Derkovits Gyula képzőművészeti ösztöndíj

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Derkovits-ösztöndíj szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A Derkovits Gyula festő és grafikus tiszteletére elnevezett Derkovits Gyula képzőművészeti ösztöndíj (röviden: Derkovits-ösztöndíj) 2005-ben ünnepelte létrejöttének ötvenedik évfordulóját: először 1955-ben hirdették meg, hogy anyagi forrást teremtsen a munka- és pénzhiányban élő művészeknek. Az ösztöndíjat kezdettől fogva azok a harmincötödik életévüket még be nem töltött Magyarországon élő és alkotó képző- és iparművészek kaphatják meg, akik a főiskola – mára már egyetem – elvégzése után önálló művészeti tevékenységet folytatnak. Az ösztöndíj a kezdetektől fogva azoknak nyújt támogatást, akik a felsőoktatás rendszeréből már kikerültek, de még nem teremthettek maguknak egzisztenciát. Az első harminc évben a pályázóknak egyéb, főként politikai jellegű kritériumoknak is meg kellett felelniük, a zsűri vizsgálta az alkotói célkitűzés szocialista tartalmát és a művész magatartását is. Az ösztöndíj nyerteseinek szocialista közösségben kellett üzemi alkotómunkát végezniük, nem adhattak el műalkotást, nem vállalhattak köztéri megbízásokat.

A Derkovits-ösztöndíj – amelyet kizárólag művészi-szakmai szempontokhoz kötnek – egy éven át havi meghatározott összeggel (2005-ben hetvenezer forinttal, 2008-ban nyolcvanezer forinttal) járul hozzá a művészek pályakezdéséhez, szakmai fejlődéséhez, előmeneteléhez. Napjainkban is évente rendeznek a Derkovits-ösztöndíjasok alkotásaiból kiállítást. Az ösztöndíj és a művek kiállításának lehetősége sok, ma már híres művészt indított el pályáján.

A Derkovits Gyula Képzőművészeti Ösztöndíj számos nyertese ma már kiváló művész, nevüket közzétesszük, de a névsor korántsem teljes. Nevük után az(ok) az év(ek) szerepel(nek), amikor Derkovits-ösztöndíjban részesültek.

Derkovits-ösztöndíjas művészek, betűrendben[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]