Dečani kolostor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Koszovó középkori műemlékei világörökségi helyszín része
Dečani kolostor
Világörökség
A dečani kolostor katholikonja
A dečani kolostor katholikonja
Adatok
OrszágKoszovó
Világörökség-azonosító724-001
TípusKulturális helyszín
KritériumokII, III, IV
Felvétel éve2004
Veszélyeztetettség2006–
Elhelyezkedése
Dečani kolostor (Koszovó)
Dečani kolostor
Dečani kolostor
Pozíció Koszovó térképén
é. sz. 42° 32′ 48″, k. h. 20° 15′ 57″Koordináták: é. sz. 42° 32′ 48″, k. h. 20° 15′ 57″
A Wikimédia Commons tartalmaz Dečani kolostor témájú médiaállományokat.

A dečani kolostor (szerbül Манастир Високи Дечани / Manastir Visoki Dečani, albánul Manastiri i Deçanit) jelentős szerb ortodox keresztény kolostor, mely Koszovó Metóhia (Metohija) nevű régiójában, vagy más megközelítéssel Szerbia délnyugati részén helyezkedik el, mindössze 12 km-nyire délre Peć városától. A kolostor katholikonja (főtemploma) a legnagyobb középkori eredetű templom a Balkánon.[1]

Története[szerkesztés]

A kolostort egy gesztenyeligetben alapította III. István Uroš szerb király 1327-ben. Eredeti alapító okirata 1330-ból származik. A rákövetkező évben a király meghalt, és hamvait a kolostorban temették el, melyet innentől kezdve szent helyként tiszteltek. Az építkezések a király fiának, IV. István Uroš szerb cár uralkodása idején is folytatódtak 1335-ig, ám a falfestmények nem készültek el, csak 1350-re.

A kolostort a keresztény Pantokrátor tiszteletére emelték vörös-lilás és halványsárga márványelemekből, és az építkezésen dolgozókat a ferences rend egyik tagja, Kotor vitusa irányította. A templom jól felismerhető impozáns méretéről, illetve román és kora gótikus építészeti stílusáról és formáiról. A jó állapotban fennmaradt és nagy méretű freskóktól eltekintve a templom belső része az eredeti 14. századi belsőt mutatja, illetve az alapító sírboltját is tartalmazza. A kolostor 1990-ben felkerült a Szerbia Kiemelkedő Fontosságú Kulturális és Műemlékeinek Listájára. 2004-ben az UNESCO felvette a kolostort a világörökségi listájára. Az indoklásban az áll, hogy itt találhatóak a legbecsesebb példái a szerb területek bizánci művészetének, illetve a 14. századi életmód megbízható feljegyzései. 2006-ban a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára is felkerült a műemlék, mivel a templom az albán etnikumú és muszlim vallású lakosság részéről támadásoknak volt kitéve, ezért az ENSZ KFOR missziójának őrizete alatt áll.

Galéria[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Visoki Dečani című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]