Deadpool (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Deadpool
(Deadpool)
2016-os amerikai film

Ryan Reynolds a film 2015-ös, vancouver-i forgatásán.
Ryan Reynolds a film 2015-ös, vancouver-i forgatásán.
RendezőTim Miller
ProducerSimon Kinberg
Ryan Reynolds
Lauren Shuler Donner
Vezető producerJonathon Komack Martin
Stan Lee
Paul Wernick
AlapműDeadpool
Műfaj
ForgatókönyvíróRhett Reese
Paul Wernick
FőszerepbenRyan Reynolds
Morena Baccarin
Gina Carano
ZeneJunkie XL
OperatőrKen Seng
VágóJulian Clarke
Gyártás
Gyártó
OrszágUSA
Nyelvangol
Forgatási helyszín
  • Vancouver
  • Victoria
  • Detroit
  • Joe Louis Arena
  • Játékidő108 perc
    Költségvetés58 millió $ (becsült)[1]
    Képarány2,35:1
    Forgalmazás
    ForgalmazóMagyarország InterCom Zrt.
    USA 20th Century Fox
    BemutatóUSA 2016. február 12.
    Magyarország 2016. február 11.
    KorhatárAmerikai Egyesült Államok R (mozi)
    Magyarország Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott (mozi)
    Bevétel754,5 millió $[2]
    Kronológia
    ElőzőX-Men: Az eljövendő múlt napjai
    KövetkezőDeadpool 2.
    További információk
    A Wikimédia Commons tartalmaz Deadpool témájú médiaállományokat.
    SablonWikidataSegítség

    A Deadpool 2016-ban bemutatott amerikai szuperhősfilm, amely a Marvel Comics képregények azonos nevű szereplőjén alapul. Ez a nyolcadik X-Men-film, a sorozathoz azonban csak lazán kapcsolódik a története, azok egyfajta paródiájának tekinthető. A film rendezője Tim Miller, a forgatókönyvet Rhett Reese és Paul Wernick írta. A főbb szerepekben Ryan Reynolds, Morena Baccarin, Ed Skrein, T. J. Miller, Gina Carano, Brianna Hildebrand, Stefan Kapičić, és Leslie Uggams. A forgatás 2015. március 23-án kezdődött és 2015. május 29-én fejeződött be Vancouverben (Kanada). Az utólagos felvételek ugyanezen év novemberében készültek.

    Észak-Amerikában 2016. február 12-én, Magyarországon 2016. február 11-én mutatták be.

    A történet szerint egy rosszul sikerült műtét után Wade Wilson különleges és új képességre tesz szert (a sérülésekből hihetetlenül gyorsan felgyógyul), azonban arcát ugyanakkor elcsúfítják, ezért arra szánja el magát, hogy levadássza a személyt, aki ezt tette vele.

    Cselekménye[szerkesztés]

    A film egy Dopinder nevű taxisofőrrel indít, aki egy Wade Wilson nevű exkommandóst visz el, aki már zsoldosnak állt és Deadpool néven dolgozik. Dopinder egy hídhoz viszi Deadpoolt, kettejük beszélgetéséből kiderül, hogy utóbbi egy Ajax nevű férfit üldöz (valódi neve Francis), aki tönkretette az arcát és ezért bosszút akar állni rajta. Deadpool a hídról leugorva rajtaüt Ajax csapatán, közben többször is kiszól a közönséghez és elmeséli, miképp jutott idáig.

    Wade Wilson zsoldosként tengeti életét, általában pitiáner ügyeket intézve, estéit pedig a barátja, Cserkész kocsmájában tölti, amit bérgyilkosoknak üzemeltet. Itt ismerkedik meg Vanessával, a prostituálttal, akivel jobban is megismerik egymást, így végül összejönnek. A hosszas együttlétet azonban megszakítja az, hogy Wade-nél súlyos rákot diagnosztizálnak, amire több módszert is ki akarnak próbálni, eredménytelenül. Ekkor felbukkan egy Toborzó nevezetű ember, aki Wade-hez hasonló beteg embereket keres fel, gyógyulást ígérve nekik, valamint azt, hogy különleges képességekkel ruházzák fel őket. Wade először habozik, de végül elhagyja Vanessa házát és jelentkezik a programba. Wade-et a szintén ebben a programban kezelt Ajax veszi kezelésbe, aki gyors reflexeket kapott, valamint elhaltak az idegvégei, így nem érez fájdalmat. Ő és társa, a gigantikus erővel megáldott Angel - aki gyufaszálakat rágcsál - különböző kínzásokat hajt végre Wade-en, hogy ezzel előhozzák a génjeiből a mutáns képességeit, ami a gyógyulását is eredményezi. Ez végül egy inkubátorban sikerül is, ahol Wade sejtjei elsajátítják a regeneráció képességét, viszont a bőre eltorzul. Ajax elárulja, hogy rendbe tudná ezt hozni, de nem akarja, valamint hogy valójában a programot azért csinálják, hogy végül az így létrejött mutánsokat eladják katonának. Wade sikeresen megszerzi Angel egyik gyufáját és berobbantja az inkubátort, majd összecsap Francis-szel, aki egy vasrúddal a felgyulladó épület padlójához szögezi.

    Mindenki azt hiszi, hogy Wade meghalt az épületben, de a regenerálódásának hála, túlélte. Arcának eltorzulása miatt nem mer visszatérni Vanessához, ezért egy vak Al nevű nőnél száll meg, miközben Cserkész tanácsára álcában kezd vadászni Francisra, hogy továbbra is halottnak higgyék. A kocsma zsoldosainak élet-halál harca után elnevezi magát Deadpoolnak, majd a vadászat előrehaladtával szép lassan teljesen elkészíti piros jelmezét. Egy idő után sikerül eljutnia a Toborzóhoz, akiből kiszedi Francis helyzetét, majd Dopindert leintve utána ered - így jut el a film kezdetéhez.

    Miután Deadpool végez Francis embereivel, magát a férfit és elkapja. Épp ellátná a baját, amikor megérkezik az X-Men-től Kolosszus és tanonca, Negaszónikus Tini Torpedó, akik nem nézik jó szemmel Wade ámokfutását. Beszélgetésük ideje alatt Francis elszökik, Deadpoolt pedig Kolosszus magához bilincseli, hogy elvigye az X-Menek főhadiszállására, ám az levágja lebilincselt kezét, és egy szemétszállítóba ugorva megszökik.

    Francis már tudja, hogy Wade életben van, és Cserkész kocsmájában arra is rájön, hogy mi Wade igazi gyenge pontja: Vanessa. Cserkész figyelmezteti barátját, aki elmegy Vanessa munkahelyére, hogy végre beszéljen vele, ám Franciséknek sikerül elkapniuk őt. Miután az összecsapásuk helyét Francis SMS-ben elküldi neki, Deadpool összeszed minden létező fegyvert, amit talál, majd az X-Birtokon Kolosszus és Torpedó segítségét kéri. A hármast Dopinder fuvarozza el az összecsapás helyszínéhez, egy roncstelephez - ám a fegyvereket a kocsiban felejtik, ezért Deadpool csak a katanáira számíthat.

    Mialatt Kolosszus a még nála is erősebb Angellel harcol Torpedóval, Deadpool megöli Francis minden emberét - kivéve régi ismerősét, Bobot -, majd Francis után ered. A roncs tetején látja, hogy Francis egy inkubátorban - amiben őt is kezelték - próbálja megöletni Vanessát, ám harc közben az egyik katanájával betöri az üveg egy részét. Az Angellel folytatott harc során Torpedó erejét felhasználva berobbantja a roncs alját, ami miatt a tetején lévők zuhanni kezdenek, ám mind életben maradnak, amit Vanessa éppen az inkubátornak köszönhet. A földre érve Deadpool legyőzi Francist, mire az bevallja, hogy sose tudta volna helyrehozni az arcát, ezzel is csak heccelte őt. Kolosszus elmondja Deadpoolnak, hogy azzal válhat igazi hőssé, ha most életben hagyja a férfit, ám ő egyáltalán nem vágyik a hőslétre és kinyírja a fickót. Ezután Kolosszus és Torpedó Angellel távoznak, mialatt Vanessa leveszi Deadpool piros maszkját - és az alatta lapuló Hugh Jackman maszkot is - és elmondja, hogy neki nem számít Wade kinézete. Ezután megcsókolják egymást.

    A stáblista utáni jelenetben Deadpool a Meglógtam a Ferrarival stáblista utáni jelenetét adja elő változtatásokkal, vagyis azt üzeni a nézőknek: "Ennyi, vége. Menjetek haza." Ám ezután mégis visszajön, hogy beszéljen egy picit az érkező Deadpool 2-ről és az abba érkező időutazó mutánsról, Kábelről. Elmondása alapján még nem találták meg az ideális színészt, de sok esélyest lát a szerepre: köztük van Dolph Lundgren és Keira Knightley is (persze mindez csak tréfa).

    Szereplők[szerkesztés]

    Szerep Színész Magyar hang[3]
    Wade Wilson / Deadpool Ryan Reynolds Nagy Ervin
    Vanessa Carlysle Morena Baccarin Ónodi Eszter
    Angyalpor Gina Carano Trokán Nóra
    Negaszonikus Tini Torpedó Brianna Hildebrand Törőcsik Franciska
    Francis / Ajax Ed Skrein Fenyő Iván
    Cserkész T. J. Miller Mészáros Máté
    Vak Al Leslie Uggams Tóth Judit
    Kolosszus Stefan Kapičić Törköly Levente
    Dopinder, taxisofőr Karan Soni Joó Gábor
    Meghan Orlovsky Taylor Hickson Pekár Adrienn

    További magyar hangok: Schneider Zoltán, Elek Ferenc, Kálloy Molnár Péter, Szabó Dávid, Szűcs Péter Pál, Menszátor Attila, Fellegi Lénárd, Gyurin Zsolt, Formán Bálint, Hermann Lilla, Hegedüs Miklós, Juhász György, Kis-Kovács Luca, Dézsy Szabó Gábor, Farkas Zita, Bordás János, Berkes Boglárka, Bercsényi Péter, Baráth István, Bárány Virág

    Fogadtatás[szerkesztés]

    A film általánosságban pozitív értékeléseket kapott a kritikusoktól. A Metacritic oldalán a film értékelése 2016 februárjában 65% volt, ami 47 véleményen alapult.[4] A Rotten Tomatoeson ugyanekkor 84%-os minősítést kapott, 189 értékelés alapján.[5]

    Fordítás[szerkesztés]

    • Ez a szócikk részben vagy egészben a Deadpool_(film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

    Jegyzetek[szerkesztés]

    1. Deadpool (2015). The Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2016. február 14.)
    2. DEADPOOL. Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2016. február 15.)
    3. ISzDb – deadpool (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2016. február 15.)
    4. DEADpool. Metacritic. (Hozzáférés: 2016. február 15.)
    5. deadPOOL. Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2016. február 15.)

    További információk[szerkesztés]