De bello Africo

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Az afrikai háborúról

Szerző nem ismert
Eredeti cím De bello Africo
Megírásának időpontja i. e. 1. század
Nyelv latin
Témakör Caesar afrikai hadjárata
Részei 98 fejezet
Külső hivatkozás http://www.thelatinlibrary.com/caesar/bellafr.shtml

A De bello Africo (latinul: Az afrikai háborúról) egy latin nyelvű történeti mű, amely a Caesari-corpus részét képezi. Bár szerzősége máig vitatott, a tudósok elvetették azt a gondolatot, miszerint valóban Iulius Caesar lenne a szerzője. Azért tartozik mégis a Caesari-corpushoz, mert igen sokáig a valóban Caesar által írt művekkel együtt hagyományozódott. Továbbá azért hitték sokáig úgy, hogy a szerzője maga Caesar, mert stílusában és az elbeszélés módjában hasonlít a gall háborúról és polgárháborúról írt műveihez. A mű egy könyvből áll, ami 98 fejezetet tartalmaz. Részletezi a hadvezér afrikai hadjáratát republikánus ellenfeleivel szemben.

Magyarul[szerkesztés]

  • Caesar utolsó hadjáratai / Az alexandriai háború / Az afrikai háború / A hispániai háború; ford., jegyz., utószó Hoffmann Zsuzsanna; Szukits, Szeged, 1999

Külső hivatkozások[szerkesztés]

A mű latin nyelven, online: http://www.thelatinlibrary.com/caesar/bellafr.shtml

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a De Bello Africo című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.