Ugrás a tartalomhoz

Városi Képtár – Deák Gyűjtemény

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Deák Gyűjtemény – Városi Képtár szócikkből átirányítva)
Városi Képtár – Deák Gyűjtemény
A múzeum adatai
ElhelyezkedésSzékesfehérvár
Magyarország
CímOskola utca 10.
Alapítva1988
Elhelyezkedése
Városi Képtár – Deák Gyűjtemény (Székesfehérvár belváros)
Városi Képtár – Deák Gyűjtemény
Városi Képtár – Deák Gyűjtemény
Pozíció Székesfehérvár belváros térképén
é. sz. 47° 11′ 32″, k. h. 18° 24′ 30″Koordináták: é. sz. 47° 11′ 32″, k. h. 18° 24′ 30″
Térkép
A Városi Képtár – Deák Gyűjtemény weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Városi Képtár – Deák Gyűjtemény témájú médiaállományokat.

A Deák Gyűjtemény – Városi Képtár múzeum Székesfehérváron.

A kiállítóhely épülete[szerkesztés]

Több középkori falrészt őrző barokk és romantikus lakóépület összenyitásával sikerült kialakítani Deák Dénes gyűjteménye számára egy alkalmas kiállítóteret.

Szervezete[szerkesztés]

A Deák Gyűjtemény múzeumi kiállítóhely Székesfehérvár 1994-ben létrehozott Városi Képtárának egyik filiáléja, a képtár másik filiáléja a Pelikán udvarban működő Pelikán Galéria kiállítóhely, amely napjaink képzőművészeti alkotásait gyűjti. Időszakos kiállításokkal, rendezvényekkel, kiadványokkal szolgálja a Városi Képtár a 20. és 21. századi modern magyar képzőművészet ügyét.

A Deák Gyűjtemény[szerkesztés]

Deák Dénes (1931-1993) budapesti műgyűjtő és mecénás az 1960-as évektől az 1990-es évekig értékes műgyűjteményt alakított ki a magyar 20. századi képzőművészek alkotásaiból. Utódja nem lévén, gyűjteményét Székesfehérvárnak adományozta, mivel látta, hogy Székesfehérvár sokat tesz a modern magyar művészet közkinccsé tételében. Reményeiben nem csalatkozott, már életében, 1988-ban megnyitották a Deák Gyűjtemény kiállítóhelyet, sőt azt is vállalták Deák Dénes 1993-ban bekövetkezett halála után, hogy tovább gyarapítják a gyűjteményt modern képzőművészeti alkotásokkal.

A modern képzőművészeti alkotások az egész világon sok helyet igényelnek, ezért a város Pelikán udvarában is kialakítottak egy másik kiállítóhelyet, a Pelikán Galériát. A két kiállítóhelyet együttesen Városi Képtárnak nevezik. Országunkban, ahol sajnos a történelem viharai közepette szétzilálódtak a magánygyűjtemények (l. például Ernst Lajos magángyűjteményét), felbecsülhetetlen jelentősége van annak, hogy Székesfehérváron a Deák Gyűjtemény egyben van, s állandó kiállítás tárgyát képezi. Eszmei értéke szinte felbecsülhetetlen, az egész huszadik századi magyar festőművészetről ad áttekintést, ez abból is kitűnik, ha kiemelünk néhány nevet a teljesség igénye nélkül.

A gyűjteményben szereplő művészek betűrendben[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Magyarország múzeumai. Budapest : Vince Kiadó, 1998. Deák Gyűjtemény Múzeumi Kiállítóhely l. 127-128. o. ISBN 963906999X

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A nevek után a műalkotások számát jelezzük, ahol ismert

További információk[szerkesztés]