Debrecen–Nyírbátori HÉV

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Debrecen–Nyírbátori HÉV
Nyomtávolság:1435 mm
Debrecen főpályaudvar
Baromfivásártér
(5)
Böszörményi út (5)
Nyulas (5)
(3)
Nagyerdei elágazás (3)
Pallag (3)
Apafa
100
Dombostanya mh.
Hajdúsámson
Hajdúsámsoni tanyák
Tamásipuszta
Tisztavíz mh.
Aradványpuszta
112
Nyíradony
Szakolykert
Nyírmihálydi
Nyírgelse
Szalmadpuszta
Nyírbogát
113
Nyírbátor

A Debrecen–Nyírbátori HÉV a debreceni főpályaudvarról indult és a város magját nyugat felől megkerülve a Nagyerdőn és Pallagon át közlekedett előbb Hajdúsámson, majd Nyírbátor felé.

Története[szerkesztés]

1906. július 29-én nyitották meg egy a főpályaudvart az 5-ös villamos nyomvonalával összekötő szakasz, az 5-ös villamos Baromfivásártér és Nyulas közötti szakasza, illetve onnan Hajdúsámsonig újonnan épített szakaszok felhasználásával Debrecen–Hajdúsámsoni HÉV néven. 1911. július 29-én nyitották meg a Hajdúsámsont Nyírbátorral összekötő szakaszt, s ekkor vette fel a Debrecen–Nyírbátori HÉV nevet. Pallag utáni szakasza a MÁV mai Debrecen–Mátészalka vasútvonalának az elődje.

1924-től összekötötték az 1-es villamos nagyerdei szakaszával és a Nagyerdei Gyógyfürdő és Pallag között megindult a 3-as villamosvonal.

1950-ben államosították és vonalát Apafánál a MÁV Budapest-Nyíregyháza vonalába kötötték be. Innentől a belvárost keletről elkerülve a MÁV vonalán haladt, annak részévé vált, s régi szakaszait csak a villamosok használták.

Ma a MÁV Debrecen-Mátészalka vonalának feleltethető meg.

Útvonala[szerkesztés]

A főpályaudvartól (ma inkább nagyállomásként emlegetik) indult nyugat felé, majd a Salétrom utcán át jutott el a Baromfivásártérig, a mai Nyugati utcáig, majd innen az 5-ös villamos vonalát használva a Böszörményi úton át haladt Nyulasig. Itt egy nem villamosított üzemi vágányon át jutott ki a Pallagi útra, ahol Pallagon át indult tovább Hajdúsámson, majd meghosszabbítása után Nyírbátor felé.

Mai útvonala immár nagyvasúti vonalként a MÁV Debrecen–Mátészalka vonala.

Kapcsolata más vonalakkal[szerkesztés]

  • A Baromfivásártér és Nyulas között az 5-ös villamos vonalát használta.
  • 1924-től a 3-as villamos használta a Nagyerdei elágazás és Pallag közti szakaszát.
  • Később a 7-es villamos használta a Tüdőklinika és Nagyerdei elágazás közti szakaszát.

Források[szerkesztés]