Deani-erdő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Deani-erdő
Ország Egyesült Királyság
Elhelyezkedése
Deani-erdő (Egyesült Királyság)
Deani-erdő
Deani-erdő
Pozíció az Egyesült Királyság térképén
é. sz. 51° 47′ 24″, ny. h. 2° 32′ 24″Koordináták: é. sz. 51° 47′ 24″, ny. h. 2° 32′ 24″
A Wikimédia Commons tartalmaz Deani-erdő témájú médiaállományokat.

A (Királyi) Deani-erdő (angolul Forest of Dean) régió Gloucestershire-ben, Angliában. Hozzávetőleg háromszög alakú, nyugatról és északról a Wye folyó, délről a Severn folyó, keletről Gloucester város határolja. Területén mintegy 110 négyzetkilométer vegyes erdő található, amely Anglia legősibb megmaradt erdői közé tartozik. A régió a Deani erdő önkormányzat névadója.

Az erdő legfontosabb városa és adminisztratív központja Coleford; Cinderford is forgalmas központ. A régió viszonylagos elzártsága miatt sajátos, ízes helyi angol dialektus fejlődött ki.

1938-ban az erdőt nemzeti parkká nyilvánították, és az Erdészeti Bizottság felügyelete alá került.

Története[szerkesztés]

A terület erőforrásait, beleértve a vasércet és a faszenet már a rómaiak is kiaknázták, akik meg is telepedtek itt. Később, a Tudor-dinasztia idején az erdőt csak az uralkodók használhatták vadászterületként, de gazdag vasérckincse újra a vas fő lelőhelyévé tette Angliában. Nagyon kedvelt volt az erdőből származó fa, amiből a Tudor-korban hajókat építettek, például a Mary Rose-t. Még később szenet fedeztek fel itt, ami a bányászat gyors fejlődéséhez vezetett. A kereskedelmi szénbányászat az 1980-as évekig folyt, de még mindig használatban van néhány kis privát bánya.

A bányászat lehanyatlása egy ideig érzékenyen érintette a régiót, de hamarosan high-tech iparágak telepedtek meg, amelyeket a kedvezmények és a jó munkaerő vonzott ide. A régió fontos bevételi forrása a turizmus és a mezőgazdaság is.

Az erdő területén élő lakosság máig megtartotta a középkorban megszerzett feudális jellegű juhlegeltetési jogát, és a Speech House-ban fenntartja a "királyi erdész-bíróságát", mely napjainkban jogi anakronizmusnak számít.

A régió híres szülöttei[szerkesztés]

Fontosabb falvak és városok[szerkesztés]

Érdekes helyek[szerkesztés]