De Tomaso

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
De Tomaso
De Tomaso Logo.png
Típus
  • vállalkozás
  • autógyár
Alapítva 1959
Székhely Modena
Alapító Alejandro de Tomaso
Iparág autógyártás
Forma S.p.A.
A Wikimédia Commons tartalmaz De Tomaso témájú médiaállományokat.

A De Tomaso olasz autógyártó cég. Az argentin születésű Alejandro de Tomaso (1928–2003) alapította Modenában 1959-ben. Eredetileg különféle prototípusokat és versenyautókat gyártott, köztük egy Formula–1-es autót Frank Williams csapatának 1970-ben. Az autóipar legtöbb finanszírozása de Tomaso testvére, Amory Haskell Jr, a Rowan Industries cégtől. 1971-ben a Ford 84%-os részesedést vásárolt a De Tomasóban a Rowantól, miközben Alejandro de Tomaso maga tartotta a mérleget. Ford 1974-ben vissza fogja adni az autógyártó részesedését Alejandronak. A De Tomaso márkát 2014-ben megvásárolta a hongkongi székhelyű Ideal Team Ventures, és 2019-ben az újonnan alapított vállalat bemutatta első termékét, a P72 nevű, retro stílusú sportautót.

A társaság tovább fejlesztette és gyártotta mind sportautókat, mind luxusautókat, nevezetesen a Ford motorral ellátott olasz testű Mangusta és a Pantera nagy turnéjait. 1976-tól 1993-ig a De Tomaso az olasz Maserati sportautók gyártója volt, és az autók gyártásáért volt felelős, ideértve a Biturbo, a Kyalami, a Quattroporte III, a Karif és a Chrysler TC autókat. A De Tomaso 1973 és 1993 között a Moto Guzzi motorkerékpár-társaság tulajdonosa volt.

A De Tomaso 2004-ben felszámolás alatt állt, bár az új autók gyártása ezen időpont után folytatódott. 2008-ra vevőt kerestek a De Tomaso gyárhoz és védjegyekhez, a bíróság által kinevezett felszámolók szerint. 2009-ben Gian Mario Rossignolo megvásárolta a De Tomaso védjegyet és új társaságot alapított a De Tomaso Automobili SpA néven. Rossignolo azt tervezte, hogy alvázát és karosszériáit összeállítja a Delphi Automotive régi gyártóüzemének egyikében, Livornóban, és felépíti a karosszériát, festi fel és befejezi autóit a Grugliascóban lévő egykori Pininfarina gyárban.

2012 májusában a De Tomaso ismét eladásra került, miután üzleti tervük nem tudott elegendő pénzügyi támogatást szerezni. 2012 júliusában Rossignolót letartóztatták, miután azt állították, hogy 7500 000 euró értékű állami pénzeszközt használt vissza. 2012 szeptemberében felmerült a spekuláció, hogy a BMW érdeklődhet a márkagyár iránt, hogy új BMW modelleket állítson elő.

2014-ben az eredeti modenai műhely elhagyatott volt.

2015 áprilisában egy olasz csődbíróság jóváhagyta a társaságnak a hongkongi székhelyű Consolidated Ideal Team Ventures részére történő eladását 1 050 000 euró értékben. Az eladási jelentés szerint "A vevő ügyvédje bejelentette, hogy az Ideal Team Venture tervezi Kínában De Tomaso nevű autók gyártását."

De Tomaso sportkocsik[szerkesztés]

Vallelunga[szerkesztés]

A De Tomaso első közúti gyártási modellje az 1963-ban bevezetett Vallelunga (a versenykerék név után) volt. Ez a középmotoros sportautó 104 lóerővel (78 kW) osztotta meg a Ford Cortina-t, és képes volt elérni a legnagyobb sebességet. 215 km/h (134 mph) sebességgel. Alumínium vázszerkezettel rendelkezik, amely a De Tomaso autók közös jellemzője lett. Az első 5 autót alumínium karosszériával gyártották, míg a gyártási autók üvegszál karosszériával készültek.

Mangusta[szerkesztés]

De Tomaso Mangusta

Az 1966-ban bemutatott Mangusta volt az első jelentős mennyiségű De Tomaso. A Mangustával a De Tomaso az európai Ford motorokról váltott át. Az autóban 4,7 literes vasblokkos V8-as motor és acél- és alumíniumkupé-karosszéria szerepelt a Ghiatól - egy olasz autóbuszépítő, melyet Alejandro de Tomaso is irányított. Körülbelül 400 Mangustust építettek a termelés 1971-es befejezése előtt.

Pantera[szerkesztés]

De Tomaso Pantera

A Mangustát a Pantera követte. 1971-ben jelent meg egy 351 Cleveland Ford V8-cal és egy alacsony, ék alakú karosszériával, amelyet a Ghia Tom Tjaarda tervezett. A Forddal kötött megállapodással De Tomaso eladta a Panterast az Egyesült Államokban a Ford Lincoln és Mercury kereskedőin keresztül. 1971 és 1973 között 6 128 Panterast gyártottak Modenában, a legtöbb autót De Tomaso gyártotta. Az 1973. évi olajválság és más tényezők arra kényszerítették a Fordot, hogy 1973 végén, néhány hónappal azután, hogy megvásárolta a De Tomaso összes részvényét, és átvegye a teljes gyártási folyamat irányítását a három gyárban, amelyek megosztották az észak-olaszországi munkaterhelést, a Pantera üzletből vonultak ki.

De az argentin megőrizte a Fordtól a gépkocsi gyártásának jogát a "világ többi része" számára, így az 1970-es és 1980-as években évente kevesebb mint 100 autóval folytatott Pantera gyártását folytatta jelentősen csökkentett méretben. Ettől kezdve az autók nagyrészt kézzel készültek, még korábban is.

A Marcello Gandini szemcserejét, a felfüggesztés átalakítását, a részleges alváz átalakítását és egy új, kisebb Ford-motort, a Pantera 90 Si modellt (az iniezione-t - olasz az üzemanyag-befecskendezés számára) 1990-ben mutatták be. 41 90 Si modell volt gyártva 2 ütközést tesztelték, 38 eladtak, és 1 példa közvetlenül egy múzeumba került mielőtt a Panterat 1993-ban véglegesen megszüntették, hogy helyet biztosítson a radikális, szénszálú testű Guarànak.

Guarà[szerkesztés]

A Guarà a Pantera utódja volt, és 1993-ban kezdte meg a gyártást. A Guaràt Carlo Gaino tervezte, a Synthesis design, egy olasz formatervezési ház; Gaino tervezte a Maserati Barchettat is. Egy 1991-es Maserati versenyautó alapján, amely Ford és BMW alkatrészeket tartalmaz egy kompozit karosszériában, a Guarà kapható kupé és barchetta változatban. Mint minden De Tomasos esetében, a Pantera kivételével, a termelés is korlátozott és szórványos volt.

Biguà és terepjárók[szerkesztés]

A 2000-es évek elején De Tomaso két másik autót tervezett, de mindkettő megszakadt. A kétüléses Gandini stílusú kabriót, a Biguàt egy 1996-os genfi koncepció alapján fejlesztették ki, a Qvaleval közösen, amely egy amerikai cég, amely már régóta európai sportautókat importált az USA-ba. Mivel azonban a Biguà gyártása - amelyet Mangustának neveztek el - megkezdte, De Tomaso és Qvale közötti kapcsolat gyengült; Qvale vette át az autót, és Qvale Mangusta néven újratöltötte. A termelés rövid élettartamú volt, és a Qvale olasz gyárát 2003-ban az MG Rover vásárolta meg, majd a Mangusta mechanikáit használták az MG XPower SV alapjául. 2002 áprilisában a De Tomaso elindította a terepjáró járművek építésére irányuló projektet egy új kalabriai gyárban az UAZ orosz társasággal közösen, de ez is megbukott. Az üzlet előrejelzése szerint 2006-ra évi 10 000 autó gyártási sebessége lenne: azonban nem építettek autót, a De Tomaso pedig 2004 júniusában önkéntes felszámolás alatt állt, Alejandro de Tomaso halála után, 2003-ban. A Guarà néhány piacon elérhető maradt 2005-ben és 2006, de úgy tűnik, hogy 2004 után nem építettek autót.

P72[szerkesztés]

The De Tomaso P72 on the Goodwood hill climb course
A De Tomaso P72 első megjelenése a 2019-es Goodwood Fesztiválon

A P72 egy retro stílusú sportautó, amelyet a 2019. évi Goodwood Fesztiválon mutattak be az újonnan megreformált De Tomaso márkanév alatt. Jowyn Wong tervezte az autó a P70 tiszteletére, egy versenyautó, amelyet Carrol Shelby készített és Peter Brock stílusban készített a De Tomaso számára, az 1960-as évek végén. Az autó tervezésének célja az 1960-as évek LeMans versenyautóinak visszatérése. Az autó belsejének célja, hogy modern megjelenésű legyen, optikai műszerekkel. Az LMP1 szabvány szerint épített alvázt megosztják az Apollo Automobil testvérvállalatának Intensa Emozione társaságával.

De Tomaso luxusautók[szerkesztés]

Noha De Tomaso elsősorban nagy teljesítményű sportautók gyártójaként ismert, a cég az 1970-es és 1980-as években apró számú luxuskupót és szalonokat is gyártott.

Az 1971. évi Deauville arra törekedett, hogy a modern Jaguar és a Mercedes-Benz szalonokkal versengjen. Ugyanazzal a motorral, mint az elülső szerelt Pantera, a Deauville-t egy szögletes Tjaarda / Ghia négyajtós testbe öltöztették. Az építkezés minőségének szempontjából a Deauville nem versenytársaival, különösen a németországi versenytársakkal. Annak ellenére, hogy 1985-ig továbbra is a De Tomaso kínálatában maradt, mindössze 244 készültek. Alejandro de Tomaso feleségének, Isabelle Haskell amerikai versenyzőnek egyetlen birtok példája épült.

1972-ben De Tomaso bemutatta a Deauville alapú kupéját kissé lerövidített Deauville alvázlal és ugyanazzal a Ford V8 motorral, Longchamp néven. Testfelépítése azonban lényegesen különbözött, és a Lancia Marica prototípus befolyásolta, amelyet szintén Tom Tjaarda tervezett. A gyártás 1989-es befejezéséig összesen 409 autót gyártottak mindenféle változatból.

Maserati[szerkesztés]

Az olasz kormány segítségével De Tomaso 1976-ban vette át a Maseratit, miután tulajdonosa, a Citroën kijelentette, hogy már nem támogatja a veszteséges társaságot. Az első bevezetett Maserati De Tomaso, a Kyalami egy Frua által újratervezett Longchamp volt, a Ford motort a Maserati saját 4,2 literes V8-ja váltotta fel. A Kyalami 1983-ig maradt gyártásban, amikor azt felváltotta a két évvel korábban bevezetett Biturbo. A De Tomaso tulajdona alatt bevezetett egyéb autók a Quattroporte III / Royale és IV, a Barchetta, a Ghibli és a Shamal. Az utóbbi összes autó, a Quattroporte III kivételével, a Biturbo, míg a Quattroporte a Kyalami platformon alapult. De Tomaso bevezette a platformmegosztás ezen koncepcióját, hogy megtakarítsák a fejlesztési költségeket az új modelleknél. 1993-ban a De Tomaso eladta a Maseratit a Fiat SpA-nak a visszaeső eladások és az alacsony jövedelmezőség miatt.

Innocenti[szerkesztés]

1976-ban az Innocentit átadták Alejandro de Tomasónak, és a De Tomaso csoport átszervezte Nuova Innocenti néven.

1976 és 1987 között az Innocenti csúcskategóriája az Innocenti Mini de Tomaso volt, a De Tomaso által kifejlesztett Innocenti Mini sport verziója, amelyet eredetileg a BLMC 1275 cc motorral, 1982 és 1987 között pedig egy 1,0 literes 3 hengeres turbófeltöltésű Daihatsu motor.

De Tomaso 1993-ban eladta az Innocentit a Fiat számára.

Revival[szerkesztés]

2009-es beszerzés[szerkesztés]

2009-ben a De Tomaso-védjegyet a Fiat volt ügyvezetője, Gian Mario Rossignolo vásárolta meg, aki új társaságot alapított De Tomaso Automobili SpA néven. A társaság új üzleti tervében három modell gyártására hívtak fel összesen 8000 járműre: 3000 kereszteződésre, 3000 limuzinra és 2000 kétüléses sportautóra.

2011 De Tomaso Deauville[szerkesztés]

Deauville Concept Genfben 2011-ben

A 2011. évi genfi autókiállításon De Tomaso új modellt mutatott be. Az új De Tomaso Deauville ötajtós ferdehátú/keresztirányú jármű lett volna négykerékmeghajtással, amely stílusának részleteiben idézi a BMW és a Mercedes-Benz modelleit. A javasolt termékválaszték két benzinmotorot tartalmaz 300 és 500 lóerővel, valamint a VM Motori dízelüzemét 250 lóerővel. A Deauville prototípus maradt, mivel az új társaság soha nem kezdte meg a gyártást, és a társaság elnökét, Rossignolót 2012-ben letartóztatták az olasz kormánytól a De Tomaso márka fellendülésére elkülönített pénzeszközök jogellenes felhasználása miatt. Ennek eredményeként a vállalat 900 alkalmazottját elbocsátották. Rossignolo csalódás és sikkasztás miatt 2018-ban öt és fél év börtönbüntetésre ítélte.

2014-es akvizíció[szerkesztés]

A De Tomaso márkanévhez fűződő jogokat 2014-ben Norman Choi, az Ideal Team Ventures kapta meg. Az új vezetés Choi vezetésével vállalta a márka újjáélesztését. Öt évvel később, a De Tomaso márka 60. évfordulója alkalmából, a Goodwood Fesztiválon a piacvezető bemutatta első termékét, a P72 retro stílusú sportkocsit. Az autó fejlesztés alatt állt "Project P" kódnév alatt. Az új autó az Apollo Intensa Emozione monokokos alvázán alapul, a De Tomaso testvére, az Apollo Automobil gyártmányú autóval, és 72 darab autó kerül értékesítésre.

Formula–1[szerkesztés]

De Tomaso 505/38, 1970

De Tomaso 1961 és 1963 között egy maroknyi Formula–1-en jelent meg, saját alvázukkal és motorjaikkal. 1962 folyamán megjelent a De Tomaso 801, eredeti 135 fokos 1498 cm3 V8-cal, állítólagos 200 CV (147 kW) sebességgel 9500 ford / perc sebességgel, és egy hatfokozatú De Tomaso sebességváltóval (bár feltehetően Valerio Colotti fejlesztette ki). Az autó makacs és kissé nem aerodinamikus kialakítása néhány kérdést vet fel a korabeli írók körében, csakúgy, mint az állítólagos maximális teljesítmény. A De Tomaso 801 számos versenyen jelent meg, de csak egyszer jelent meg, az 1962-es olasz Nagydíjon, ahol nem sikerült bejutni.

De Tomaso ezután készített egy Formula–1-alvázat (Gian Paolo Dallara tervezte) Frank Williams Racing Cars számára, hogy az 1970-es Formula 1 szezonban felhasználhassa. Az autó nem volt versenyképes, mivel nem sikerült befejeznie az év első négy versenyét. Az ötödikben, a Holland Nagydíjon a De Tomaso 505/38 megfordult és tüzet gyújtott, Piers Courage sofőrét ölve meg. A csapat kitartott, először Brian Redman, majd Tim Schenken mellett. Eredmény nélkül azonban a partnerség a szezon végén megszűnt.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a De Tomaso című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]