Ugrás a tartalomhoz

Degree Confluence Project

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Egy GPS kijelzője az Alsóörs külterületén található összefolyás-pontban

A magyar névvel nem rendelkező Degree Confluence Project egy világhálón szerveződő, kizárólag önkéntesek részvételével zajló projekt, melynek célja, hogy felkutassa és fényképekkel dokumentálja a Föld összes konfluencia-pontját (magyarul összefolyás-pontját). Ezek azok a pontok, melyeknek szélességi és hosszúsági koordinátájuk is fokban mérve egész szám.

A projekt leírása[szerkesztés]

A Földet szélességi és hosszúsági körök hálózzák be. Ha ezek közül kiválasztjuk azokat, melyek koordinátái egész fokok, akkor az Egyenlítőn kívül 89 szélességi kört kapunk az északi félgömbön, 89-et a délin (összesen tehát 179-et) , valamint 360 hosszúsági kört. Ezeknek 179 × 360 = 64 440 metszéspontja van, tehát ennyi konfluencia-pont létezik a Földön. Gyakran hozzá szokták még számolni az Északi-sarkot és a Déli-sarkot is, melyeken nem halad át szélességi kör, ezekkel együtt a konfluenciák száma 64 442.

Azonban, mivel a Föld felszínének nagy részét víz borítja, a 64 442 pont többségének felkeresése csak hajóval lenne lehetséges, egészen pontosan 38 409 konfluencia található vízfelületen, emellett 4490 sarkvidéki jégtakarókon helyezkedik el, és csak 21 543 van szárazföldön.[1] Emiatt a projekt csak azt tűzte ki fő céljául, hogy a szárazföldön elhelyezkedő pontokat kutassa fel, illetve azokat a vízieket, melyek közel esnek a partokhoz (bár örömmel fogadják a többi (úgynevezett másodlagos) pont felkeresését is.

Amennyiben egy pont valamilyen jogi okból (pl. magánterület) nem közelíthető meg, akkor az a cél, hogy minél közelebb eljussanak hozzá legális keretek között.

Ha valaki eljutott egy ilyen pontba, fényképeket kell készítenie magáról a pontról és környezetéről, valamint bizonyítékul egy GPS-készülék kijelzőjéről is, majd feltöltenie a mozgalom honlapjára. Egy pontot többször is fel lehet keresni, sőt, ajánlott is, hogy lehessen látni, különböző évszakokban mennyit változik a környezet.

A projekt története[szerkesztés]

1996 februárjában Alex Jarrett az iránti kíváncsiságából, hogy vajon mi lehet az N43°0’0’’ W72°0’0’’ koordinátákon, Peter Cline társaságában felkereste a pontot, és ezzel elindította a mozgalmat.[2] Azóta folyamatosan gyűlnek a megtalálások, de még 2013 elején is több mint 10000 pont felkeresetlenül várta az önkénteseket.

Konfluenciák Magyarországon[szerkesztés]

Magyarország területén 11 összefolyás-pont található, ezek többsége szabadon megközelíthető, de akad köztük zárt magánterületre eső is. Mindegyik pont települések külterületére esik, és már évekkel ezelőtt felmérték őket a projekt keretein belül, többük közelébe geoládát is rejtettek.

Szélesség (É) Hosszúság (K) Település
48 19 Bernecebaráti
48 20 Mátraballa
48 21 Girincs
48 22 Levelek
47 17 Bérbaltavár
47 18 Alsóörs
47 19 Tass
47 20 Kocsér
47 21 Dévaványa
46 18 Királyegyháza
46 19 Dávod

Lásd még[szerkesztés]

  • 45×90 - speciális konfluenciapontok

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. Information about Degree Confluences (angol nyelven). (Hozzáférés: 2013. február 4.)
  2. Information about the Degree Confluence Project (angol nyelven). (Hozzáférés: 2013. február 4.)