Deformált szárny vírus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Deformált szárnyvírus szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Krajnai méh a deformált szárny vírus által okozott betegség tüneteivel

A deformált szárny vírus (deformed wing virus, DWV) a háziméh egy retrovírusa, a háziméh 22 ismert vírusának egyike. Először Japánban izolálták az 1980-as évek elején. Mára világszerte elterjedt. Megtalálható a virágporban és a poszméhméhészetekben is. Graystock et al 2013 Fő közvetítője a háziméhnél az ázsiai méhatka.[1] Nevét a leglátványosabb tünetéről kapta, a szárnyak torzulásáról, elcsökevényesedéséről, és röpképtelenségről, de gyakran társul hozzá lekerekített potroh, bénulás és más idegrendszeri tünetek.

Genomja[szerkesztés]

A vírus genomját 2006-ban hozták nyilvánosságra.[2] Hossza a poly(a) vég nélkül 10140 nukleotid, és egyetlen nagy nyílt olvasóablakot tartalmaz, ami egy 328-kilo Daltonos (kDA) polifehérjét kódol. A középső kódoló sorozat 5'-es vége egy 1144 nukleotidos nem kódoló szakasz, és 3' vége egy 317 nukleotidos nem kódoló szakasz, amit a poly(a) farok követ.

A genom 29,5% adenozint, 15,8% citozint, 22,4% guanint és 32,3% uracilt tartalmaz. A kodon elemzése 39,5% uracilt és 26,8% adenozint talált a harmadik bázis pozíciójában. A vírus nagyobb szerkezeti fehérjéi: VP1 (44 kDa), VP2 (32 kDa), és VP3 (28 kDa). Ezek a poliprotein N-terminálisán fekszenek. A C-terminális vég által tartalmazott sorozat mintázata a picornavírusok jól ismert nem szerkezeti fehérjéit kódolja. Ezek az RNA helikáz, a chimotripszin-szerű 3C proteáz és egy RNS-függő RNS-polimeráz.

A VP1-et a 486-880-as kodonok, a VP3-at a 913-1063-as kodonok kódolják. A VP2 kódjának határa nem pontosan meghatározott, de a VP1 5' felőli végénél helyezkedik el. Egy kisebb fehérje (VP4) lehet még kódolva a 464-486-os kodonok között, de eddig nem bizonyosodott be ennek jelenléte a vírusban.

A VP2 5' felőli részén egy nagyon változékony vezető fehérje helyezkedik el (L protein). Annak ellenére, hogy a polifehérjének mindössze 7,3%-át teszi ki, az Iflaviridae genetikai változatosságának 26,2% t-o 33,3%-áért felelős. Részt vehet a gazda capfüggő mRNA transzlációjának gátlásában, és a riboszómába való behatolás támogatásában.

A retrovírusoknál gyakori VPg fehérje mindössze 23 aminosavból áll. Az RNS 5' felőli végét stabilizálja a transzláció és a szaporodás alatt. Kódját a 2093-2118 kodonok régiója tartalmazhatja közvetlenül a 3C-proteáz mellett, de eddig nincs megerősítve a fehérje jelenléte a vírusban.

Az A, B és C helikáz tartományok az 1460-1575 kodonok között találhatók. A 3C kodonjai a 2183-2327 szakaszban helyezkednek el. A nyolc RdRp tartomány helye a 2493-2828 régióban van.

A vírus genetikai kódjának szerkezete tehát:

5'UTR-L-VP2-(VP4)-VP1-VP3-RNA helikáz-(VPg)-3C proteáz-RNS-függő RNS-polimeráz-3'UTR

ahol a feltételezett fehérjék zárójelben szerepelnek. Ha a VPg jelen van, akkor az RNS 5' felőli végéhez egy másolata kapcsolódik.

Felépítése és virológiája[szerkesztés]

A virion egy 30-nm ikozaéderes részecske, ami egy egyszálú pozitív sodrású RNS-t és három nagyobb szerkezeti fehérjét tartalmaz.

A vírus a kifejlett fertőzött méh fején és potrohán koncentrálódik. Kimutatható reverz transszkriptáz-polimeráz-láncreakcióval a fertőzött méh bármely testrészéből a lábakat kivéve.

Tünetei[szerkesztés]

A betegség legszembetűnőbb tünete a szárnyak tönkremenetele

A deformált szárny vírust (DWV) azzal gyanúsítják, hogy torzulásokat okoz a háziméh potrohán és szárnyain. Megfertőzi a felnőtt méheket és a fiasítást is. A beteg méh szárnyai torzak és használhatatlanok, potrohuk megrövidült és lekerekedett, lábuk és szárnyuk megbénul. Az álcaként fertőzött méh felnőtt életének második napján elpusztul. A vírus idegrendszeri tüneteket is okoz.[3] Mesterséges fertőzéssel azt találták, hogy merevebbé teszi a méhek viselkedését. A fertőzés utáni negyedik napon érzékenyebbek a szacharózra. Az asszociatív tanulásuk is károsodott a tanítás után 2 és 24 órával végzett tesztek szerint. A betegség a tanulás más formáit nem érinti.

A kakugo vírus RNS-e 98%-ban megegyezik a deformált szárny vírussal, és annak altípusának tekintik. Csak az agresszív őrméhek gombatestjeiben találták meg. Az erős tüneteket mutató DWV-vel fertőzött méhek fejében is megtalálható a vírus, míg a tünetmenteseknek csak a potrohából vagy a torából mutatható ki. Egyes kutatók szerint az elnéptelenedés szindrómában a végső összeomlás előtt agresszívabbakká válnak a méhek, és ezért ez a vírus is okolható. Más kutatók vitatják ezt a kapcsolatot.

Az egészségesek nem tűrik meg a beteget a kaptárban. A tünetek erősen korrelálnak a fertőzöttség erősségével. Feltételezik, hogy atkák hiányában is fennmaradna a fertőzés, és a vírus szájon át terjedne. Megtalálható a méhpempőben és az álcák táplálékában is, valamint a herék spermájával is. Az anyáról petére és a visszaöklendezett táplálékkal való terjedés nem jelentős.

Az atka szerepe[szerkesztés]

A DWV súlyos tünetei a súlyos atkafertőzéshez kapcsolódnak.[1] A kutatások kimutatták, hogy az atkával erősen fertőzött méhek tünetei súlyosabbak azokénál a méheknél, amelyek nem atkásak, de erősebben fertőzöttek a vírussal. Az atka nemcsak terjeszti a vírust, hanem az valószínűleg képes benne szaporodni, és felnagyítja annak hatásait. Az atka bizonyítottan képes 10 százalékról 100 százalékra növelni a vírusfertőzöttséget. Ez világszerte a legerősebb ritkító tényező.[4] Az atka és a vírus együtt elnyomja a méh immunrendszerét, és az így még több betegségre is fogékonnyá válik. Az elnéptelenedés szindróma egyik szignifikáns tényezője.[5]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Gunn, Alan (1999. január 30.). „The transmission of deformed wing virus between honeybees (Apis mellifera L.) by the ectoparasitic mite Varroa jacobsoni Oud”. Journal of Invertebrate Pathology 73 (1), 101–106. o. DOI:10.1006/jipa.1998.4807. PMID 9878295.  
  2. Lanzi G., de Miranda J.R., Boniotti M.B., Cameron C.E., Lavazza A., Capucci L., Camazine S.M., Rossi C. (2006) Molecular and biological characterization of deformed wing virus of honeybees (Apis mellifera L.). J Virol. 2006 80(10):4998-5009
  3. Iqbal, J. and Mueller, U. Virus infection causes specific learning deficits in honeybee foragers. Proc Biol Sci. 2007 June 22; 274(1617): 1517–1521
  4. Highly Contagious Honey Bee Virus Transmitted by Mites”, ScienceDaily (Hozzáférés ideje: 2013. december 19.) 
  5. Welsh, Jennifer (7 June 2012) Mites and Virus Team Up to Wipe Out Beehives Live Science, Hozzáférés ideje: 11 June 2012

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Deformed wing virus című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.