 1881-ben játszódik, El Paso-ban. Az utóbbi időben számos vonatot kirabolt egy titokzatos és gonosz bandita, El Diablo (A Gonosz). A Twinnings & Co nevű vasúttársaság ezért 15 000$ jutalmat ígért annak, aki megállítja El Diablo-t. A fejvadász John Cooper elhatározza, hogy megszerzi a jutalmat, de hamar rájön, hogy ez nem olyan egyszerű, mint azt elsőre gondolta. John ezért úgy dönt, hogy régi társaiból (Sam, Doc és Kate) csapatot gyűjt maga köré, akik segítségével elkaphatja a bűnözőket. Kis idő elteltével elfogják Sánchez-t, akiről úgy hizik, hogy ő a tolvajbanda feje. Mikor rájönnek hogy mégsem Sánchez vezeti a rajtaütéseket, szabadon engedik, de ő segít nekik. Az így öt főre duzzadt csapat még egy taggal bővül, mikor Mia, akinek az apját meggyilkolták, megfogadja, hogy bosszút áll apja gyilkosain.

Meglepő fordulat a cselekményben, mikor kiderül, hogy a Marshal (rendőrbíró) aki szintén az üldözött banda nyomában volt, nem más, mint maga El Diablo. A főszereplők, miután a marsall elfogja és bebörtönzi őket titkos barlang-főhadiszállásán, Mia segítségével kiszabadulnak zárkáikból. Cooper végül üldözőbe veszi El Diablo-t, majd az irodájában megöli, egy tűzpárbajt követően.

Szereplők[szerkesztés]

John Cooper[szerkesztés]

John a csapat vezetője. A játék legelején, ő az egyedüli csapattag. A gyakorlóküldetése, vagyis az első pálya a Louisiana-i, Opelousas-ban játszódik. John a csapat legfontosabb tagja, így minden küldetésben részt vesz (kivéve az öt gyakorlóküldetést). Ezenkívül ő a leggyorsabb lövő (három embert tud lelőni egyetlen másodperc alatt a Colt Peacemaker-ével). Cooper egyike annak a két szereplőnek, aki az eszméletlen, vagy halott embereket mozgatni tudja, de ő az egyedüli, aki falon és sziklán tud mászni.

Samuel Williams[szerkesztés]

Sam egy afroamerikai, akit Cooper egy Louisiana-i gyapot-ültetvényről szöktet meg. A gyakorlóküldetése Louisiana indián lakta területén játszódik. Sam a robbanóanyagok megszállottja. A felszerelése tartalmaz dinamitot, egy zsákot, melyben csörgőkígyó tanyázik, valamint kötelet, amivel az eszméletlen embereket tudja megkötözni. Ezenkívül bizonyos küldetésekben a TNT-s hordókat is tudja "használni". Winchester típusú puskája van, így a szereplők közül az ő fegyverének legnagyobb a lőtávja, valamint neki van legtöbb lőszere is. Sam egyike annak a két szereplőnek, aki használni tudja a Gatling-géppuskát, de csak akkor, ha az le van telepítve.

Doc McCoy[szerkesztés]

Doc egy orvos, akit John és Sam a meglincseléstől mentett meg (a louisianai Jennings-ben), ugyanis hamisított. A gyakorlóküldetése a házánál játszódik, egy mocsár mellett. Doc-nak egy erős Colt Buntline Special-ja van, melyhez különlegesen pontos lőszerei is vannak, így a fegyvere egy valóságos mesterlövészpuska. Mivel Doc a tudományok embere, számos kábító-gázos üvegcséje van, melyeket el tud dobni, vagy léggömbbel szállítani. Ezenkívül képes feléleszteni az eszméletlen embereket, valamint meggyógyítani sérült társait. Viharkabátját pedig madárijesztőként használhatja.

Kate O'Hara[szerkesztés]

Kate egy szerencsejátékos, akit a kis csapat Baton Rouge-ban ment meg, miután megvádolják csalással. Kate gyakorlóküldetése is Opelousas-ban játszódik, csakúgy mint Cooper-é. Kate felszerelése póker kártyákból, egy tükörből és egy erős, csöndes, de kis lőtávolságú Derringerből áll. Kate vonzza a férfiakat, mikor a harisnyakötőjét babrálja, majd lerúgja őket, ha kell. Kate rúgása erősebb és gyorsabb, mint Cooper ütése.

Pablo Sánchez[szerkesztés]

Sánchez egy mexikói banditavezér, akit a csapat négy tagja elfog Új-Mexikóban, mert azt hiszik ő a felelős a vonatrablásokért. Mikor rájönnek, hogy Sánchez ártatlan, elhatározzák, hogy kiszabadítják őt a Fortezza erődből, ahova miattuk került. Pablo gyakorlóküldetése az Új-Mexikó-i erődjében játszódik, amit távolléte alatt El Diablo felforgat és kirabol. Sánchez felszerelései közt megtalálható a tequila, ami vonzza az ellenséges őröket, majd megrészegíti őket. Ezenkívül akár sziesztázni is tud, ami miatt az ellenség csak furcsán közelíti meg. Sánchez birtokában van egy levágott csövű vadászpuska, aminek egyetlen lövésével egyszerre akár több ellenséget is megölhet, vagy megsérthet. Sam-hez hasonlóan Sánchez is tudja kezelni a Gatling-géppuskát, de ő akár vinni is tudja azt. Mikor Sánchez betér egy épületbe, ahol három, vagy annál kevesebb ellenség tartózkodik, kidobálja őket az ajtón, így azok elvesztik eszméletüket. Sánchez nagyon erős, így akár két embert is tud cipelni egyszerre, vagy odébb tud tolni nehéz tárgyakat.

Mia Yung[szerkesztés]

Mia egy kínai lány, aki azután csatlakozik a csapathoz, miután a marsall megölte apját. A gyakorlóküldetése egy új-mexikói bányában játszódik. Mia felszerelése egy sípból, petárdákból, mogyoróból és a majmából, Mr. Leone-ból áll. A lánynak ezenkívül van egy fúvócsöve, mely rövid hatótávú, egyszerre csak egy tűt tud belőle kilőni, ami csekély sérülést okoz, de a tűn lévő méreg hatására az áldozat ámokfutásba kezd, amely során mindenkire lőni kezd, legyen az barát, ellenség vagy akár civil. Ha az áldozatot nem lövik le társai az ámokfutása során, akkor végül eszméletlenül esik össze. Mia a csapat legfiatalabb tagja, mindössze 18 éves. Apró mérete miatt könnyen bújik hordókba.

Mr. Leone a majom, apró célzás Sergio Leone-ra, a spagettiwesternek rendezőjére.

Játékmenet[szerkesztés]

A játék híres a nagyon fejlett mesterséges intelligenciájáról. A játékos meg tudja nézni, hogy mit látnak a nem általa irányított szereplők (például az ellenfél). A látómezőt jelző terült megmutatja az ellenfél idegállapotát is. Ha ez zöld, a személy nyugodt. Ha sárgára vált, akkor gyanús neki valami, ha piros, akkor pedig észrevette a csapat valamely tagját. néhány speciális jelzés is van, például rózsaszín, ha Kate elcsábította, vagy fekete, ha Mia eltalálta.

További információk[szerkesztés]