DARPA

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Defense Advanced Research Projects Agency szócikkből átirányítva)
Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA)

Alapítva1958
SzékhelyArlington megye, Virginia, Amerikai Egyesült Államok
igazgatóArati Prabhakar
Dolgozók száma240

A Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) témájú médiaállományokat.

A DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency, azaz Fejlett Védelmi Kutatási Projektek Ügynöksége; korábbi nevén ARPA) az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának kutatásokért felelős részlege.

A DARPA független a többi hagyományos katonai kutatás-fejlesztéstől és közvetlenül a védelmi minisztérium felső vezetésének van alárendelve. Körülbelül 240 munkatársa van (ebből 140 műszaki) akik mintegy évi 3,2 milliárd dolláros költségvetéssel dolgoznak. Ezek a számadatok évről évre változnak, mivel a DARPA rövid távú (2-4 éves) kutatásokra koncentrál, melyeket kicsi, a feladatra összeállított kutatócsoportok végeznek.

A szervezet neve először 1972 márciusában változott az eredeti ARPA-ról DARPA-ra, majd 1993 februárjában visszaváltozott ARPA-ra, 1996 márciusától pedig újra DARPA nevet viseli.[1][2]

Története[szerkesztés]

1958-ban alapították, a szputnyik szovjet felbocsátására adott válaszul azzal a céllal, hogy az Egyesült Államok megőrizhesse hadi-technológiai fölényét ellenfeleivel szemben.

Projektjei[szerkesztés]

Közreműködött az ARPANET, a Berkeley UNIX (BSD) valamint a TCP/IP protokollok kifejlesztésében, pontosabban ez a hivatal szponzorálta a projekteket. A részleg nevéhez fűződik az F–117 Nighthawk típusú lopakodó vadászbombázó, és a B–2-es lopakodó bombázó kifejlesztése is.

Az ARPANET mellett az OpenBSD-t is 2,3 millió dollárral szerette volna támogatni, ám Theo de Raadtnak egy, az iraki háborúval kapcsolatos nyilatkozata miatt az összeget visszavonta.

DARPA Grand Challenge[szerkesztés]

Megrendezője és szponzora a DARPA Grand Challenge-nek, egy évente felváltva megrendezett sivatagi, illetve városi robotautó-versenynek, amit 2003 óta megtartanak, egyre nehezebb terepen és egyre hosszabb távon. A 2004-es verseny 10 mérföld hosszú volt, a 15 résztvevő közül egynek sem sikerült teljesítenie.[3] Az autóknak nehéz sivatagi terepen, úttalan utakon, akadályokat leküzdve vagy kikerülve kell a távot minél rövidebb idő alatt teljesíteniük. A járműveket egymástól időben elválasztva indítják. A városi távon a közúti közlekedéstől elzárt útszakaszon kell a járműveknek haladniuk, de itt bizonyos korlátozó feltételeket is be kell tartaniuk (sebességkorlátozás, útakadályokon rombolás nélküli áthaladás, stb).

A részt vevő járműveknek már 175 mérföldet kell megtenniük önállóan, bármiféle külső beavatkozás nélkül (vészhelyzet esetén lehetőség van a jármű leállítására, ez azonban a versenyből való kizárással jár). A győztes csapat jutalma 2 millió dollár. 2008-ban ezt a távot egyetlen csapat sem teljesítette.

Aktív projektek[szerkesztés]

Blackjack – 2018-ban indított fejlesztési program, amelynek célja katonai célokra is alkalmas, olcsó, kis tömegű, alacsony Föld körüli pályán keringő műholdakból álló hálózat kiépítése.[4]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Ray Alderman: ARPA, DARPA, and Jason. militaryembedded.com (angolul) (2016. augusztus 24.) (Hozzáférés: 2021. november 15.)
  2. DARPA timeline. www.darpa.mil (angolul) (Hozzáférés: 2021. november 15.)
  3. http://www.magazine.ucla.edu/features/no_drivers/index1.html No Drivers Wanted
  4. Blackjack. www.darpa.mil. (Hozzáférés: 2021. július 8.)

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]