Demey metróállomás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Demey (metróállomás) szócikkből átirányítva)
Demey
A Demey állomás peronjai
A Demey állomás peronjai
Cím
OrszágBelgium
HelyAuderghem,
avenue Gustave Demey
Építési adatok
Megnyitás1977. június 7.
Felhasználási terület
TulajdonosSTIB
ÜzemeltetőSTIB/MIVB
Peronnal rendelkező vágányok száma2
Része ennekbrüsszeli metró
Szomszédos állomások
IdőzónaUTC+01:00
Vasútvonalak
Szolgáltatások
Vonatok5-ös metró
Elhelyezkedése
Demey (Brüsszel)
Demey
Demey
Pozíció Brüsszel térképén
é. sz. 50° 48′ 49″, k. h. 4° 25′ 15″Koordináták: é. sz. 50° 48′ 49″, k. h. 4° 25′ 15″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Demey témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Demey metróállomás a brüsszeli 5-ös metró (Érasme - Herrmann-Debroux) utolsó előtti állomása délkeleti irányban, Auderghem kerületben.

Elhelyezkedése, leírása[szerkesztés]

A metróállomás a felszínen, a belga A4-es autópálya (E411) brüsszeli bevezető szakaszának két iránya között középen helyezkedik el. Oldalfalai teljesen üvegből vannak, ami a brüsszeli metróhálózatban különleges helyet biztosít számára, lehetővé teszi a kitűnő megvilágítást, ugyanakkor a várakozók védelmét az időjárástól. A peronokat gyalogos aluljárón át lehet megközelíteni, az északi oldalon a Louis Dehoux és a Gustave Demey utakról, illetve a bevásárlóközpontok parkolójából, a déli oldalon pedig az Edmond Van Nieuwenhuyse útról.

Története[szerkesztés]

Az állomást 1977. június 7-én nyitották meg, mint az akkori 1A metróvonal végállomását. Nevét a közeli Gustave Demey útról (franciául avenue Gustave Demey, hollandul Gustave Demeylaan) kapta, amit pedig korábban Gustave Demeyről, Auderghem polgármesteréről (1921-1933) neveztek el. 1985. március 23-án nyílt meg a vonal folytatása, ami a közeli csomópont alatt, újra a föld alá bújva, a Herrmann-Debroux állomásig haladt.

A 2010-es években az állomást teljesen felújították, liftekkel, új beléptető rendszerrel látták el. Ennek során művészeti alkotásokat is elhelyeztek, Bob Verschueren és Michel Dusariez kortárs művészek képeit.

Átszállási lehetőségek[szerkesztés]

5 (Érasme – Herrmann-Debroux)
Állomás Átszállási lehetőségek Fontosabb létesítmények
Demey 41 72 Bevásárlóközpontok (élelmiszeráruház és barkácsáruház)

Közeli látnivalók[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Demey (métro de Bruxelles) című francia Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Demey (metrostation) című holland Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]